Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

literatura - informace o tématu

Slovenský spisovatel Jozef Karika

Spisovatel Jozef Karika: Slováci jsou zakletí v temném koloběhu, který těžko prolamují

Spisovateli Jozefu Karikovi, který patří k nejúspěšnějším slovenským autorům, vyjde na podzim v češtině kniha Černý rok. Je to druhý díl trilogie Černý kruh, jejíž první část Černá hra, oceněná cenou literární kritiky Zlaté pero, se v českém překladu objevila v roce 2016. Trilogie mapuje nálady a vývoj slovenské společnosti od roku 1989 až po současnost.

Přečíst článek
Norský dramatik a spisovatel Jon Fosse

Nobelovu cenu za literaturu získal Jon Fosse. Autor, který „dokáže formulovat nevyslovitelné“

Přečíst článek

Biografie Elona Muska: Génius i démon, který zachraňuje svět – ale překáží mu v tom lidé

Přečíst článek
Zemřel spisovatel Milan Kundera, bylo mu 94 let

FOTOGALERIE: Milan Kundera zemřel. Jednomu z nejslavnějších českých spisovatelů bylo 94 let

Zemřel český spisovatel Milan Kundera, který patří k nejvýznamnějším českým autorům minulého století. Bylo mu 94 let, od roku 1975 žil ve Francii. Informaci potvrdila mluvčí Moravské zemské knihovny v Brně Anna Mrázová. Spisovatel zemřel v úterý ve svém pařížském bytě, a to po dlouhé nemoci. Datum úmrtí potvrdilo i francouzské nakladatelství Gallimard v prohlášení, které cituje agentura Reuters. Gallimard vydával Kunderova díla ve Francii. Podle českého velvyslance v Paříži Michala Fleischmanna si přál být pohřben v rodném Brně.

Přečíst článek
Party u příležitosti čtvrtého výročí otevření rockového klubu Bunkr 17.listopadu 1995. Na snímku je český prezident Václav Havel (vpravo) Martin Mejstřík (stojící s cigaretou) a bývalý poslanec a hudebník Michael Kocáb (v čele stolu).

Magical Mystery Tour po Praze aneb Kde se psala mnohdy divoká historie hudebního showbyznysu

Kde v Praze zazněl poprvé rokenrol, bigbít, metal, techno či punk? Který koncert v hlavním městě poprvé před listopadem i po něm rozehnala policie? Kde se nacházely kultovní kluby i hospody, které se nesmazatelně zapsaly do historie českého hudebního showbyznysu a někdy i do textů slavných hitů? A kde vznikala zásadní alba a komerčně více či méně úspěšná alba české rockové historie? Na to vše odpovídá obsáhlý průvodce Praha beatová od Radka Diestlera, vydaný nakladatelstvím Academia.

Přečíst článek
Londýnská akční síň Christie's příští týden vystaví šest vzácných výtisků původního vydání Prvního folia, tedy prvního souboru děl dramatika Williama Shakespeara. Aukční síň uvedla, že půjde o největší výstavu těchto tisků v Británii.

Knihy za desítky milionů dolarů. Christie's vystaví 400 let stará původní vydání Shakespeara

Londýnská akční síň Christie's příští týden vystaví šest vzácných výtisků původního vydání Prvního folia, tedy prvního souboru děl dramatika Williama Shakespeara. Aukční síň uvedla, že půjde o největší výstavu těchto tisků v Británii.

Přečíst článek
Miliardář Křetínský uspěl v boji o francouzskou vydavatelskou dvojku Editis.

Další zářez miliardáře Křetínského na francouzském mediálním trhu. Koupí vydavatelskou dvojku Editis

Společnost Czech Media Invest (CMI) miliardáře Daniela Křetínského kupuje od mediální společnosti Vivendi francouzské vydavatelství Editis. CMI to sdělila v tiskové zprávě, o ceně se nezmiňuje. Dokončení transakce očekává v následujících měsících, podmíněno je mimo jiné schválením ze strany regulačních orgánů.

Přečíst článek
První vydání Harryho Pottera a kamene mudrců, kterého vyšlo jen pět set kusů. Jeden z nich se bude v dubnu 2023 dražit s vyvolávací cenou čtvrt milionu dolarů.

Do aukce jde vzácné první vydání Harryho Pottera. Padne rekord?

Vzácné první vydání knihy Harry Potter a Kámen mudrců bude k dispozici za 225 tisíc dolarů na New York International Antiquarian Book Fair, který se bude konat od 27. do 30. dubna. Pouze 500 vázaných kopií knihy – první ze série J. K. Rowlingové – vytisklo v roce 1997 vydavatelství Bloomsbury Publishing. Z drobného tisku šlo 300 výtisků do knihoven a jen dvě stovky do prodeje, uvedl deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Policie zatkla muže za držení dětských knížek připomínajících vztah Hongkongu a Číny

Policie zatkla muže v Hongkongu za držení dětských knížek připomínajících vztah Hongkongu a Číny

Policie v Hongkongu zatkla dva muže za to, že u sebe měli obrázkové knihy, které úřady považují za "rozvratné". Na svých internetových stránkách o tom informuje britská BBC, podle které jde pravděpodobně o první případ zatýkání za pouhé vlastnictví těchto knížek. Jejich vydavatelé loni skončili ve vězení. V knihách jsou příběhy o tom, jak se ovce snaží vlkům zabránit v tom, aby se dostali do jejich vesnice. Úřady je vykládají tak, že ovcemi jsou myšleni obyvatelé Hongkongu a vlky čínská vláda.

Přečíst článek
Princ Harry s manželkou Meghan se znovu postarají o rozruch.

William na mě zaútočil, tvrdí princ Harry v knize

Napětí v britské královské rodině stoupá. Po kontroverzích v dokumentu Harry a Meghan chystá princ Harry (38) knihu pamětí nazvanou Náhradník (v originále Spare), ve které popisuje, jak ho starší bratr fyzicky napadl.

Přečíst článek
elektronická čtečka (ilustrační foto)

Nejlepší čtečky knih roku 2022 podle recenzentů

Uvažujete nad pořízením elektronické čtečky knih, ale nevíte, kterou zvolit? Představujeme vám trojici těch nejlépe hodnocených čtecích zařízení – Amazon Kindle 2020, PocketBook 628 Touch Lux 5 a Amazon Kindle Paperwhite 5. 

Přečíst článek
Amazon končí v Číně se čtečkami i e-shopem

Amazon končí v Číně se čtečkami Kindle i e-shopem

Amazon od čtvrtka přestane dodávat maloobchodníkům v Číně své elektronické čtečky Kindle a příští rok tam uzavře své elektronické knihkupectví Kindle. Amazon rozhodnutí oznámil ve čtvrtek na svém oficiálním účtu WeChat s tím, že upravuje strategické zaměření svých operací a že jeho další obchodní linie v Číně budou pokračovat, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Reklama

News box

Streamovací platformě Netflix 🎞 přibylo v prvním čtvrtletí 9,33 milionu předplatitelů, tedy téměř dvakrát více, než se čekalo. Firma ale očekává slabší růst tržeb než analytici. Její akcie proto nejprve po zveřejnění hospodářských výsledků přidaly zhruba tři procenta, ovšem následně čtyři procenta ztratily.
Ve středoíránské provincii Isfahán se dnes ráno ozvaly exploze 💥, podle íránských médií se jednalo o práci protivzdušné obrany. Írán pozastavil v některých částech země letištní provoz ✈, uvedla stanice CNN. Americká média s odvoláním na nejmenované americké představitele uvedla, že na zemi zaútočil Izrael. To zatím ani jedna ze stran nepotvrdila.

EU si posvítí na partnerství 🤝 Microsoftu s OpenAI. Investice Microsoftu 13 miliard dolarů (308,7 miliardy korun) do společnosti OpenAI by mohla čelit antimonopolnímu vyšetřování Evropské unie. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na obeznámené zdroje, podle nichž si regulační orgány k tomuto kroku připravují podklady.

Číst více
Za necelé dva dny od spuštění veřejné sbírky na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu vybrali její organizátoři na Slovensku více než 1,6 milionu eur (40,4 milionu korun). Původní cíl kampaně byl vysbírat milion eur. Vyplývá to z webu iniciativy Munice pro Ukrajinu.
Google rozdal vyhazov 👋 28 zaměstnancům, kteří okupovali kancelář šéfa na protest proti vojenskému kontraktu, který Google spolu s Amazonem uzavřely s izraelskou vládou, píše BBC. Projekt Nimbus v hodnotě 1,2 miliardy dolarů (28,4 miliardy korun) poskytuje izraelské vládě a armádě  infrastrukturu pro cloudové služby a umělou inteligenci (AI).
Reklama
Reklama
Doporučujeme