Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Uznávaný umělec Refik Anadol oživil Dvořákovy sny. Pracovali jsme na tom rok, říká

Stanislav Šulc

Refik Anadol patří k nejúspěšnějším digitálním umělcům světa. Jeho díla se prodávají za miliony dolarů, vystavují je nejprestižnější muzea světa včetně newyorského MoMA, patřil k hvězdám letošního předávání hudebních cen Grammy. Nyní Anadol díky investici Karla Komárka z KKCG připravil speciální instalaci pro festival Dvořákova Praha nazvanou Dvořák Dreams. „S AI pracuji posledních sedm let a hlavní je si uvědomit, že AI nic ani nikoho nenahradí. Ale spolupráce člověka s AI změní všechno,“ říká úspěšný umělec v exkluzivním rozhovoru pro portál newstream.cz.

Reklama

Jak se vám líbí v Praze?

Praha je úžasná. Jsem tu poprvé na delší dobu. Dříve jsem tu byl z akademických důvodů. Takže teď tu jsem poprvé dostatečně na to, abych se alespoň trochu spojil s městem. Je to tu fantastické. Historie, architektura, jídlo, setkal jsem se s celou řadou zajímavých osobností. A hlavně: já jsem ohromný fanda klasické hudby a octnout se v Praze na začátek festivalu Dvořákova Praha je pro milovníka klasiky nesmírný zážitek.

Dnešní mladší generace se k oblibě klasiky moc nehlásí. Jak vás ovlivňuje?

Vážnou hudbu poslouchám od střední školy a nějakých 15 let se věnuju programování. A vážnou hudbu poslouchám vždy, když programuju. Krásně vás srovná, inspiruje, má neuvěřitelný vliv na mozkovou činnost. Vážná hudba vás dostane do nesmírně povznášející nálady. A díky tomu jste velmi kreativní. Během těch let jsem naposlouchal opravdu hodně nahrávek, dostal jsem se k velkým raritám například v losangeleské knihovně. Ale samozřejmě ani nejlepší nahrávka se nevyrovná živému koncertu. Nic se nevyrovná tomu, když člověk něco naživo tvoří.

Přesto právě vaše tvorba může být někým považována za méně lidskou, když využíváte AI a tvoříte digitální umění.

Žijeme v mimořádné době, kdy se rodí spojení mezi člověkem a umělou inteligencí. Toto spojení má obří potenciál pro kreativitu. Já s AI pracuji posledních sedm let a po té době už toho o spolupráci mezi lidmi a stroji vím poměrně dost. A hlavní je si uvědomit, že AI nic ani nikoho nenahradí. Ale spolupráce člověka s AI změní všechno. Ostatně projekty jako Dvořák Dreams ukazují, co z takové spolupráce může vzejít.

Invalidovna nabízí výstavu nejlepšího současného umění. Na snímku socha od Anny Hulačové.

Oslava sběratelství. Invalidovna nabízí výstavu nejlepšího současného umění

Kouzelný prostor pražské Invalidovny hostí třetí pokračování výstavy J&T Banka Art Index Pop-up. Představují se tu díla padesáti předních českých umělců, kteří se letos objevili v TOP 100 Art Indexu včetně Evy Koťátkové, Kateřiny Šedé či Krištofa Kintery. Všechna díla je navíc možné si koupit.

Přečíst článek

Jak vlastně instalace Dvořák Dreams vznikla? Jak pracujete s AI?

Proces začíná sběrem dat. Za těch sedm let, co s AI pracuji, jsme využili zhruba miliardu obrázků. Takže z tohoto hlediska patříme k největším data studiím na světě. Pak se upravuje algoritmus. Pro Dvořák Dreams jsme zpracovávali kolem 400 nahrávek.

Nové dílo digitálního umělce Refika Anadola Dvořák Dreams se představilo v Praze Allwyn

S takovými daty byste dokázali vytvořit desátou Dvořákovu symfonii.

Nejspíš ano, ale to není náš cíl. Nás zajímalo něco úplně jiného. Jak Dvořák chodil, jak se pohyboval, co vnímal, co viděl, co by se mohlo odrážet v jeho snění. Využili jsme 40 milionů obrázků Prahy a české přírody. Ale Dvořák žil také v New Yorku, tak jsme použili také 130 milionů obrázků New Yorku. V takových datech pak hledáme vzorce a propojujeme je se vzorci z jeho díla. Poté jsme ještě využili znalosti toho, jak dirigoval, jak se pohyboval. A samozřejmě jeho portréty. Z toho všeho jsme vytvořili zcela unikátní AI model, kterým jsme pak rekonstruovali Dvořákovy sny.

Startuje podzimní veletrh Sběratel. Nabízí investiční minci Český lev s hologramem

Na výstavišti PVA Expo Praha začalo největší setkání sběratelů ve střední a východní Evropě. Veletrh Sběratel potrvá až do soboty 9. září. Organizátoři čekají na 10 tisíc návštěvníků, kteří budou moct na veletrhu zakoupit poštovní známky, mince, bankovky, pohlednice, minerály, drahé kameny, ale třeba také staré akcie, reklamy, autogramy, plakáty a další sběratelský materiál.

Přečíst článek

Jak dlouho jste na tomto projektu pracoval?

Skoro celý rok. Lidé si pořád myslí, že práce s AI je něco jednoduchého, že to je nějaký black box, kterému dáte nějaký povel, a čekáte. Ale tak to opravdu není. To není umění. Umění je vždy práce s nástrojem. Ať už ten nástroj je cokoli. V mém případě to je programování, práce s daty, software.

Co vás vlastně inspiruje?

Mě? Hlavně lidské emoce. Spojení. Protože jinak by to byly jen chladné stroje, algoritmy. Já vlastně hledám lidskost tam, kde na první pohled žádná není. Pokaždé nějakou najdete.

Co nyní chystáte?

Nyní budeme čtyři měsíce pracovat na vizuálech pro obří instalaci v Las Vegas, kde vytvořili největší světovou kulovitou budovu, která funguje jako jeden obří display. S jejími možnostmi si chceme trochu pohrát. To je nyní největší výzva.

Refik Anadol

Jeden z nejvýraznějších a nejvlivnějších umělců současnosti. Ve své tvorbě využívá umělou inteligenci, využívá ji pro tvorbu obřích digitálních videoinstalací. Jeho tvorba se představovala mimo jiné v Muzeu moderního umění v New Yorku, jeho dílo Machine Hallucinations se v roce 2021 prodalo v aukci za pět milionů dolarů.

Anna Pulkertová

Anna Pulkertová: Spoluvlastnictví umění bývá první krok k vlastní sbírce

Investice do umění jsou v současnosti stále populárnější. To však šponuje ceny děl nahoru a zejména pro začínající sběratele může být čím dál méně dostupné získat kvalitní umění za rozumnou cenu. Jednou z variant, jak tomu čelit, je ve světě čím dál populárnější společné vlastnictví umění. První klub věnovaný frakčnímu vlastnictví umění Art Part Club nyní otevírá odbornice na aukční trh Anna Pulkertová. A chce se orientovat na díla současné mladší a střední generace umělců ze střední Evropy.

Přečíst článek

Luxus, který se letos vyplatil. Investice do luxusních komodit vydělaly více než akcie i zlato

Luxus, který se letos vyplatil. Investice do luxusních komodit vydělaly více než akcie i zlato

Vedle klasických obrazů slavných i méně známých mistrů, které patří už k tradičně oblíbeným sběratelským aktivům, se může vyplácet investovat i do vybraných luxusních předmětů. Je třeba ale vědět do čeho a za jakých podmínek, protože ani tento trh luxusních komodit není stabilní. Knight Frank Luxury Investment Index (KFLII) proto dlouhodobě sleduje vývoj zhodnocení desítky luxusních aktiv a nyní hlásí, že na rozdíl od zlata či akcií tato aktiva za posledních 12 měsíců rostla mnohem více. Podívejte se, která to byla a kam se dají také dát přebytečné miliony. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Digitální umění se představuje v Praze

Vidět hudbu, slyšet barvy. Světové digitální umění se představuje v Praze

Přečíst článek
Toyen, Cirkus

Průzkum: Většina českých sběratelů umění už do své sbírky vložila aspoň půl milionu korun

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme