Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Ženšen léčí téměř vše. Prospívá lidem s alzheimerem i ADHD

Ženšen pomáhá na spoustu neduhů
Pxabay
Alžběta Shejbalová

Ženšen je velmi známá bylina, používaná po staletí v Asii a Severní Americe a má poměrně dlouhou tradici i v západní kultuře. První zmínky o jeho používání a vlastnostech pocházejí z čínských písemných záznamů z doby kolem roku 100 našeho letopočtu. Botanické jméno ženšenu – Panax – je z řečtiny, a znamená „všehoj“. A tím ženšen opravdu může být, pokud vyberete ten vhodný a užíváte jej správným způsobem.

Reklama

Existují dva druhy komerčně využívaného ženšenu – asijský a americký. Specifické aktivní látky, které ženšen obsahuje, se nazývají ginsenosidy a jsou zodpovědné za prospěšné efekty této rostliny. Obsahuje také polyfenoly, které mají antioxidační a protizánětlivé účinky a kyselé polysacharidy, které pomáhají zlepšovat zdraví při metabolickém syndromu, který je definován jako kombinace obezity, vysokého krevního tlaku a cukrovky.

Jeden z důležitých efektů ženšenu je jeho role při eliminaci a předcházení vzniku akutního a chronického zánětu. Studie z Jižní Koreje například ukázala, že korejský červený ženšen má významný tlumící účinek na produkci prozánětlivých cytokinů u dětí s rakovinou po chemoterapii. Podobné výsledky vlivu na cytokiny se ukázaly ve studiích na zvířatech. Ženšen je také účinný při sezónní alergii, protože snižuje zánětlivou alergickou reakci v organismu.

Multivitamíny, vitamíny

Biohacking: Jak zvolit multivitamín, co neudělá jen „drahou moč“

Multivitamín. Má odpůrce i propagovatele. Co tedy říkají nejnovější výzkumy k otázce, zda soubor vitamínů a minerálů v jedné tabletce má smysl? Jsou to vyhozené peníze a výsledkem je pouze „drahá moč“, jak se často s nadsázkou hodnotí jejich benefity?

Přečíst článek

Silné protinádorové účinky

Ženšen stimuluje mozkové buňky a zlepšuje koncentraci a kognitivní funkce. Existují důkazy, že každodenní užívání kořene ženšenu po dobu 12 týdnů může zlepšit duševní výkonnost u lidí s Alzheimerovou chorobou. Ačkoli je zapotřebí dalšího výzkumu na toto téma, jedna předběžná studie zjistila, že kombinace amerického ženšenu a ginkgo biloby může prospívat pacientům s ADHD. V mozku také pozitivně působí na stav nálady a snižuje celotělový efekt chronického stresu.

Chcete žít déle a kvalitněji? Sledujte seriál Biohacking o nejnovějších trendech.

Výzkumy ukazují, že ženšen má silné protinádorové účinky, protože dokáže potlačovat růst tumorů. Studie přinášejí informace, že zlepšuje buněčnou imunitu, včetně zvýšené tvorby T lymfocytů a NK buněk – to je druh bílých krvinek, takzvaných přirozených zabijáků, které jsou schopné ničit i rakovinné buňky. Dalšími mechanismy, kterými ženšen působí na imunitní systém a prevenci a růst rakoviny je snížení oxidačního stresu, zvýšeni smrtnosti poškozených buněk a snížení angiogeneze, což je zásobování rakovinných buněk výživou z krve.

Vývar

Biohacking: Pořádný vývar z kostí a kůže dodá tělu glycin. Ten chrání svaly i střeva

Glycin zpomaluje stárnutí organismu. Oddaluje degeneraci svalů a kloubů a pomáhá také při nemocech střeva, jako je Crohnova choroba či syndrom dráždivého tračníku.

Přečíst článek

Ideální na posílení imunity

Vlivem protizánětlivých vlastností působících na imunitu je ženšen výborným prostředkem ochrany proti infekcím a akutním i chronickým nemocem. Dá se užívat jako doplněk stravy pro obecnou podporu imunity i v případě již vzniklých onemocnění pro podporu ozdravných procesů těla. Kromě přirozených zabijáků umožňuje vyšší produkci makrofágů, či základních B lymfocytů a antigenních dendritických buněk.

Výtažky ze ženšenu produkují antimikrobiální sloučeniny, které fungují jako obranný mechanismus proti virovým infekcím, jako jsou viry chřipky, rotaviry i HIV. Studie ukazují, že obsahuje polyacetylenové sloučeniny a ty jsou účinné proti bakteriálním infekcím.

Japonci se dožívají vyššího věku

Biohacking: Co stojí za tajemstvím dlouhověkosti Japonců? Aminokyselina serin

Serin je považován za neesenciální aminokyselinu, protože tělo si ji umí vyrobit. Jako u většiny neesenciálních aminokyselin to ale nestačí pro zachování plného zdraví, je třeba ho přijmout také ze stravy. Dostatečné množství serinu je klíčové pro správné fungování mozku.

Přečíst článek

Který ženšen zvolit

Obecně se doporučuje ženšen užívat v jednom až několika cyklech během roku spíše než jako nepřetržitý suplement. Na trhu se dají většinou pořídit dva druhy ženšenu. Korejský je silnější a více stimulující, americký je jemnější a je vhodný i v případě, že s ženšenovými doplňky začínáme. Tradiční způsob konzumace ženšenu je pití čaje a v čínské medicíně se doporučuje dospělým nad 40 let vypít každý den jeden šálek. Ten se dá na našem trhu zakoupit již připravený v sáčcích, nebo se můžete pustit do rituálu přípravy čaje přímo ze sušeného kořene. 

Pro efekt při konkrétních obtížích můžete sáhnout po ženšenových tabletách či kapslích pro přesnější dávkování. V případě metabolického syndromu zabírá už 200 mg ženšenu denně, pro zmírnění stresu biohackeři doporučují 500mg dvakrát denně. Nežádoucí účinky ženšenu jsou u zdravých dospělých osob obecně mírné. Protože ženšen je stimulant, u některých lidí může způsobovat nervozitu a nespavost, a to zejména ve vyšších dávkách. Může se také ovlivňovat s některými léky- na cukrovku, na ředění krve a s antidepresivy.

Chůze, walking

Rychlá chůze může zabránit předčasnému úmrtí. A stačí i jen 11 minut denně

Člověk nemusí být běžec nebo se aktivně věnovat nějakému sportu, aby mohl pocítit pozitivní dopady pravidelného pohybu. Dostačující by mohla být i rychlá každodenní procházka, vyplývá z britské studie. Pouhých 11 minut chůze denně by podle ní mohlo zabránit každému desátému předčasnému úmrtí, píše web BBC.

Přečíst článek

Hovězí maso je zdrojem aminokyselin

Biohacking: Problémům s prostatou pomáhá předcházet aminokyselina alanin

Aminokyselinu alanin si tělo dokáže vyrábět samo. Primární funkcí alaninu je tvorba bílkovin v organismu. Je jednou z nejvíce zastoupených aminokyselin v potravinách a u zdravého člověka se vyskytuje v krevním oběhu ve vysokém množství. A pokud jej potřebujete získat, zvolte hovězí nebo drůbeží maso.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jak se starat o mozek?

Biohacking: Mozek je to nejcennější, co máme. Umíte se o něj starat?

Přečíst článek
Doplnění energie - ilustrační snímek

Biohacking: Zapomeňte na kafe i energetické nápoje. Doplnit energii lze rodiolou

Přečíst článek
Withanie snodárná neboli Ašvaganda

Biohacking: Lepší než antidepresiva? Léčebné účinky byliny ašvagandy již potvrzují i vědci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme