Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Mladí čeští umělci se představí na aukci v Londýně

Martin Krajc (1984) Blue Drink
Galerie Kodl
Stanislav Šulc

Galerie Kodl ve spolupráci s prestižní aukční síní Sotheby's vybrala díla 11 tuzemských tvůrců včetně Jana Kalába, Karla Štědrého nebo Vladimíra Houdka. Obrazy jsou až do 13. srpna ke zhlédnutí v Galerii Kodl.

Reklama

Prestižní londýnská aukční síň Sotheby's v říjnu nabídne díla českých tvůrců. V rámci akce nazvané 20th Century Art: A Different Perspective bude 29. října podle pozvánky možné pořídit řadu děl nejslavnějších jmen české meziválečné avantgardy včetně již zveřejněného obrazu Václava Špály Zátiší s květinami z roku 1940, jehož odhadovaná cena je mezi 25 tisíci a 35 tisíci librami.

Zatímco tvorba meziválečné moderny se již na světových aukcích etablovala a díla Františka Kupky, Toyen či Josefa Šímy se prodávají na obou březích Atlantiku, pro české mladé umění to však zatím pravidlo není.

O to důležitější je fakt, že součástí této aukce bude také prodej 11 děl současných mladých tvůrců z České republiky a Slovenska. Jedenáct autorů i jejich díla opět vybíral tým Kodl Contemporary ve spolupráci s odborníky ze Sotheby's. V Londýně se tentokrát budou dražit díla Ondřeje Basjuka, Vladimíra Houdka, Jana Kalába, Martina Krajce, Pavly Malinové, Jiřího Petrboka, Karla Štědrého, Michala Škapy, Jakuba Špaňhela, Márie Švarbové a Zdeňka Trse.

„Ambicí Kodl Contemporary je posunout úroveň prezentace soudobého umění o další stupeň. Usiluje o představení širokého pole tvorby mladé a střední generace ve vytříbeném výběru a v mezinárodním kontextu. V letošní nabídce bude tvorba předních českých malířů a slovenské fotografky, z nichž většina se již představila i na Letních výtvarných salonech Kodl Contemporary,“ uvádí galerie.

Houdek, Kaláb, Štědrý, Špaňhel či Malinová patří v současnosti k nejvýraznějším tvůrcům nejmladší generace, z nichž se většina narodila až po roce 1980. Patří k nim také Karel Štědrý, původně grafik, který po studiu UMPRUM maluje velkoformátová abstraktní plátna. Mnohdy se inspiruje právě meziválečnou avantgardou, kterou připomíná i jeho série Acid House. Letošní kompozice z této série nazvaná Co zbylo z avantgardy pak bude jedním z dražených děl.

„Nabídku jsem dostal od Galerie Kodl, která zprostředkovává pro Sotheby's výběr českých současných autorů do dražby. Možná jedním z důvodů mohlo být, že se jeden z mých obrazů vydražil vysoko nad odhadní cenou v jarní aukci pořádané právě Galerií Kodl,“ řekl pro newstream.cz Karel Štědrý. „Aukční síň Sotheby's stále platí za jednu z nejprestižnějších na světě. To, že moje dílo bylo vybráno londýnskými odborníky, kteří jezdí do Prahy stvrdit předvýběr galerie, beru jako velký úspěch. Celé to vnímám spíš motivačně a jako určitý příslib do budoucna. Důležité je pořád pracovat a neusnout na vavřínech,“ dodal talentovaný umělec.

„Pro umělce je to samozřejmě skvělá příležitost jak se prezentovat na zahraničním trhu s uměním. Bude zajímavé vidět, jak na to budou reagovat zahraniční sběratelé. Nechám se překvapit, jak to celé dopadne,” napsal serveru newstream.cz Vladimír Houdek.

Banksyho obraz Flying Copper ve výloze Galerie Kodl

Galerie Kodl prodává Banksyho. Za miliony

Ceny ověřených printů startují na 300 tisících a jdou do milionů. Některé z nich už mají nového majitele.

Přečíst článek

Bedřich Piskač, Dívka v černých šatech, výstřižek

Aukce v Česku boří rekordy. Za pololetí se prodalo umění za 846 milionů

Umění táhne. Sběratelé a investoři v prvním pololetí na sálových aukcích umění a starožitností v ČR utratili rekordních 846 milionů korun. Spolu s internetovými dražbami by to bylo určitě přes miliardu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme