Reklama

NFT. Fenomén digitálního umění

NFT je zkratka pro non-fungible token. Jedná se o digitální aktiva vycházející z kryptoměn, která nesou nějakou další audiovizuální informaci. Nejčastěji jde o obrázky, videa, GIF nebo zvukové stopy.

NFT je zkratka pro non-fungible token. Jedná se o digitální aktiva vycházející z kryptoměn, která nesou nějakou další audiovizuální informaci, nejčastěji obrázky, videa, GIF nebo zvukové stopy. Jde o původní digitální originál zapsaný v blockchainovém řetězci, který nelze kopírovat, ale je nutné jej prodat na specializovaných burzách nebo poslat jinému uživateli. NFT se používají v umění, gamingu, nově se stávají důležitou součástí takzvaného metaverse. NFT mají vysoký investiční potenciál, ale jako u každé spekulativní investice jsou spojena také s vysokým rizikem. CryptoPunks, Bored Apes Yacht Club, Beeple, Paris Hilton, Tarantino. NFT láká mnohé umělce.

The Goose ze série Ringers

NFT měly být mrtvé. Čtyři nejdražší digitální obrázky se ale vloni prodaly za miliony dolarů

Trh s digitálními tokeny se vrací k růstu. Naznačují to denní obraty i nejvyšší transakce roku 2023. Za podivné obrázky jsou lidé stále ochotni platit horentní sumy.

Přečíst článek

Vidět hudbu, slyšet barvy. Světové digitální umění se představuje v Praze

Přečíst článek
Investoři do „Bored Apes“ žalují Sotheby's i Paris Hilton

Draze nakoupili, teď litují. Investoři do Bored Apes tvrdí, že naletěli Paris Hilton, chtějí soud

Skupina investorů žaluje aukční síň Sotheby's a další společnosti kvůli aukci a propagaci NFT Bored Ape Yacht Club v roce 2021, která následovala po propadu cen tohoto digitálního umění podporovaného celebritami jako jsou Paris Hilton nebo Justin Bieber.

Přečíst článek
Bitcoin, ilustrační foto

Ještě před rokem to vypadalo na pořádnou krypto zimu. Bitcoin a spol. jsou ale už zase v kurzu

Trh s kryptoměnami se v prvním pololetí zotavil a celková tržní kapitalizace kryptoměn se na konci období dostala na 1,17 bilionu dolarů (25,5 bilionu korun). Objem obchodů s nejznámější kryptoměnou bitcoin se přitom zvýšil o 185 procent. Ve své analýze to uvádí největší kryptoměnová burza Binance.

Přečíst článek
William Rudolf Lobkowicz

William Rudolf Lobkowicz: Kryptoměny máme na záchranu uměleckých děl. Teď přijde na řadu Dvořákův rodný dům

Hvězdy kryptoměn a umělecké scény se po roce opět sejdou v Praze. V Lobkowiczkém paláci se uskuteční druhý ročník konference NFCastle, za kterou stojí zástupce nejmladší generace šlechtického rodu Lobkowiczů William Rudolf. Ten patří k velkým popularizátorům krypta a NFT v Evropě a snaží se jich využívat pro podporu bohaté umělecké sbírky svého rodu. „Letošní ročník bude věnován mimo jiné Antonínu Dvořákovi. Chceme ukázat, že jeho osobnost a dílo může inspirovat i digitální umělce a prodej jejich děl zase může pomoci rekonstruovat jeho rodný dům v Nelahozevsi,“ vysvětluje William Rudolf Lobkowicz v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek
Damien Hirst The Currency

Výtvarník Hirst pálí stovky svých děl. Zůstanou jen jako NFT

Britský výtvarník Damien Hirst začal ve své londýnské galerii pálit stovky svých děl. Umělec, který rád provokuje, oděn ve stříbrných pracovních kalhotách a kukle s pomocí asistentů vkládal kleštěmi díla do ohně, vše živě vysílal na Instagramu. Pálení je součástí speciálního projektu, který má zobrazovat umění jako měnu, uvedla agentura AFP.

Přečíst článek
Damien Hirst The Currency

Nejbohatší britský výtvarník Damien Hirst spálí tisíce svých obrazů

Britský výtvarník Damien Hirst příští měsíc spálí tisíce svých obrazů. Umělec díla nechá shořet ve své londýnské galerii v rámci speciálního projektu, který má zobrazovat umění jako měnu, napsal list The Guardian.

Přečíst článek
Členové jihokorejské popové skupiny BTS se chtějí od června 2022 věnovat sólové kariéře

Mohli být slavnější než Beatles. Nyní si ale korejští BTS dávají pauzu

Hodnota téhle kapely jsou stovky milionů dolarů. Sedmičlenná kapela BTS nejprve prorazila v domovské Jižní Koreji, poté ovládla Asii, až prorazila i v Americe i v Evropě, zvláště u mladšího publika. Stali se slavnějšími než Beatles, abychom parafrázovali proslulý citát Johna Lennona. Nyní se však skupina rozhodla věnovat se sólovým projektům a hlavní kapelu dát na čas k ledu. V Asii to způsobilo šok a otřásla se i burza, kde jsou kotované akcie jejich domovské firmy HYBE. Jak velcí BTS jsou? A jaké rekordy mají na triku? 

Přečíst článek
Bill Gates během Global Investment Summit v Londýně 19. října 2021

Gates: Do krypta investují jen blázni a ještě větší hlupáci

Fenomén kryptoměn a NFT je stoprocentně založen na teorii většího blázna, řekl miliardář a jejich vrchní odpůrce Bill Gates. Do komentáře se pustil v době, kdy zejména bitcoin zažívá velký propad své ceny.

Přečíst článek
Bitcoin, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Zkáza bitcoinu nehrozí. Trh se jen pročistí od horlivých spekulantů

Bitcoin stíhají výprodeje iniciované investory, kteří ho vnímají jen jako další rizikové aktivum. Nejznámější kryptoměna je tak už o skoro milion levnější, než bylo její loňské maximum přepočtené do korun. Absolutní zkáza ale bitcoinu nehrozí. Ti, kteří v něm vidí možný základ nového, alternativního platebního a transakčního ekosystému, využijí nižších cen k „dokupování ve slevě“.

Přečíst článek
Damien Hirst The Currency

Panika, inflace, daně. Pád kryptoměn přináší výprodej kultovních CryptoPunks i dalších NFT

Slavné série NFT jako CryptoPunks, Bored Ape Yacht Club nebo The Currency od Damiena Hirsta se v posledních dnech prodávají se značnou slevou. CryptoPunks se například po dlouhé době prodávají za méně než 100 tisíc dolarů, Hirst dokonce pod 10 tisíc dolarů. Důvod? Propad ceny kryptoměny ether, ale také inflace a sílící tlak na zdanění kryptoaktiv v evropských zemích. 

Přečíst článek
Investice - ilustrační foto

Jak nechudnout za války. Nahoru jde bitcoin, komodity prožívají nejlepší éru za 50 let

Zatímco akciové trhy propadají kvůli nejistotě spojené s válečným konfliktem na Ukrajině, zájem investorů se obrací na alternativní aktiva typu kryptoměn. Kvůli hrozícímu nedostatku pak raketově stoupají ceny například výrobních kovů a dalších komodit.

Přečíst článek
Reklama

News box

Evropský výrobce letadel Airbus  ukončil jednání o převzetí kybernetické divize BDS francouzské společnosti Atos. Bez dalších podrobností to oznámil v dnešní tiskové zprávě. O jinou část Atosu měl ještě donedávna zájem český podnikatel Daniel Křetínský, nakonec se ale s Atosem také nedohodli.
Čínský prezident Si Ťin-pching přijede na začátku květnu jednat do Paříže s francouzským protějškem 👨 Emmanuelem Macronem. Návštěvu serveru Politico potvrdilo několik zdrojů z Paříže a Bruselu. Pro čínskou hlavu státu to bude první cesta do Evropy od pandemie covidu-19.
Japonská centrální banka (BOJ) dnes dle očekávání jako poslední na světě upustila od záporných úroků. Základní sazbu 📈 zvýšila poprvé po 17 letech z minus 0,1 procenta na interval nula až 0,1 procenta, informoval Bloomberg. 
V brazilských městech je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 4️⃣2️⃣ stupňů Celsia. V šestimilionové megapoli panovala o víkendu pocitová teplota 62,3 stupně Celsia, což je nejvíce za deset let měření tohoto ukazatele. Situace je nejhorší v chudinských čtvrtích, kde není žádná zeleň. 
Evropa musí v  reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan 🤝 poblahopřál svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi ke znovuzvolení. V telefonického hovoru ruskému vůdci, který si ve víkendovém hlasování zajistil další šestiletý mandát, Erdogan nabídl zprostředkování jednání s Ukrajinou, uvedla turecká prezidentská kancelář.
Reklama
Reklama
Doporučujeme