Biohacking: Voda, meloun, elektrolyty – tajné zbraně proti letní únavě a přehřátí

Nyní začíná vrcholné léto, což pro tělo znamená období zvýšené zátěže. Kromě teplot člověka čeká i více pohybu venku, cestování a pobyt na intenzívním slunci. Kromě problémů z přehřátí se v létě zhoršuje i riziko dehydratace. A ta se netýká jen zvýšeného pocitu žízně: ovlivňuje naši náladu, energii, soustředění, funkci orgánů i kvalitu pleti. Všichni víme, že voda je naprosto zásadním předpokladem pro život. Ale ne každý ví, jak udržovat zdravou úroveň hydratace v těle. Někdy signál žízně prostě nestačí, a to platí o to více v horkých obdobích.
Hydratace je nezbytná z hlediska celkové rovnováhy organismu, což má potom vliv na jednotlivé procesy a dráhy v těle. Naše tělo je tvořeno z 55-65 procent vody, a pokud dostatečně nekompenzuje její ztrátu, projeví se symptomy dehydratace - bolest hlavy, únava, malátnost, zácpa, sucho v ústech či tmavá moč.
Obecně se doporučuje přijímat 30-45 ml vody na kilogram tělesné hmotnosti denně. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (ESFA) doporučuje dva litry pro ženy a 2,5 litru vody denně pro muže. Pokud se více potíme, při pohybu či vyšších teplotách, je potřeba toto základní množství navýšit. Do konzumace tekutin se nezapočítává pouze čistá voda, ale i další nápoje. Příjem tekutin lze navýšit i bylinnými čaji, neslazenými ovocnými nápoji, rostlinnými mléky, smoothiem apočítá se i polévka. Naopak káva, alkohol a slazené nápoje se do hydratace nezapočítávají plnohodnotně, protože mohou naopak působit diureticky, tedy zvyšovat vylučování vody z těla.
Příroda je nyní v plném rozpuku, do sezóny se postupně dostává spousta druhů plodin. V tomto období se do popředí přirozené výživy dostávají potraviny s vysokým obsahem vody, enzymaticky aktivní, bohaté na fytochemikálie, a současně lehce stravitelné. Nejenom rajčata a okurky ze skleníku, ale venku se nás smějí aleje třešní a na záhonech dozrávají jahody. Vše se ladí z jarního na letní režim a konzumace letních plodů nám přináší nejen radost chuťovým buňkám, ale i významný vliv na zdraví, náladu a celkovou rovnováhu organismu.
Biohacking: Sezóna chutí a zdraví. Co jíst v létě, abyste se cítili skvěle
Enjoy
Se zvýšeným pocením odcházejí z těla nejen tekutiny, ale i elektrolyty, což jsou minerály jako sodík, draslík, hořčík a vápník, které jsou nezbytné pro správnou funkci svalů, nervové soustavy, srdeční činnosti i hydrataci samotných buněk. Při jejich ztrátě dochází nejen k poklesu výkonnosti, ale i dalším nepříjemným projevům, jako jsou svalové křeče, podrážděnost, malátnost nebo bolesti hlavy.
Zvláště v horkém počasí a při zvýšené fyzické námaze je proto důležité dbát nejen na dostatečný příjem tekutin, ale i elektrolytů. Standardně jsou elektrolyty přijímány do těla tekutinami a stravou, ale to nyní nemusí samo o sobě stačit. K doplnění zvýšené potřeby nyní mohou sloužit přírodní minerální vody s vyváženým obsahem minerálů či kokosová voda. Můžeme si vyrobit i domácí iontové nápoje - například vodu se šťávou z citrónu, špetkou kvalitní soli a lžičkou medu nebo v případě nutnosti využít nabídky kvalitních doplňků stravy určených pro sportovce a osoby vystavené vysokým teplotám. Ty jsou k dostání i v lékárnách či běžných sítí drogerií.
Sezónní ovoce pomůže
Standardně ale udržujeme hydrataci organismu konzumací přirozených potravin, v létě ideálně navýšíme spotřebu čerstvé ovoce a zeleniny, kdy spousta druhů je nyní ve své vrcholné sezóně. Jde vlastně i o to, že pro tělo je jednodušší udržovat hydrataci pomocí potravin, kde voda existuje v mřížce s makro i mikro živinami, enzymy a prospěšnými fytochemikáliemi. To většina ovoce i zeleniny, zejména té šťavnaté splňuje, spolu s vysokým obsahem vody. Tělo také reaguje na konzistenci v návycích.
Pokud jsme zvyklí přijímat vhodné množství tekutin pro náš organismus, tělo nemusí kompenzovat nedostatek vnitřní hydratace pomocí nemocí a problémů a ubírat vázanou vodu tam, kde to organismus snese, aby krátkodobě přežil. Kromě známých nemocí s ledvinami, se může jednat o chronické bolesti hlavy, chronickou zácpu, chronickou únavu, oslabení imunity a detoxikace a zvýšená suchost a zrychlené stárnutí kůže.
Nejvhodnějšími „hydratanty“ naše těla jsou nyní například meloun, okurka, jahody, broskve, rajčata, salátové listy, celer či paprika - všechny tyto plodiny obsahují více než 90 procent vody a důležité elektrolyty a antioxidanty. Okurka je výborná nejen jako osvěžení, ale i jako podpora kožní hydratace díky obsahu oxidu křemičitého. Meloun zase přirozeně obsahuje draslík, který je klíčový pro udržení rovnováhy tekutin uvnitř buněk. Ideální je kombinovat tyto plody v salátech, smoothie nebo jako lehké svačiny během dne, a doplnit je například čerstvou mátou či limetkou, které povzbuzují trávení. Taková strava navíc tělo nezatěžuje a podporuje pocitové i faktické snížení tělesné teploty i celkovou letní pohodu.
Kyselina hyaluronová zmírňuje známky stárnutí a podporuje regeneraci kloubů. Odborné studie potvrzují její pozitivní účinky jak na vzhled pleti, tak na zdraví pohybového aparátu i střevní mikroflóry.
Biohacking: Víc než kosmetický hit. Kyselina hyaluronová hydratuje, hojí a chrání pleť i klouby
Enjoy
Nyní začíná období, kdy slunce na obloze je silnější, než naše kůže může být schopná snést a většina z nás pro její ochranu použije opalovací krém. Každý rok za posledních 19 let vydává Enviromentální pracovní skupina (Enviromental working group) příručku ochranných opalovacích přípravků na novou letní sezónu.
Biohacking: Sezóna opalování začíná. Čeho se vyvarovat a proč je dobré číst složení krémů?
Enjoy
JARNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Porazit všechny a stát se jedničkou. Na českém trhu se to podařilo spoustě hráčům. Co když se ale pokusí prosadit na evropském, asijském, americkém, nebo dokonce globálním trhu? Pak začínají podnikatelé i firmy narážet na celou řadu problémů. Přesto řada z nich uspěla.
Zakladatel Lasvitu Leon Jakimič, zakladatel Unicorn Attacks Vít Šubert, majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale či zakladatel a CEO globální platformy FTMO Otakar Šuffner. To je část hvězd jarního vydání magazínu Newstream CLUB, jehož hlavním tématem je GLOBÁLNÍ ÚSPĚCH. Jak ho dosáhnout z Česka? A lze se prosadit na celosvětovém kolbišti v éře, kdy druhé místo téměř vždy znamená prohru?
Magazín se dále věnuje velkým finančním skupinám, které svět dobývají investicemi. Zvláštní kapitolou pak je Německo, které pro tuzemské podnikatele i finančníky velmi často představuje první velkou zkoušku nebo příslovečnou bránu do světa. A platí to i ve chvíli, kdy se německá ekonomika potýká s celou řadou strukturálních problémů.
Podíváme se na největší investice, které čeští hráči v posledních letech učinili a které představují historicky největší akvizice českého kapitálu v zahraničí.
A hudební promotér David Gaydečka čtenáře pozve do tajemného Doupěte, které je úplně novým typem hudebního klubu, v němž vystupují hvězdy, které zná celý svět.
Sedmé vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v červnu.