Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zuckerberg chystá Matrix. A chce nás tam všechny

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku
Anthony Quintano / Creative Commons / CC-BY-2.0
Stanislav Šulc

Do několika let chce největší sociální síť světa vytvořit digitální prostor, kde budeme žít více než v realitě. A Facebook zdaleka není sám. Jaký potenciál tyto snahy mají? A mohou uspět?

Reklama

Metaverse. Tento termín je potřeba si zapamatovat, protože jej budeme slýchávat a nejspíš i používat stále častěji. Jde o novinku, kterou již několik let nenápadně buduje největší sociální síť světa Facebook. Mezi produkty této sítě patří také Instagram, FB Messenger nebo WhatsApp a celkem ji aktivně používá více než 3,5 miliardy lidí světa. Tedy valná většina těch, kdo mají přístup k internetu.

Až do tohoto týdne termín metaverse nikdo z Facebooku nepoužil. Od tohoto týdne Mark Zuckerberg a jeho nejbližší nemluví téměř o ničem jiném. „Očekávám, že nás uživatelé v nadcházejících letech přestanou vnímat jako sociální síť, ale spíše jako společnost budující metaverse,“ prohlásil zakladatel a CEO Facebooku. „Ostatně právě metaverse je vrcholná fáze sociálních možností moderních technologií,“ dodal.

Netflix, ilustrační foto

Analýza: Hry jsou pro Netflix nezbytností

Globální televize Netflix údajně zvažuje vstup do herního byznysu. Slovo "údajně" si ale škrtněte. Pro Netflix jsou hry nezbytností. A pořádně se u toho zapotí.

Přečíst článek

Zuckerberg velmi dobře pochopil, že i v důsledku pandemie se sociální návyky velké části populace změnily a lidem již nečiní takové problémy přesunout do digitálního prostoru stále větší část svého života. A právě na tom se pokusí Facebook vystavět svou vizi.

Druhý život

Pro představu Zuckerbergova metaverse je potřeba hodně fantazie a znalostí současných již existujících technologií a inovací v digitálním světě. Jednoduše řečeno bude tento metavesmír novým digitálním světem. Vytvoříte si svého „avatara“, tedy svého digitálního zástupce v tomto světě, který může, ale nemusí být vaším klonem. Pak se již zkrátka připojíte do tohoto světa a budete v něm moci dělat, co uznáte za vhodné. Zuckerberg přitom slibuje, že přístup do tohoto světa nebude ničím omezen, půjde se k němu připojit z jakéhokoli zařízení s jakýmkoli operačním systémem.

Zajímají vás inovace v digitálním světě? Sledujte rubriku LEADERS.

Jde o svého druhu repliku slavného pokusu o podobný přístup Second Life spuštěný v roce 2003. Nicméně ten filosoficky příliš předběhl dobu a většina lidí na něco podobného nebyla vůbec připravena, a naopak v možnostech digitálního vyžití značně zaostával.

Facebookovský metaverse naproti tomu přichází v době, kdy uspět může. Většina lidí již je připravena přesunout se do virtuálního světa. Už jen proto, aby konferenční hovor nevypadal tak strašně, jak vypadá v současnosti.

Superman

Techno obři a čtvrtletní výsledky. Apple, Microsoft i Google ukázaly, že se jim daří

Akcie v USA v úterý zavřely se ztrátou. Investoři totiž byli obezřetní před výsledky hospodaření předních technologických firem. Ty ovšem nezklamaly, dokázaly, že i v pandemii se jim až nezvykle daří.

Přečíst článek

Zuckerberg možnosti metaverse popisuje zatím dosti vágně, ale mělo by jít o prostor téměř neomezených možností, v němž by lidé měli moci interagovat téměř stejně jako v běžném životě. „Cílem bude opravdu se cítit, jako byste byli s druhou osobou, nebo na úplně jiném místě,“ prohlásil Zuckerberg.

Jak ale připomíná Kurt Wager z agentury Bloomberg, jde především o to, aby v tomto vesmíru uživatelé utráceli peníze.

Bitcoiny to zařídí

V tom je pak nejdůležitější rozdíl mezi érou Second Life a přicházející érou metaverse. V současnosti existuje již velmi rozvinutá paralelní digitální infrastruktura pro směnu peněz. V jejím centru pak jsou především kryptoměny, které v nějaké podobě používá stále více uživatelů internetu. Navíc je více než pravděpodobné, že Facebook by svou kryptoměnovou peněženku implementoval přímo do střev metaverse a v tu chvíli se z ní pravděpodobně stane standard.

Do logiky krypta se postupně převádí velká část toho, co známe z běžného života. Existují NFT, které jsou krypto-odrazem umění, na Decentralandu si lze pořídit virtuální pozemek, na něm postavit budovu a zvát do ní uživatele za zážitky.

Bitcoin také jede na infrastruktuře blockchainu

Goldman Sachs zakládá blockchainový fond

Investiční banka zakládá ETF pro blockchain a DeFi vzápětí poté, co v průzkumu mezi klienty zjistila, že bohaté rodiny investují do kryptoměn a zajímají je inovace v decentralizovaných financích.

Přečíst článek

Facebook vlastně nechystá tak šokující novinku. Obdobný svět i možnosti nabízí řada onlinových her, především Fortnite, který se stal do velké míry přelomovou zkušeností. I velké zábavní společnosti během pandemie pochopily, že ve Fortnite lze uspořádat koncert (na vystoupení rappera Travise Scotta ve Fortnite „přišlo" 12 milionů lidí) a další „události“ se připravují. Právě Fortnite ukázal, co je v tomto závodě o pozornost uživatelů nejdůležitější: nikoli zisky, ale čas, který lidé v daném světě stráví. I proto již před několika lety společnosti jako Netflix či velká studia pochopily, že Fortnite a herní branže pro ně znamená daleko větší nebezpečí než tyto firmy mezi sebou.

Zajděte do galerie na rande

Chystaný Zuckerbergův metaverse není zdaleka jediný, který se v tuto chvíli připravuje. Podobné plány má třeba Microsoft, který se však chce více zaměřit na korporátní klientelu, ohromný potenciál má například „herní Facebook“ tedy Roblox, v němž uživatelé vytvářejí herní obsah pro ostatní uživatele.

A tyto pokusy se neomezují jen na globálně úspěšné společnosti. Již za pár týdnů chystá galeristka Olga Trčková (DSC Gallery) otevřít svou vlastní virtuální galerii, která poběží na Decentralandu. „Bude to místo, kde si budete moci prohlédnout umělecká díla, ale kam třeba také někoho pozvete na rande. Možnosti jsou neomezené,“ vysvětluje galeristka.

NFT, digitální umění, ilustrační foto
video

Investice do digitálního umění rostou. Mají smysl?

Slavní umělci i prestižní galerie nabízejí umění v podobě unikátních digitálních kopií neboli NFT. Jak do nich investovat a nenapálit se?

Přečíst článek

Bitcoin, ilustrační foto

Nejbohatší Američané se dívají po kryptoměnách

Miliardáři a institucionální investoři se zajímají o investice do kryptoměn, nehledě na pokles trhu. Má to být ochrana před inflací i spekulace pro budoucnost.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Virtuální hra společnosti Meta a Oculus Horizon Worlds

Zuckerberg a Meta otestují prodej virtuálního zboží v metaverse. Lidé jsou ochotni zaplatit miliony

Přečíst článek
Mark Zuckerberg, šéf Meta Platforms, dříve Facebooku
video

Jak zbohatnout? Přesunem skutečných peněz do virtuálního světa a zpět

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme