Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Nekupujte umění kvůli inflaci, ale kvůli vášni

Banksyho obraz Flying cooper ve výloze Galerie Kodl
Stanislav Šulc / Newstream
Stanislav Šulc

Na tuzemských aukcích se jen za prvních šest měsíců prodala díla za miliardu korun. Láska k umění za tím stojí až v druhé řadě.

Reklama

Toyen za více než 70 milionů korun, Pasta Oner za desítky tisíc, Olbram Zoubek za statisíce… a takto bychom mohli pokračovat. Umění se v posledních měsících stalo žádaným zbožím a rostoucí zájem potvrzují nejen aukční síně, ale také galeristé či umělci, kteří prodávají sběratelům napřímo.

Že by se konečně zlomilo vnímání umění mezi Čechy, kteří je i kvůli 40 letům budování socialismu vnímají jako jakousi nadstavbu? Třešinku na dortu, kterým je materiálně uspokojený život? Nebo že by se tu náhle všichni vzhlédli v estetice, kráse a idejích zajímavých lidí, kterými umělci bezesporu jsou?

Bedřich Piskač, Dívka v černých šatech, výstřižek

Aukce v Česku boří rekordy. Za pololetí se prodalo umění za 846 milionů

Umění táhne. Sběratelé a investoři v prvním pololetí na sálových aukcích umění a starožitností v ČR utratili rekordních 846 milionů korun. Spolu s internetovými dražbami by to bylo určitě přes miliardu.

Přečíst článek

Buďme optimisté a věřme, že alespoň zčásti obojí předchozí platí. Ale co platí mnohem spíš, je fakt, že umění prostě vynáší. A to poměrně dost. Při správné a včasné sázce na konkrétního autora můžete vydělat stovky procent během poměrně krátké doby. Sítotisky Pasty Onera se před pár lety prodávaly za pět tisíc. Dneska je na internetových aukcích nekoupíte pod 20 tisíc, a spíš za mnohem více.

Umění patří mezi takzvané „passion investments”, jejichž hlavní výhoda je acykličnost. S tím počítá velká část současných kupců. Doufají, že investice do umění ochrání hodnotu jejich majetku v době nejistoty, která nyní nastává. A samozřejmě přinejmenším zčásti mají pravdu.

Ale je tu i temnější strana reality. Ani trh s uměním není imunní vůči problémům a například při pádu burz v roce 2008 se prodeje umění propadly úplně stejně. Jen o trochu později.

Připomeňme proto klíčovou zásadu tuzemského odborníka na aukční trh Jana Skřivánka: „Do umění neinvestujte. Umění sbírejte.” A má pravdu. Je lepší kultivovat vlastní vášeň pro krásu a kupovat to, co vám dělá radost. Ze skutečné vášně totiž vzejde ta opravdová hodnota. Vždy hrozí, že vám ten obraz prostě zůstane na zdi a nikdy ho neprodáte za to, za kolik jste jej koupili. A pak je lepší, aby vám tam viselo to, co se vám líbí, než to, o čem jste byli přesvědčeni, že vám vydělá balík.

NFT, digitální umění, ilustrační foto
video

Investice do digitálního umění rostou. Mají smysl?

Slavní umělci i prestižní galerie nabízejí umění v podobě unikátních digitálních kopií neboli NFT. Jak do nich investovat a nenapálit se?

Přečíst článek

Míšeňský porcelán

Desítky tisíc eur za talíř? Investice do Míšně mohou pomoci s inflací

Díky dálnici D8 jste tam za chvíli. Návštěva muzea a fabriky míšeňského porcelánu je skvělý tip na výlet. A možná i dobrou investiční příležitostí.

Přečíst článek

Banksyho obraz Flying Copper ve výloze Galerie Kodl

Galerie Kodl prodává Banksyho. Za miliony

Ceny ověřených printů startují na 300 tisících a jdou do milionů. Některé z nich už mají nového majitele.

Přečíst článek

Reklama

Související

Luxus, který se letos vyplatil. Investice do luxusních komodit vydělaly více než akcie i zlato

Luxus, který se letos vyplatil. Investice do luxusních komodit vydělaly více než akcie i zlato

Přečíst článek
Daniel Pitín vystavuje v newyorské Nicodim Gallery

Jeden z nejúspěšnějších českých umělců Daniel Pitín vystavuje v New Yorku. Ukazuje stroj času

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme