Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Věčný David Bowie. V Londýně bude mít vlastní muzeum

Věčný David Bowie. V Londýně bude mít vlastní muzeum
ČTK
 ČTK

Londýnské Muzeum královny Viktorie a prince Alberta (V&A) získalo do svých sbírek rozsáhlý archiv hudebníka Davida Bowieho a hodlá ho zpřístupnit veřejnosti. Odborníci, ale i fanoušci zesnulého zpěváka budou mít už za dva roky možnost prozkoumat přes 80 tisíc položek, které dokumentují Bowieho bohatou a rozmanitou kariéru, a to včetně kostýmů, rukopisů, fotografií nebo korespondence, napsal server BBC News.

Reklama

„Podle mě je to naprosto fascinující - osobní vzpomínky, rukopisné texty písní, dialog s dalšími tvůrci o tom, jak napsat píseň, jak ji nahrát nebo jak zacházet s videem,” komentovala nový přírůstek do sbírek kurátorka muzea Kate Baileyová, která v roce 2013 připravovala o Bowiem velkou retrospektivní výstavu. Soubor archiválií získalo muzeum darem z hudebníkovy pozůstalosti.

„Lze tu sledovat celou Bowieho kariéru. Máme nedocenitelné věci od dob jeho začátků v 60. letech až po album The Next Day (z roku 2013) a ještě dál,” dodala Baileyová.

Fenomén Bowie bude věčný

V archivu budou k vidění například kostýmy z éry, kdy se Bowie stylizoval do fiktivní postavy Ziggyho Stardusta, ale i kabát s britskou vlajkou od návrháře Alexandera McQueena, v němž se zpěvák fotografoval na obal alba Earthling z roku 1997. Muzeum bude uchovávat i jevištní rekvizity nebo hudební nástroje, ale také Bowieho zápisníky a poznámky, které dokládají vznik mnoha slavných písní.

ČTK

„Bowieho radikální inovace v hudbě, divadle, filmu, módě a stylu od Berlína přes Tokio až po Londýn dál ovlivňují vizuální kulturu a design a inspirují tvůrce od Janelle Monáe po Lady Gaga, Tildu Swintonovou a Rafa Simonse,” uvedl ředitel muzea V&A Tristram Hunt.

Bowie zemřel v roce 2016 ve věku 69 let, jen několik dní po vydání svého 25. studiového alba Blackstar. Archiv z jeho pozůstalosti se má zpřístupnit od roku 2025 v nové budově v areálu londýnského olympijského parku, kde se otevře Centrum Davida Bowieho pro múzická umění.

Michael Jackson posbíral rekordní počet Grammy za album Thriller, nejprodávanější desku všech dob.

Práva k hudbě Michaela Jacksona jsou na prodej. Jejich hodnota jde do miliard

Od začátku pandemie práva ke svým skladbám prodala celá řada slovutných umělců včetně Boba Dylana (400 milionů dolarů), Bruce Springsteena (600 milionů dolarů) či Genesis (300 milionů dolarů). Nyní se však připravuje deal, který všechny dosavadní obří prodeje hravě strčí do kapsy. Společnost Sony totiž jedná o nákupu polovičního podílu v katalogu jednoho z nejprodávanějších interpretů všech dob – Michaela Jacksona.

Přečíst článek

David Bowie (1947-2016)

Po Dylanově či Springsteenově katalogu změnilo majitele i dědictví po Bowiem

Rok 2021 se zapíše do dějin hudebního průmyslu jako rok zásadních změn ve vlastnictví tvorby největších hudebních hvězd světové rockové scény. Poté, co práva na svou celoživotní tvorbu prodali za stovky milionů dolarů Bob Dylan, Bruce Springsteen, Paul Simon či Neil Young, nového majitele získal i katalog písní před pěti lety zesnulého Davida Bowieho. Práva od jeho dědiců koupila Warner Chappell z mediálního konglomerátu Warner odhadem za čtvrt miliardy dolarů (asi 5,5 miliardy korun).

Přečíst článek

Bruce Springsteen

Top 10 nejvýdělečnějších muzikantů 2021: Springsteen, Jay-Z, Simon či West

Doba covidová loni přála některým oborům, jako třeba internetovému prodeji či výrobcům čipů, ale překvapivě mezi dotyčnými obory je i showbyznys. Ačkoli pandemická opatření pro většinu muzikantů znamenala nemožnost vyjet na světové turné, přesto mnozí z nich vydělali desítky až stovky milionů dolarů. Žebříčku deseti nejvíce vydělávajících muzikantů, který zveřejnil časopis Rolling Stone, vévodí nestárnoucí rocker Bruce Springsteen.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

David Bowie (1947-2016)

Po Dylanově či Springsteenově katalogu změnilo majitele i dědictví po Bowiem

Přečíst článek
Rolka s úhořem a lanýžem

Lepší referenci dostat nemohla. Restauraci v Singapuru navštívila Taylor Swift hned dvakrát

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme