Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Investice do digitálního umění rostou. Mají smysl?

Stanislav Šulc

Slavní umělci i prestižní galerie nabízejí umění v podobě unikátních digitálních kopií neboli NFT. Jak do nich investovat a nenapálit se?

Reklama

Prestižní londýnská prodejní galerie HENI nabízí tisícům zájemců nová díla Damiena Hirsta. Za dva tisíce dolarů si můžete koupit malý originál s vlastnoručním podpisem muže, který změnil pravidla trhu s uměním. Ale má to háček. Můžete si vybrat, jestli chcete klasický obrázek, nebo jeho digitální variantu v podobě takzvaného NFT, tedy non-fungible token, které jsou v posledních měsících největším trendem světa umění. 

Na první pohled dostanete klasický obrázek, případně video nebo 3D objekt, ale ve skutečnosti se jedná o digitální kód, podobně jako tomu je například u bitcoinu nebo dalších kryptoaktiv. Jde tedy o originální kus, který lze prodávat, ale není možné jej libovolně kopírovat, jak tomu je u běžných souborů

„NFT cílí na lidi, kteří vyznávají nemateriálnost a rádi se pohybují po světě takřka bez ničeho. Jde o zajímavý způsob investice, ale nesmíte propadnout nějaké momentální módní vlně. V tuto chvíli je lepší být jejich tvůrcem nebo providerem řešení jejich prodeje,“ uvedla k relativně novému druhu uměleckého artefaktu finanční ředitelka fondu Pro arte Alexandra Bízková během konference Investiční výhledy, kterou pořádala EMUN Investiční společnost.

Nepřímo tak připomněla nejrůznější excesy, které se v posledních měsících na poli NFT odehrály. Například nákup prvního tweetu zakladatele Twitteru Jacka Dorseyho. NFT s textem „just setting up my twttr“ (v překladu: „zrovna si nastavuju svůj twitter“) se letos v březnu prodal za 2,9 milionu dolarů. Ještě více vynesl prodej jednoho pixelu také v podobě nekopírovatelného NFT.

Ale tomuto druhu umění se věnují i seriózní umělci a instituce. Vedle Hirsta a HENI se tak například jeden Banksyho print prodal za asi sto tisíc dolarů, následně došlo k jeho digitalizaci do podoby NFT, zničení původního hmotného díla a výsledný digitální kus se prodal za 400 tisíc dolarů.

Třetí nejdražší autor

Umělci a art dealeři již pochopili, že NFT lze vnímat jako ideální kompenzaci pandemií uzavřené galerie a zrušené umělecké veletrhy. Na prodeji Morons se sice Banksy přímo nepodílel, ale firma, která s ním spolupracuje a ověřuje pravost jeho děl prodávaných na aukcích, potvrzovala pravost i v tomto komplikovaném prodeji.

Na zmíněné konferenci Investiční výhledy přiznala spolumajitelka DSC Gallery Olga Trčková, že v tomto segmentu chystají celou řadu inovací. „Svět se přesunul do virtuálního prostoru a my jsme na to museli reagovat. Chystáme kolekci NFT a chystáme virtuální galerii,“ uvedla galeristka. Zároveň prozradila, že připravují službu, která seriózním sběratelům bude chtít pomoci vyznat se v komplikovaném světě umění v podobě NFT.

Že jde o umělecký směr, který je třeba brát vážně, definitivně stvrdil digitální umělec Mike Winkelmann (vystupující pod jménem Beeple). Jak píše magazín The Verge, ještě do loňského října Beeple prodával printy za méně než 100 dolarů za kus. Pak ale začal prodávat NFT, u nichž cena rostla neuvěřitelnou rychlostí a postupně se dostaly na milionové částky (v dolarech). 

Banksyho obraz Flying Copper ve výloze Galerie Kodl
video

Investice do umění ochrání hodnotu majetku, shodli se experti

V časech nejistoty se lidé často uchylují k alternativním investicím, kam patří také umění, hodinky nebo třeba víno.

Přečíst článek

Zásadní moment ale přišel s březnovou online aukcí síně Christie's, kde se jako vůbec poprvé objevilo v nabídce zcela digitální umělecké dílo. Jednalo se o monstrózní Winkelmannovu koláž nazvanou Everydays: The First 5000 Days.

„Bylo to 1. května 2007, když Mike Winkelmann, neboli digitální umělec známý jako Beeple, zveřejnil nové umělecké dílo online. Totéž udělal o den později, a pak opět jedno, a zase další. Zkrátka zveřejňoval jeden nový digitální obrázek každý den po třináct a půl let. Nyní tyto jednotlivé obrázky dal dohromady pod jménem Everydays: The First 5000 Days, čímž vzniklo zcela unikátní umělecké dílo,“ lákal prodejní katalog aukční síně.

„Christie's ještě nikdy nenabízela tak významný artefakt spadající mezi nová média,“ prohlásil specialista na poválečné a současné umění newyorské Christie's. A vysvětlil, co si vlastně případný kupec „odnese“. „Kupec získá unikátní blockchainový řetězec vytvořený jedním z nejdůležitějších digitálních umělců vůbec,“ uvedl.

A o dílo se strhla mela, která vyvrcholila finální cenovkou - a teď se opravdu posaďte - 69,3 milionu dolarů. Jestli je ta částka sama o sobě šokující, vzhledem k tomu, že vskutku jde o část digitálního kódu, si musí každý rozhodnout sám. Podstatné ale je, že březnovou aukcí se Beeple stal třetím nejdražším žijícím umělcem světa. Před ním zůstávají pouze Jeff Koons a David Hockney.

Výstava, ilustrační foto

Italské galerie otevírají, s pandemickými ztrátami bojují novou aplikací

Italové vyvinuli systém, který má na základě analýzy dat o chování návštěvníků pomoci tamním muzeím a galeriím zatraktivnit expozice.

Přečíst článek

Rozvinutá infrastruktura

Prodeje v řádu desítek milionů dolarů na jedné z nejprestižnějších aukčních síní světa jsou však vrchol ledovce. A přiznejme, že Winkelmannovo dílo je opravdu obdivuhodné, epické a esteticky i myšlenkově velmi inspirativní. Jako NFT se však jinak může prodávat doslova cokoli od klasického JPG obrázku, přes pohyblivé GIFy, videa na YouTube či nové oblečení pro některou z počítačových her, výjimkou nejsou ani kultovní memy (obrázky doplněné nějakým heslem, většinou komentujícím aktuální dění).

Je až obdivuhodné, s jakou rychlostí se NFT etablovaly a jak rychle kolem nich vznikla plnohodnotná infrastruktura pro nákup a prodej. Nejdůležitějším vehiklem pro tento nový sektor digitální ekonomiky pak jsou burzy. K těm největším a nejslavnějším burzám patří OpenSea, kde je k dostání celá řada digitálních uměleckých děl od těch profesionálních po výtvory absolutních amatérů.

Vedle toho si však významnější umělci vyrobili vlastní NFT platformy na vlastních internetových stránkách nebo svá díla také nabízejí na některé z burz (či tržišť neboli marketplaces, jak se podobná zákoutí internetu také jmenují). Mezi takové tvůrce patří například kultovní islandský kreslíř Hugleikur Dagsson, známý i ve střední Evropě svými velmi jednoduchými, velmi sprostými a velmi vtipnými kreslenými anekdotami. Ten dokonce sestavil 1001 NFT, které postupně prodává a jejichž cena postupně roste.

Pro prodej NFT bývá příznačné, že se platí v kryptoměnách, nejčastěji bitcoinem nebo měnou ethereum (asi nejslavnější a největší kryptoměny světa), což zvláště v souvislosti se značnou volatilitou kryptoměn staví prodejce před zvlášť komplikovanou otázku, kolik vlastně dané dílo stojí. A jak se jeho hodnota mění v čase.

Banksyho obraz Flying Copper ve výloze Galerie Kodl

Galerie Kodl prodává Banksyho. Za miliony

Ceny ověřených printů startují na 300 tisících a jdou do milionů. Některé z nich už mají nového majitele.

Přečíst článek

Má to cenu?

Tím se dostáváme k citlivé otázce, do jaké míry se jedná o momentální trend, který ale za pár měsíců bude zašedlou vzpomínkou a jejíž hodnota se bude u všech děl limitně blížit nule, či naopak který dlouhodobě osvěží trh s uměním o významnou digitální složku. Na finální odpověď je ještě příliš brzy, přesto podle odbornice na trh s uměním J&T Banky Valérie Dvořákové se již v poslední době ukazují hranice této módní vlny.

„NFT lze sotva hodnotit měřítky, na která jsme si zvykli na trhu s uměním. Jedná se nejen o jiný trh, ale do značné míry i o jiný produkt a jinou formu emoční investice - kupci NFT například oproti sběratelům ‚fyzického‘ umění přicházejí o každodenní potěchu z pohledu na dílo a nakupují vlastně fakt, že jsou vlastníky. Jakkoliv se NFT jakožto digitální forma sběratelských předmětů v některých ohledech sběratelství umění blíží, na kryptotrhu se hraje podle zcela jiných pravidel,“ míní Dvořáková. 

„Tomu také odpovídají nejen bombastické nárůsty aukčních výsledků NFT, ale i větší investiční riziko. Ostře sledované položky jako sbírka 5000 děl umělce Beeple za 69 milionů dolarů nebo digitální avataři známí pod názvem CryptoPunk, jejichž ceny se s přehledem pohybují v řádu milionů dolarů, plní novinové titulky. Zástupy dalších děl ale už tak enormní růst nezaznamenávají. Průměrná cena NFT podle serveru NonFungible.com klesla od konce února skoro o 70 procent (z 4 300 na 1 400 dolarů),“ dodává odbornice na trh s uměním.

Kde lze NFT nakupovat?

OpenSea

Superfarm

Rarible

Ethernity

Hoard

FansForever

Enjin

Hic et Nunc

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Digitální umění se představuje v Praze

Vidět hudbu, slyšet barvy. Světové digitální umění se představuje v Praze

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme