Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Voda, meloun, elektrolyty – tajné zbraně proti letní únavě a přehřátí

Biohacking: Voda, meloun, elektrolyty – tajné zbraně proti letní únavě a přehřátí
iStock
Alžběta Shejbalová

Nyní začíná vrcholné léto, což pro tělo znamená období zvýšené zátěže. Kromě teplot člověka čeká i více pohybu venku, cestování a pobyt na intenzívním slunci. Kromě problémů z přehřátí se v létě zhoršuje i riziko dehydratace. A ta se netýká jen zvýšeného pocitu žízně: ovlivňuje naši náladu, energii, soustředění, funkci orgánů i kvalitu pleti. Všichni víme, že voda je naprosto zásadním předpokladem pro život. Ale ne každý ví, jak udržovat zdravou úroveň hydratace v těle. Někdy signál žízně prostě nestačí, a to platí o to více v horkých obdobích.

Hydratace je nezbytná z hlediska celkové rovnováhy organismu, což má potom vliv na jednotlivé procesy a dráhy v těle. Naše tělo je tvořeno z 55-65 procent vody, a pokud dostatečně nekompenzuje její ztrátu, projeví se symptomy dehydratace - bolest hlavy, únava, malátnost, zácpa, sucho v ústech či tmavá moč.

Obecně se doporučuje přijímat 30-45 ml vody na kilogram tělesné hmotnosti denně. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (ESFA) doporučuje dva litry pro ženy a 2,5 litru vody denně pro muže. Pokud se více potíme, při pohybu či vyšších teplotách, je potřeba toto základní množství navýšit. Do konzumace tekutin se nezapočítává pouze čistá voda, ale i další nápoje. Příjem tekutin lze navýšit i bylinnými čaji, neslazenými ovocnými nápoji, rostlinnými mléky, smoothiem apočítá se i polévka. Naopak káva, alkohol a slazené nápoje se do hydratace nezapočítávají plnohodnotně, protože mohou naopak působit diureticky, tedy zvyšovat vylučování vody z těla.

Biohacking: Sezóna chutí a zdraví. Co jíst v létě, abyste se cítili skvěle

Příroda je nyní v plném rozpuku, do sezóny se postupně dostává spousta druhů plodin. V tomto období se do popředí přirozené výživy dostávají potraviny s vysokým obsahem vody, enzymaticky aktivní, bohaté na fytochemikálie, a současně lehce stravitelné. Nejenom rajčata a okurky ze skleníku, ale venku se nás smějí aleje třešní a na záhonech dozrávají jahody. Vše se ladí z jarního na letní režim a konzumace letních plodů nám přináší nejen radost chuťovým buňkám, ale i významný vliv na zdraví, náladu a celkovou rovnováhu organismu.

Přečíst článek

Se zvýšeným pocením odcházejí z těla nejen tekutiny, ale i elektrolyty, což jsou minerály jako sodík, draslík, hořčík a vápník, které jsou nezbytné pro správnou funkci svalů, nervové soustavy, srdeční činnosti i hydrataci samotných buněk. Při jejich ztrátě dochází nejen k poklesu výkonnosti, ale i dalším nepříjemným projevům, jako jsou svalové křeče, podrážděnost, malátnost nebo bolesti hlavy.

Zvláště v horkém počasí a při zvýšené fyzické námaze je proto důležité dbát nejen na dostatečný příjem tekutin, ale i elektrolytů. Standardně jsou elektrolyty přijímány do těla tekutinami a stravou, ale to nyní nemusí samo o sobě stačit. K doplnění zvýšené potřeby nyní mohou sloužit přírodní minerální vody s vyváženým obsahem minerálů či kokosová voda. Můžeme si vyrobit i  domácí iontové nápoje - například vodu se šťávou z citrónu, špetkou kvalitní soli a lžičkou medu nebo v případě nutnosti využít nabídky kvalitních doplňků stravy určených pro sportovce a osoby vystavené vysokým teplotám. Ty jsou k dostání i v lékárnách či běžných sítí drogerií.

Sezónní ovoce pomůže

Standardně ale udržujeme hydrataci organismu konzumací přirozených potravin, v létě ideálně navýšíme spotřebu čerstvé ovoce a zeleniny, kdy spousta druhů je nyní ve své vrcholné sezóně. Jde vlastně i o to, že pro tělo je jednodušší udržovat hydrataci pomocí potravin, kde voda existuje v mřížce s makro i mikro živinami, enzymy a prospěšnými fytochemikáliemi. To většina ovoce i zeleniny, zejména té šťavnaté splňuje, spolu s vysokým obsahem vody. Tělo také reaguje na konzistenci v návycích.

Pokud jsme zvyklí přijímat vhodné množství tekutin pro náš organismus, tělo nemusí kompenzovat nedostatek vnitřní hydratace pomocí nemocí a problémů a ubírat vázanou vodu tam, kde to organismus snese, aby krátkodobě přežil. Kromě známých nemocí s ledvinami, se může jednat o chronické bolesti hlavy, chronickou zácpu, chronickou únavu, oslabení imunity a detoxikace a zvýšená suchost a zrychlené stárnutí kůže.

Nejvhodnějšími „hydratanty“ naše těla jsou nyní například meloun, okurka, jahody, broskve, rajčata, salátové listy, celer či paprika - všechny tyto plodiny obsahují více než 90 procent vody a důležité elektrolyty a antioxidanty. Okurka je výborná nejen jako osvěžení, ale i jako podpora kožní hydratace díky obsahu oxidu křemičitého. Meloun zase přirozeně obsahuje draslík, který je klíčový pro udržení rovnováhy tekutin uvnitř buněk. Ideální je kombinovat tyto plody v salátech, smoothie nebo jako lehké svačiny během dne, a doplnit je například čerstvou mátou či limetkou, které povzbuzují trávení. Taková strava navíc tělo nezatěžuje a podporuje pocitové i faktické snížení tělesné teploty i celkovou letní pohodu.

Biohacking: Zázrak z těla. Kyselina hyaluronová hydratuje, hojí a chrání

Biohacking: Víc než kosmetický hit. Kyselina hyaluronová hydratuje, hojí a chrání pleť i klouby

Kyselina hyaluronová zmírňuje známky stárnutí a podporuje regeneraci kloubů. Odborné studie potvrzují její pozitivní účinky jak na vzhled pleti, tak na zdraví pohybového aparátu i střevní mikroflóry.

Přečíst článek

Opalování

Biohacking: Sezóna opalování začíná. Čeho se vyvarovat a proč je dobré číst složení krémů?

Nyní začíná období, kdy slunce na obloze je silnější, než naše kůže může být schopná snést a většina z nás pro její ochranu použije opalovací krém. Každý rok za posledních 19 let vydává Enviromentální pracovní skupina (Enviromental working group) příručku ochranných opalovacích přípravků na novou letní sezónu.

Přečíst článek

JARNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Porazit všechny a stát se jedničkou. Na českém trhu se to podařilo spoustě hráčům. Co když se ale pokusí prosadit na evropském, asijském, americkém, nebo dokonce globálním trhu? Pak začínají podnikatelé i firmy narážet na celou řadu problémů. Přesto řada z nich uspěla.

Zakladatel Lasvitu Leon Jakimič, zakladatel Unicorn Attacks Vít Šubert, majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale či zakladatel a CEO globální platformy FTMO Otakar Šuffner. To je část hvězd jarního vydání magazínu Newstream CLUB, jehož hlavním tématem je GLOBÁLNÍ ÚSPĚCH. Jak ho dosáhnout z Česka? A lze se prosadit na celosvětovém kolbišti v éře, kdy druhé místo téměř vždy znamená prohru?

Magazín se dále věnuje velkým finančním skupinám, které svět dobývají investicemi. Zvláštní kapitolou pak je Německo, které pro tuzemské podnikatele i finančníky velmi často představuje první velkou zkoušku nebo příslovečnou bránu do světa. A platí to i ve chvíli, kdy se německá ekonomika potýká s celou řadou strukturálních problémů.

Podíváme se na největší investice, které čeští hráči v posledních letech učinili a které představují historicky největší akvizice českého kapitálu v zahraničí.

A hudební promotér David Gaydečka čtenáře pozve do tajemného Doupěte, které je úplně novým typem hudebního klubu, v němž vystupují hvězdy, které zná celý svět.

Sedmé vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v červnu.

Související

Doporučujeme