Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AI hitem ve stylu Drakea a The Weeknd vyděsila showbyznys. Umělci se bojí o svá autorská práva

AI hitem ve stylu Drakea a The Weeknd vyděsila showbyznys. Umělci se bojí o svá autorská práva
Profimedia
Dušan Kütner
duk

Umělá inteligence (AI) rozčeřila vody i jinak neklidné scény popmusic. Skladba Heart on My Sleeve anonymního tvůrce složená za pomoci AI ve stylu showbyznysových hvězd Drakea a The Weeknd během pár dnů nalákala na internetu miliony lidí k poslechu. Po výhružce umělců žalobami ale streamovací služby hit stáhly. Otázky týkající se autorských práv – kde končí inspirace a začíná vykrádání ze strany umělé inteligence u písní, ale zůstala, napsal deník The New York Times.

Reklama

Pro Drakea a Weeknda, dva z aktuálně nejpopulárnějších hudebníků na planetě, mohla být existence skladby Heart on My Sleeve – skladby, ve které AI použila verze jejich hlasů k vytvoření přijatelné napodobeniny – kvalifikována jako menší obtíž, krátkodobý hit, který byl snadno potlačen jejich mocnou nahrávací společností.

Elon Musk varoval před umělou inteligencí. Ale spustí vlastního chatbota „hledajícího maximální pravdu“

Musk varoval před umělou inteligencí. Teď spustí vlastního chatbota „hledajícího maximální pravdu“

Miliardář Elon Musk spustí konkurenta chatovacího systému umělé inteligence ChatGPT, jeho TruthGPT vyzve rivaly od společností Microsoft a Google. Musk to řekl v pondělí v rozhovoru s americkou televizí Fox News, v němž mimo jiné kritizoval produkt konkurence.

Přečíst článek

Ale pro ostatní v odvětví skládání písní se skladba nahraná uživatelem jménem ghostwriter – která se stala okamžitě virální kuriozitou na sociálních sítích a nasbírala miliony přehrání na TikToku, Spotify, YouTube a dalších, než byla tento týden odstraněna – představoval něco vážnějšího: předzvěst bolestí hlavy, které mohou nastat, pokud nová technologie rázně vstoupí do povědomí tvůrců a spotřebitelů dříve, než budou zavedena nezbytná pravidla týkající se autorských práv tvůrců, uvedl The New York Times.

Boom anonymní šedé zóny

Heart on My Sleeve je nejnovějším a zatím nejhlasitějším příkladem z šedé zóny, v níž v posledních měsících explodovaly podomácku vyrobené skladby, které částečně nebo úplně využívají technologii umělé inteligence k vytvoření známých zvuků a hlasů, které lze vydávat za autentické, nebo alespoň dostatečně podobné. Vysloužil si za to okamžitá srovnání s dřívějšími technologiemi, které narušily hudební průmysl, včetně syntezátoru, sampleru a služby pro sdílení souborů Napster.

Volby může v budoucnu ovlivňovat umělá inteligence.

Umělá inteligence brzy změní kampaň a ovlivní volby, varuje politolog

Volby může v budoucnu podle politologa Miloše Gregora z brněnské Masarykovy univerzity ovlivňovat umělá inteligence (AI - Artificial Intelligence). To je rizikem především proto, že lidé v kampani nerozeznají, co je dílem politika a za čím stojí algoritmus poháněný právě umělou inteligencí. Podle Gregora se také může stát, že bude umělá inteligence zneužitá k polarizaci a radikalizaci společnosti.

Přečíst článek

Vstup Heart on My Sleeve na oficiální streamovací služby, doplněný chytrým online marketingem od společnosti jeho anonymní tvůrce, zesílil poplach v hudebním byznysu, v němž se korporace začaly znepokojovat tím, že se projekty umělé inteligence učí z jejich materiálů chráněných autorskými právy a následně je mění a šíří. Oficiální vstup totiž znamenal i začátek příjmů z reklam pro anonymního tvůrce.

Universal Music Group, největší ze světových vydavatelství a domovská stáj pro Drakea a The Weeknd, již tento měsíc nahlásila takový obsah svým streamovacím partnerům s odvoláním na obavy z krádeže duševního vlastnictví. Ale v prohlášení z tohoto týdne se společnost obrátila na širší publikum a zeptala se, na které straně historie chtějí být všechny zúčastněné strany v hudebním ekosystému: na straně umělců, fanoušků a lidského kreativního vyjádření, nebo na straně padělků, podvodů a odpírání umělcům jejich náležité odškodnění.

Showbyznys bude přetvořen na všech úrovních

Umělci a jejich vydavatelství jsou si alespoň prozatím jisti, že fanoušci rozliší dílo skutečného Drakea od falešného, ​​i když verze s umělou inteligencí může využít Drakeova emocionálního zaujetí a hudební triků. Ale jak se kreativní umělá inteligence rozmáhá a rychle se zlepšuje v textech, obrázcích, zvuku a videu, odborníci říkají, že tato technologie by mohla přetvořit kreativní průmysl na všech úrovních, přičemž fanoušci, umělci a firmy, které je řídí, se budou muset za pochodu přizpůsobovat novým normám.

Chatbot_GPT

Nedokonalá hračka, nebo byznysová revoluce? Jak vnímají AI novinky zakladatelé předních českých startupů

Při psaní textů, kódování nebo třeba pro organizaci financí i kalendáře. Tak ve svých startupech využívají software založený na generativní umělé inteligenci přední čeští inovátoři. ChatGPT možná do jejich byznysu nepřináší až tak zásadní revoluci, ale rozhodně zvyšuje efektivitu práce týmů, zní téměř unissimo od 16 oslovených technologických špiček.

Přečíst článek

Soudy a zákonodárci teprve začínají řešit otázky vlastnictví, pokud jde o AI, a autorská práva k takové hudbě mohou být komplikovaná. Prozatím mohou chráněné duševní vlastnictví vytvářet pouze lidé, ale co když hudebníci spolupracují se stroji?

Je to jen začátek, slibuje tvůrce AI hitu

„Nyní je možné vyrábět díla ve stylu někoho jiného čím dál víc s menším úsilím. Všichni se musíme smířit s tím, co to znamená," prohlásila skladatelka Holly Herndonová, která studovala a používala AI ve své tvorbě již léta. „Otázkou je, jestli nás jako společnost zajímá, co Drake skutečně cítí, nebo stačí slyšet povrchně inteligentní ztvárnění?" zeptala se. „Některým lidem to nebude stačit. Když však uvážíte, že většina lidí, kteří poslouchají Spotify, to dělá jen proto, aby měli něco příjemného k poslechu, věci to komplikuje,“ míní.

Jedno je jisté – jednou písní kauza hitu z dílny AI neskončí. Ostatně ghostwriter v komentáři pod skladbou na YouTube slíbil: „Toto je jen začátek.“

Jiří Hlavenka, investor a miliardář

Buzz kolem ChatGPT nechápeme, říká miliardář Hlavenka i třiadvacetiletý podnikatel

Brno a nadšení pro fajn lidi a nápady svedly dohromady dva investory dvou generací, kteří skrze Jinej fond podporují nadějné projekty. Spoluzakladatelé fondu, zkušený investiční matador a miliardář Jiří Hlavenka a ve své době vůbec nejmladší český podnikatel Jan Sláma, společně investovali do startupů v jejich nejranější fázi rozvoje desítky milionů korun. Jak dobře šlape tato synergie zkušeností a mladého elánu? Kde vidí investiční příležitosti? A proč se čeští startupisté oproti těm ze Západu drží víc při zemi, prozrazuje investorské duo v dalším díle seriálu Young Money Patrika Borýska.

Přečíst článek

Zakladatel Microsoftu Bill Gares na snímku z 15. 2. 2023

Umělá inteligence je stejně zásadní jako počítače, internet a mobily, prohlásil Bill Gates

Sedmašedesátiletý průkopník osobních počítačů, zakladatel Microsoftu, miliardář a filantrop Bill Gates vysekl poklonu před nepřehlédnutelným trendem a fenoménem v technologiích, umělou inteligencí (AI). „Je to nejrevolučnější technologie, jakou jsem za poslední desetiletí viděl. Vývoj umělé inteligence je stejně zásadní jako vytvoření mikroprocesoru, osobního počítače, internetu a mobilního telefonu,“ napsal v úterý na svém blogu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hollywoodští scenáristé stávkují. Nejen kvůli penězům, odmítají vliv umělé inteligence na tvorbu

Ať se nám do práce neplete umělá inteligence, žádají hollywoodští scenáristé. A začali stávkovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme