Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Opalovat se dá i bez krémů. Má to ale svá pravidla

Biohacking: Opalovat se dá i bez krémů. Má to ale svá pravidla
Pixabay
Alžběta Shejbalová

Jak se vypořádat se specifickými aspekty léta podle biohackingu? V létě můžeme být více motivovaní zařadit do každodenního života zdraví prospěšné lifestylové změny než v jiných ročních obdobích.

Reklama

Jedna z oblastí, které můžeme v tomto období příhodně a poměrně jednoduše „hacknout“, je strava. Nyní je méně složité ozdravit stravu pomocí čerstvého ovoce a zeleniny. Využít je lze k přípravě smoothie či čerstvých džusů. V Česku jsou stále celkem málo populární studené polévky, což je vlastně většinou slaná a čistě zeleninová varianta smoothie.

Ženšen pomáhá na spoustu neduhů

Biohacking: Ženšen léčí téměř vše. Prospívá lidem s alzheimerem i ADHD

Ženšen je velmi známá bylina, používaná po staletí v Asii a Severní Americe a má poměrně dlouhou tradici i v západní kultuře. První zmínky o jeho používání a vlastnostech pocházejí z čínských písemných záznamů z doby kolem roku 100 našeho letopočtu. Botanické jméno ženšenu – Panax – je z řečtiny, a znamená „všehoj“. A tím ženšen opravdu může být, pokud vyberete ten vhodný a užíváte jej správným způsobem.

Přečíst článek

Studené polévky mají kromě vysokých výživových přínosů málo kalorií a v horkém počasí ochlazující účinek na celý organismus. Doplňují také pocením ztracené minerály a udržují stabilní homeostatické prostředí v těle. K jejich přípravě lze použít zeleninu, ze které standardně děláme salát - jako listová zelenina, rajčata, papriky, okurky, ale také cuketa či mrkev. Rozmixujeme, v případě potřeby zvýšení kalorické hodnoty přidáme semínka, a dochutíme bylinkami a kořením a syrové konzumujeme.

Pohyb ano, ale ráno

V případě sportu a pohybu je vhodné ten v létě směřovat do ranních hodin kvůli vyšším teplotám. Biohackeři doporučují na pár minut vystavit zornici oka ranním slunečním paprskům, což lze právě při ranní procházce či projížďce na kole snadno. 

Japonci se dožívají vyššího věku

Biohacking: Co stojí za tajemstvím dlouhověkosti Japonců? Aminokyselina serin

Serin je považován za neesenciální aminokyselinu, protože tělo si ji umí vyrobit. Jako u většiny neesenciálních aminokyselin to ale nestačí pro zachování plného zdraví, je třeba ho přijmout také ze stravy. Dostatečné množství serinu je klíčové pro správné fungování mozku.

Přečíst článek

Výzkumy zjistily, že receptory v oku na modré spektrum ve slunečním světle zašlou do mozku signál, který je pak schopen upravit cirkadiánní rytmus. Cirkadiánní rytmus řídí naše vnitřní hodiny, včetně kvality a délky spánku. To se pak také projevuje na rovnovážné hladině energie a brání pocitům únavy během dne. Sport hned po ránu také podpoří zvýšení energie v průběhu dne a vyplavené endorfiny udrží pozitivní a stabilnější náladu.

Jak se správně opalovat

Zvýšená intenzita slunečních paprsků v létě vyžaduje upravený režim trávení času venku. Reklamy, ale i odborní lékaři, apelují na pacienta, potažmo spotřebitele, natírat se opalovacím krémem, kvůli intenzivnějšímu vlivu UV záření přítomném ve spektru letního slunečního světla. Dlouholeté studie dokazují, že zejména přehnané slunění, které končí spálením pokožky či pravidelné slunění na intenzívním slunci má pro-stárnoucí, či dokonce rakovinu způsobující efekt.

Biohacking (ilustrační foto)

Biohacking: Trend, jak „žít věčně" podle miliardářů. Dozvíte se v obsáhlém seriálu

Co to je biohacking? Nový lifestyle, který zahrnuje metody, jak si „vytunit" tělo a mozek, jak co nejzdravěji, nejefektivněji a nejlépe fungovat a žít. Seriál Biohacking na newstream.cz každý týden představuje nejzajímavější „hacky." Níže najdete odkazy na jednotlivé již vydané díly.

Přečíst článek

Biohackeři ale za určitých podmínek doporučují slunění bez opalovacích přípravků. Je to kvůli schopnosti části slunečního záření UVB tvořit vitamín D v kůži. Tento vitamín, který je nezbytný pro správný růst, vývoj a stav kostí, je také mocným druhem hormonu, který ovlivňuje imunitní systém. Vitamín D se generuje v kůži z aktivní formy cholesterolu a v naší zeměpisné šířce je to zhruba jen od půlky dubna do konce srpna. Lze ho v menším množství získat i z jídla, a to zejména v živočišných produktech.

Chcete žít déle a kvalitněji? Sledujte seriál Biohacking o zdravém životním stylu.

Nejnovější výzkumy ale posouvají denní potřebu vitamínu D víceméně nad schopnost našeho těla ho v dostatečném množství přijmout ze stravy. Tyto výzkumy proběhly zejména v souvislosti s onemocněním covid-19, kdy nízká hladina vitamínu D v organismu jasně souvisela s horším průběhem i pravděpodobností přežití.

Bez nechráněného slunění či doplňků stravy se tedy pro dostatečný příjem vitamínu D neobejdeme. Pro toto naštěstí stačí průměrně cca 10-15 minut denně slunění v oblečení s odhalenými končetinami. Musí to být ale v době, kdy je slunce minimálně na 50° horizontu, což bývá záření také nejintenzivnější.

Vývar

Biohacking: Pořádný vývar z kostí a kůže dodá tělu glycin. Ten chrání svaly i střeva

Glycin zpomaluje stárnutí organismu. Oddaluje degeneraci svalů a kloubů a pomáhá také při nemocech střeva, jako je Crohnova choroba či syndrom dráždivého tračníku.

Přečíst článek

Po zbytek času je opravdu vhodné se chránit buď oblečením či opalovacími přípravky. Z těch biohackeři preferují takzvané fyzické či minerální filtry, kde jsou aktivními látkami oxidy zinku a titanu. Ty vytváří faktickou fyzickou bariéru mezi pokožkou a UVA a UVB paprsky pomocí tenkého filmu na kůži.

Tento film je většinou lehce zabarvený do bíla. Vytrácení se tohoto zabarvení nám indikuje nutnost znovu aplikovat další vrstvu opalovacího přípravku. Pozor na produkty, které obsahují minerální filtry v nano formě, která proniká pokožkou do těla, kde může zvyšovat hladinu těchto minerálů v organismu, a také tím fakticky snižuje ochrannou vrstvu krému. Na fyzických filtrech tedy hledejte označení non-nano.

Japonci se dožívají vyššího věku

Biohacking: Co stojí za tajemstvím dlouhověkosti Japonců? Aminokyselina serin

Serin je považován za neesenciální aminokyselinu, protože tělo si ji umí vyrobit. Jako u většiny neesenciálních aminokyselin to ale nestačí pro zachování plného zdraví, je třeba ho přijmout také ze stravy. Dostatečné množství serinu je klíčové pro správné fungování mozku.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

ilustrační foto

Biohacking: Procházka je nejkratší cestou k lepšímu zdraví a kondici

Přečíst článek
Koupaliště Dachova u Hořic

Jako z Vančurovy novely. Sedm nejkrásnějších plováren, kam stojí za to vyrazit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme