Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Mercuryho osobní věci půjdou do aukce. Včetně ručně psaného textu We Are The Champions

Freddie Mercury na snímku z léta 1986 na koncertě v Kolíně nad Rýnem. Nyní jeho osobní věci půjdou do aukce.
ČTK

Ručně psané texty písní, kostýmy a celá řada osobních věcí Freddieho Mercuryho bude v září nabídnuta v aukci. Zpěvák skupiny Queen ji budoval 30 let a vše uchovával ve svém domě v Kensingtonu v západním Londýně. Když v roce 1991 zemřel, vše odkázal jedné ze svých nejstarších přítelkyň Mary Austinové.

Reklama

Vrcholem aukce, na které se bude dražit na 1500 předmětů, bude Mercuryho devítistránkový ručně psaný text jednoho z největších hitů skupiny Queen, We Are The Champions, včetně harmonií a akordů, uvedla BBC. Očekává se, že se prodá za 200 až 300 tisíc liber (5,3 až 7,9 milionu korun).

Věčný David Bowie. V Londýně bude mít vlastní muzeum

Londýnské Muzeum královny Viktorie a prince Alberta (V&A) získalo do svých sbírek rozsáhlý archiv hudebníka Davida Bowieho a hodlá ho zpřístupnit veřejnosti. Odborníci, ale i fanoušci zesnulého zpěváka budou mít už za dva roky možnost prozkoumat přes 80 tisíc položek, které dokumentují Bowieho bohatou a rozmanitou kariéru, a to včetně kostýmů, rukopisů, fotografií nebo korespondence, napsal server BBC News.

Přečíst článek

Dosud nezveřejněný pracovní text písně Killer Queen, napsaný v roce 1974 na jediném listu papíru černým perem, by pak mohl být vydražen za 50 až 70 tisíc liber (1,3 až 1,8 milionu korun).

Devatenáctiletá Austinová byla na rande s kytaristou skupiny Queen Brianem Mayem, když se v roce 1970 poprvé setkala s Mercurym. Nastěhovali se k sobě a zůstali si blízcí i poté, co jí řekl, že je gay. O zpěváka se starala, i když zeslábl po nemoci související s AIDS.

První vydání Harryho Pottera a kamene mudrců, kterého vyšlo jen pět set kusů. Jeden z nich se bude v dubnu 2023 dražit s vyvolávací cenou čtvrt milionu dolarů.

Do aukce jde vzácné první vydání Harryho Pottera. Padne rekord?

Vzácné první vydání knihy Harry Potter a Kámen mudrců bude k dispozici za 225 tisíc dolarů na New York International Antiquarian Book Fair, který se bude konat od 27. do 30. dubna. Pouze 500 vázaných kopií knihy – první ze série J. K. Rowlingové – vytisklo v roce 1997 vydavatelství Bloomsbury Publishing. Z drobného tisku šlo 300 výtisků do knihoven a jen dvě stovky do prodeje, uvedl deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Dům v Kensingtonu zůstal po tři desetiletí téměř celý v podobě, v jaké ho Mercury zanechal, včetně starožitného nábytku, uměleckých děl, která sbíral, a přepychových látek, které miloval. Na máslově žlutých stěnách jídelny visely grafiky Matisse a Chagalla a nad snídaňovým stolem v kuchyni byl vystaven Picassův portrét.

Nyní se však Austinová rozhodla sbírku prodat, „protože si potřebuje udělat pořádek ve svých věcech”. „Nastal čas, abych učinila těžké rozhodnutí uzavřít tuto velmi zvláštní kapitolu svého života,” dodala 72letá žena. Kromě několika osobních dárků a společných fotografií dvojice prodává všechno.

Austinová BBC řekla, že rozhodnutí nabídnout s texty do aukce, bylo obzvlášť těžké. „Ukazují, jak pracoval,” dodala. „Škrtal a přepisoval.”

Skupina Queen (zleva): Brian May, Roger Taylor,Freddie Mercury a John Deacon. Foto: Profimedia

V aukci budou nabídnuty Mercuryho jevištní kostýmy, včetně flitrových overalů, třpytivých bot a umělé kožešiny. Fanoušci skupiny Queen si budou moci pořídit i korunu a plášť, které měl zpěvák na sobě během svého posledního turné v 80. letech.

V prodeji ale jsou i Mercuryho osobní věci, například telefon z nočního stolku, mramorový bar, koktejlové ubrousky s monogramem či malý stříbrný hřeben na knír.

Jeden z památných kostýmů, odhadovaná cena je až 80 tisíc liber. Foto: se svolením Sotheby´s

Všech 1500 předmětů bude v létě vystaveno v londýnské aukční síni Sotheby's ve sledu speciálně navržených galerií věnovaných různým aspektům Mercuryho života, než budou v září prodány. Očekává se, že aukce vynese více než šest milionů liber (přes 159 milionů korun) a část výtěžku bude věnována na charitativní účely.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ferrari 330 LM/250 GTO Scaglietti z roku 1962 se prodalo za astronomických 42 milionů liber

Nejdražší Ferrari všech dob. Model ze šedesátých let se prodal za astronomickou částku

Přečíst článek
Svetr s černou ovcí po princezně Dianě se v aukci prodal za 1,1 milionu dolarů

Princezna Diana překonala Kurta Cobaina. Její ikonický svetr se prodal za desítky milionů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme