Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Magical Mystery Tour po Praze aneb Kde se psala mnohdy divoká historie hudebního showbyznysu

Party u příležitosti čtvrtého výročí otevření rockového klubu Bunkr 17.listopadu 1995. Na snímku je český prezident Václav Havel (vpravo) Martin Mejstřík (stojící s cigaretou) a bývalý poslanec a hudebník Michael Kocáb (v čele stolu).
ČTK
Dušan Kütner

Kde v Praze zazněl poprvé rokenrol, bigbít, metal, techno či punk? Který koncert v hlavním městě poprvé před listopadem i po něm rozehnala policie? Kde se nacházely kultovní kluby i hospody, které se nesmazatelně zapsaly do historie českého hudebního showbyznysu a někdy i do textů slavných hitů? A kde vznikala zásadní alba a komerčně více či méně úspěšná alba české rockové historie? Na to vše odpovídá obsáhlý průvodce Praha beatová od Radka Diestlera, vydaný nakladatelstvím Academia.

Reklama

„Jak se léta s dvacítkou na začátku sunula kupředu, začala mizet z paměti i místa, kam jsme v letech s devatenáctkou na začátku chodili a která byla součástí naší tehdejší mentální mapy Prahy," píše v úvodu k důvodům vzniku knihy Diestler, jeden z předních tuzemských hudebních publicistů spojený mimo jiné v minulosti s časopisem Rock & Pop a v současnosti s Popmuseem v Břevnově, které spoluzakládal. A pro své dosavadní opus magnum o devíti set stranách má kromě toho ještě jednu výhodu pro práci s archivními materiály – vystudoval totiž skutečně obor historie-archivnictvi.

Freddie Mercury na snímku z léta 1986 na koncertě v Kolíně nad Rýnem. Nyní jeho osobní věci půjdou do aukce.

Mercuryho osobní věci půjdou do aukce. Včetně ručně psaného textu We Are The Champions

Ručně psané texty písní, kostýmy a celá řada osobních věcí Freddieho Mercuryho bude v září nabídnuta v aukci. Zpěvák skupiny Queen ji budoval 30 let a vše uchovával ve svém domě v Kensingtonu v západním Londýně. Když v roce 1991 zemřel, vše odkázal jedné ze svých nejstarších přítelkyň Mary Austinové.

Přečíst článek

Průvodce rozdělený do dvaceti kapitol podle oblastí Prahy doplněných orientačními mapami popisuje v úctyhodných pěti stech heslech zaniklé i stále fungující kluby, kulturní domy a další zařízení, kde se hrála zejména rock a bigbít, ale nejen to. Jména jako Chmelnice, Dobeška, Rokoska, Archa, Roxy, Bunkr či Strahov zná nemalá část Pražanů dodnes, své místo ale mají i dávno zaniklé či nepříliš známe podniky jako Dům Barikádníků, klub U Zoufalců či New Club.

Legendární klub... bez toalet

Jejich popis je i svědectvím o tehdejší době a poměrech jak za socialismu, kdy často neměl bigbít na růžích ustláno, tak i v dobách nabyté a občas divoké svobody. Všichni říkají, jaká to byla legenda, a přitom tam nebyly ani záchody," popsal jeden z pamětníků zrodu DJské subkultury v Praze vzpomínky na klub U Zoufalců skrytý v 90. letech ve sklepě pod staroměstskou dlažbou, jenž byl v počátcích vybaven pouze hliněnou(!) podlahou.

Rapper Kaney West

Kanye West za den zchudl o desítky miliard

Magazín Forbes přepočítal hodnotu jmění amerického rappera a popkulturní ikony Kanye Westa. Tomu se jeho experimentální výroky o Židech rozhodně nevyplatily.

Přečíst článek

Připomínkou porevolučních časů, kdy bylo možné téměř všechno, je i popis klubu s nedlouhým trváním na počátku 90. let v Kožné ulici z pera opravdového hospodského profesionála, zpěváka Našrotu Hraboše. „Šlo se po schodech dolů a tam na udusaný hlíně za plentou byl obrovskej hrnec, do kterýho se chodilo chcát. Hygienika by nejspíš trefil šlak".

Místo setkání se "Stouny"

Nedílnou součástí jsou hospody, restaurace a noční podniky až nevalné úrovně, v nichž se muzikanti scházeli. Čtenář objeví, kde se nacházela „nejslavnější rockerská a pankáčská hospoda" 70. a 80. let U Zpěváčků. Najde místo, kde se „delegace" tuzemských rockerů mohla poprvé neformálně setkat se svými ikonami z Rolling Stones (v oblíbené restauraci Václava Havla Na Rybárně u Jiráskova náměstí) v srpnu 1990 při jejich památném prvním koncertě v Praze na Strahově. A zjistí, ve které hospodě neplánovaně improvizovaně zahrál Frank Zappa v lednu 1990 při návštěvě Prahy.

Věčný David Bowie. V Londýně bude mít vlastní muzeum

Londýnské Muzeum královny Viktorie a prince Alberta (V&A) získalo do svých sbírek rozsáhlý archiv hudebníka Davida Bowieho a hodlá ho zpřístupnit veřejnosti. Odborníci, ale i fanoušci zesnulého zpěváka budou mít už za dva roky možnost prozkoumat přes 80 tisíc položek, které dokumentují Bowieho bohatou a rozmanitou kariéru, a to včetně kostýmů, rukopisů, fotografií nebo korespondence, napsal server BBC News.

Přečíst článek

Lze si znovu vybavit, kde stály kultovní restaurační podniky předlistopadové éry, jako byl Špejchar, Na staré kovárně, Na slamníku, U Kalendů, Houtyš neboli Hostinec u Tyšerů, stánek u Johna DeBilla a mnohé další, z nichž mnohé pronikly i do textů písní, ale často se nedočkaly v nové, svobodné době dlouhé existence.

Třešničkou na dortu je pak průvodce po dávných kultovních antikvariátech či hudebních prodejnách s Ivanem Wünschem, Vlastou Třešňákem nebo Petrem Kalandrou za pultem, po adresách, na nichž žily "dramatis personea" české bigbeatové scény, a sídlech vydavatelství a nahrávacích studiích, v nichž vznikala nejslavnější alba tuzemských kapel.

Beyoncé přebírá cenu za nejlepší taneční/elektronické hudební album za skladbu „Renaissance“.

Královna Beyoncé, pokořila rekord a ovládla hudební ceny Grammy

AKTUALIZOVÁNO Rekordmankou v historii hudebních cen Grammy se stala jednačtyřicetiletá zpěvačka Beyoncé, která na letošním slavnostním udílení obdržela svůj 32. zlatý gramofonek. Ikona R&B tak překonala 26 let starý rekord britského dirigenta maďarského původu George Soltiho, který jich za celou svou kariéru získal 31. Zpěvák Harry Styles zvítězil v prestižní kategorii album roku, rapperka Lizzo získala ocenění za nahrávku roku. Objevem roku je Samara Joy a cenu za skladbu roku si odnesla 73letá bluesová zpěvačka Bonnie Raittová.

Přečíst článek

Velkou historickou patinu pak má i popis míst, na nichž se – zejména za předchozího režimu až za obskurních okolností – uskutečnily kultovní premiérové koncerty světových hvězd, jako zpěvačky Nico spojená s Velvet Underground (v roce 1985), Depeche Mode o tři roky později či třeba nyní přeslavných Rammstein v roli slovy autora „odzívané" předkapely Clawfinger v roce 1995.

Zásadní role bohnické psychiatrické léčebny

A nechybí ani heslo k zařízení, které v drtivé většině času slouží k jiným než hudebním účelům – bohnické psychiatrické léčebně.

video

Ewa Farna: Každá žena je superwoman

Úspěšná podnikatelka, úřadující česká slavice i máma dvou dětí Ewa Farna září spokojeností a vyrovnaností. Na výsluní je již sedmnáct let a svých fanoušků si natolik váží, že autenticita je pro ni klíčová. I proto dobře zvažuje, k jaké spolupráci v rámci svých sociálních sítí přistoupí. Přitom zájem o spolupráci s ní je velký. Není divu, když se s písní Tělo dostala až na slavnou reklamní obrazovku na newyorské Times Square. Jak těžké je spojit roli hvězdy a mámy? Sledujte první díl videosérie Eva Talks, v níž Eva Čerešňáková zpovídá významné osobnosti českého byznysu a kultury.

Přečíst článek

„Zařízení sehrálo v životě mnoha beatmanů a jejich příznivců zásadní úlohu. Především jako kolbiště, kde se odehrávala nemilosrdná válka většiny z nich o modrou knížku – pokud zde ovšem neskončili na protialkoholním, případně na odděleních pro léčbu dalších druhů závislosti (jako třeba bubeník jedné dávné sestavy Olympicu, pozn. aut.)," připomněl Diestler. Po revoluci se pak mnozí dřívější návštěvníci některého z pavilonů Bohnic vraceli ne jako pacienti, ale vystupující na festivalu Mezi ploty.

Nezbývá, než vzít publikaci, a vyrazit do pražských ulic, jejichž domy zdobí pamětní desky mnoha dávných českých umělců, obrozenců, politiků nebo válečných hrdinů. Praha beatová by mohla být inspirací na další místa v metropoli, kterým by pamětní deska odkazující na zásadní postavu, klub či událost slušela rovněž.

AI hitem ve stylu Drakea a The Weeknd vyděsila showbyznys. Umělci se bojí o svá autorská práva

AI hitem ve stylu Drakea a The Weeknd vyděsila showbyznys. Umělci se bojí o svá autorská práva

Umělá inteligence (AI) rozčeřila vody i jinak neklidné scény popmusic. Skladba Heart on My Sleeve anonymního tvůrce složená za pomoci AI ve stylu showbyznysových hvězd Drakea a The Weeknd během pár dnů nalákala na internetu miliony lidí k poslechu. Po výhružce umělců žalobami ale streamovací služby hit stáhly. Otázky týkající se autorských práv – kde končí inspirace a začíná vykrádání ze strany umělé inteligence u písní, ale zůstala, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Taylor Swift na koncertě své Eras Tour 2. června v Chicagu.

USA jsou venku z covidové krize. Ne díky vládě, ale miliardovému turné Taylor Swift

Přečíst článek
Bruce Springsteen

REPORTÁŽ: Springsteen do Vídně přivezl skvělou hudbu, radost i dojetí. A možná i inflaci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme