Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

digitální umění - informace o tématu

Znuděné opice za zlomek ceny. Hodnota známých NFT klesla za tři roky o 90 procent

Ještě před několika málo lety šlo o novou a atraktivní možnost investice. Nyní, po více než třech letech, je veškerá sláva skoro fuč. O čem že je řeč? O NFT kolekci Bored Ape Yacht Club, jedním z investičních hitů na poli digitálního umění roku 2021. Kusy, které v té době propagovaly celebrity jako Justin Bieber či Paris Hilton, a které se prodávaly v přepočtu za miliony, ztratily od té doby 90 procent své hodnoty.

Přečíst článek
Výstava Tima Burtona nabídne v Praze skoro 600 jeho skic, loutek nebo fotografií

OBRAZEM: Tim Burton po dekádě opět v Praze. Jeho výstava nabízí stovky děl, fotografií a skic

Přečíst článek

Vidět hudbu, slyšet barvy. Světové digitální umění se představuje v Praze

Přečíst článek

Uznávaný umělec Refik Anadol oživil Dvořákovy sny. Pracovali jsme na tom rok, říká

Přečíst článek
Toyen, Cirkus

Průzkum: Většina českých sběratelů umění už do své sbírky vložila aspoň půl milionu korun

Většina sběratelů umění v Česku nakupuje přes online aukce, ale hlavní je pro ně emocionální hodnota obrazu. Po pěti letech a více svého sběratelství nakoupili většinou několik desítek děl, přičemž vede malba a současné umění. A nejde přitom až o tak závratné částky, jak by se mohlo podle výsledků velkých aukcí zdát – za jedno dílo utratí většinou do 50 tisíc korun. Tak by se v kostce daly shrnout výsledky nejnovější studie serveru o umění Artplus.cz a J&T Banky mezi více než osmi stovkami sběratelů a odborníků.

Přečíst článek
Damien Hirst The Currency

Panika, inflace, daně. Pád kryptoměn přináší výprodej kultovních CryptoPunks i dalších NFT

Slavné série NFT jako CryptoPunks, Bored Ape Yacht Club nebo The Currency od Damiena Hirsta se v posledních dnech prodávají se značnou slevou. CryptoPunks se například po dlouhé době prodávají za méně než 100 tisíc dolarů, Hirst dokonce pod 10 tisíc dolarů. Důvod? Propad ceny kryptoměny ether, ale také inflace a sílící tlak na zdanění kryptoaktiv v evropských zemích. 

Přečíst článek
Paris Hilton

Kontroverzní diva Paris Hilton hlásí návrat. Je světovým guru v NFT

Celebrita, která „nikdy nic neuměla“, opět prokázala skvělý cit pro budoucí byznys. Do segmentu non-fungible tokenů nastoupila již v roce 2017 a v současnosti patří k lídrům na trhu s digitálními obrázky. Části její sbírky se prodávají na nejprestižnějších aukcích světa. 

Přečíst článek
Muchovské ilustrace

Digitální Mucha jde do dražby. V nabídce bude i Slovanská epopej

Již tento pátek budou mít sběratelé možnost pořídit si skutečný unikát. Do prodeje jdou ilustrace legendárního Alfonse Muchy v podobě nezaměnitelných digitálních tokenů, tedy NFT. Netradičním artiklem zahajuje činnost nová platforma na prodej digitálního umění Vive Arts. Ceny budou startovat níž než u Muchových klasických děl.

Přečíst článek
Fotograf Martin Stranka v Mánesu

Dříve byl zájem o mé dílo jen v zahraničí, ale už se to změnilo, říká fotograf Stranka

Fotograf Martin Stranka představuje svou doposud největší výstavu v Česku, kde jsou k vidění jeho snímky z posledních 15 let. Většina je ještě k mání, ačkoli o Strankovo dílo je velký zájem u domácích, a především zahraničních sběratelů. Tomu také odpovídá jejich cena. "Záleží na velikosti snímku a série. U velké fotky z malé série jsou nyní ceny kolem 400 tisíc," prozrazuje fotograf, který ročně připraví maximálně pět fotek. Jejich cena tak má velký růstový potenciál.

Přečíst článek
Pulp Fiction

Tarantino vydraží nezveřejněné scény z Pulp Fiction jako NFT

Do prudce se rozvíjejícího nového trhu s unikátními digitálními kopiemi neboli NFT vstoupila jedna z hvězd filmového průmyslu, oscarový režisér Quentin Tarantino. V aukci na online tržišti OpenSea nabídne sedm unikátních, dosud nezveřejněných scén z kultovního snímku z roku 1994 Pulp Fiction.

Přečíst článek
Bored Ape

Sotheby's prodala digitální umění za miliony. Dvě díla patří k nejdražším NFT historie

Prestižní aukční síň uskutečnila svou vůbec první dražbu NFT na své nové platformě Sotheby's Metaverse. Na prodej byly CryptoPunks i díla uznávaných tvůrců. Jednou z prodávajících byla také Paris Hiltonová. Nejdráže se prodaly obrázky žáby Pepe a "nudící se opice". Oba za více než tři a půl milionu dolarů.

Přečíst článek
Návrh virtuální DSC Gallery od Olgoj Chorchoj
video

V Praze „otevřela“ první tuzemská virtuální galerie. Lze v ní i nakupovat

Ceny virtuálních děl známých českých umělců jsou nižší než u klasických originálů.

Přečíst článek
Olga Trčková z DSC Gallery na kuchyni od Jiřího Georga Dokoupila

Sázejte na velká jména, pak se u digitálního umění nespálíte, radí galeristka Olga Trčková

Zapamatujte si datum 4. září. To se u nás otevře první virtuální galerie v takzvaném metaprostoru, která nabídne možnost nákupu digitálních originálů známých pod zkratkou NFT. "Možnosti virtuálních světů pro umělce a umění jsou takřka neomezené," říká galeristka Olga Trčková, jejíž DCS Gallery v Dlouhé otevře svou virtuální "pobočku".

Přečíst článek
Damien Hirst The Currency

Nejlepší investice roku? Digitální obraz od Hirsta

První digitální dílo od kontroverzního britského umělce stálo dva tisíce dolarů. Po pár týdnech se prodává v průměru za 35 tisíc dolarů, zhodnocení tak jde do tisíců procent.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme