Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Co stojí za tajemstvím dlouhověkosti Japonců? Aminokyselina serin

Japonci se dožívají vyššího věku
Midjourney
Alžběta Shejbalová

Serin je považován za neesenciální aminokyselinu, protože tělo si ji umí vyrobit. Jako u většiny neesenciálních aminokyselin to ale nestačí pro zachování plného zdraví, je třeba ho přijmout také ze stravy. Dostatečné množství serinu je klíčové pro správné fungování mozku.

Reklama

Aminokyseliny jsou hlavním stavebním kamenem většiny procesů v lidském těle. Serin hraje roli v mnoha biochemických drahách. Je hlavním zdrojem pro metylační reakce, které probíhají za vzniku S-adenosylmethioninu. Serin je důležitý při syntéze bílkovin a v procesech vnitrobuněčného metabolismu a podílí se také na fungování RNA, DNA, imunitní funkci a tvorbě svalů.

Jedním z konkrétních benefitů serinu je jeho vliv na dobrou kondici mozku. Výzkum ukazuje, že serin je neuroprotektivní a působí prostřednictvím různých biochemických a molekulárních mechanismů na podporu funkce mozku. Posiluje kognitivní funkce tím, že aktivuje NMDA receptory v mozkových buňkách, které váží glutamin a glycin.

Vývar

Biohacking: Pořádný vývar z kostí a kůže dodá tělu glycin. Ten chrání svaly i střeva

Glycin zpomaluje stárnutí organismu. Oddaluje degeneraci svalů a kloubů a pomáhá také při nemocech střeva, jako je Crohnova choroba či syndrom dráždivého tračníku.

Přečíst článek

NMDA receptory na sebe také navazují řadu dalších látek, jako analgetika, anestetika a psychotropní látky. Snížená funkce NMDA receptorů může být snížena právě nedostatkem serinu či nejsilnějšího antioxidantu glutathionu. Správná hladina serinu tedy může předcházet i zmírňovat například schizofrenii, depresi a kognitivní dysfunkce. Serin hraje zásadní roli při syntéze fosfatidylserinu, který je stavební součástí neuronů v mozku a je v mozku zásadním neuromodulátorem. Je to typ lipidu a jako doplněk stravy se používá přímo k posílení paměti a zlepšení mozkového kapacity. Může být pomocníkem v případě Alzheimerovy či Parkinsonovy nemoci. 

Serin vylepšuje spánek

Nízká hladina serinu v těle může být spojena s komplexními systémovými chorobami jako chronický únavový syndrom a fibromyalgie. Ty mohou souviset s nízkou hladinou tryptofanu a serotoninu, jejichž je serin prekurzorem. Tryptofan aktivně snižuje stres a přispívá k navození přirozené relaxace organismu. Zvýšení množství tryptofanu pomáhá zmírnit úzkost a příznaky deprese, protože serotonin je mozku vlastním uklidňujícím neurotransmiterem. Serin také pomáhá se spánkem. Při suplementaci účastnící studie hlásili jak lepší usínání, tak méně probouzení v průběhu noci.

Mořské řasy, zdravá výživa, aminokyseliny, arganin

Biohacking: Aminokyselina nutná pro omlazení cév i mužskou plodnost

S přibývajícím věkem se snižuje schopnost produkovat dostatečné množství oxidu dusnatého v tepnách. Zvýšení příjmu L-argininu může pomoci zlepši napravit zhoršené funkce cévní vystýlky. Arginin je také schopný snižovat hladinu cholesterolu a vzniku trombóz a zlepšuje symptomy spojené s přerušením průtoku krve ze srdce do končetin. Díky účinkům lepšího prokrvení může být nápomocný v případě mužské neplodnosti či erektilní dysfunkce.

Přečíst článek

Výzkum publikovaný v časopise Journal of Cell Biology ukazuje, že aktivní syntéza serinu je pravděpodobně nutná k „usnadnění transportu aminokyselin, syntéze nukleotidů, metabolismu folátů a udržení homeostázy způsobem, který ovlivňuje rakovinu“. Vědci se domnívají, že zvýšení hladiny této aminokyseliny by mohlo být cenné v boji proti rakovinnému bujení.

Studie na zvířatech informují o schopnosti serinu zlepšovat metabolické zdraví organismu vylepšováním inzulínového statutu a snižování výskytu cukrovky 1. typu. Protože cukrovka tohoto typu je autoimunitní onemocnění, kontinuální suplementace serinem by mohla pomoci i v jiných případech těmto typům chorob předcházet. Serin se podílí na tvorbě imunoglobulinů a protilátek, které využívá imunitní systém.

Chcete žít déle a kvalitněji? Sledujte seriál Biohacking o zdravém životním stylu

Japonci sní osm gramů serinu denně

Nejbohatšími zdroji serinu jsou sója, ořechy jako mandle, vlašské ořechy a pistácie, vejce a mléčné výrobky. Standardně se serin metabolizuje z jiných molekul, pokud ho ve stravě nemáme dostatek. Naopak při přebytku serinu se pouze část přeměňuje v glycin, ze zbytku se stávají další druhy bílkovin či folát.

Suplementace serinem se dle dostupných výzkumů zdá obecně jako bezpečná. Doporučuje se také zaměřit na dostatečný příjem vitamínů skupiny B pro lepší vstřebávání. Většina doplňků stravy obsahuje 500mg serinu a ze stravy průměrný člověk přijme zhruba 2,5 gramu denně. Pozorování obyvatel Japonska, konzumujících zhruba 8 gramů serinu denně ze zdrojů jako řasy a tofu, přináší výsledky o zvýšené dlouhověkosti a stálejším zdraví i díky nadprůměrné konzumaci této aminokyseliny.

Pití kávy ovlivňuje funkci nadledvinek

Biohacking: Proč je káva zabiják spánku? Nabourává funkci nadledvinek. Pomoci může tyrosin

Pocit únavy, stres, deprese. V uspěchaném světě stále častější problém. A nevyvážená strava se na tom podílí významnou rolí. Naštěstí je výzkum látek, které mohou tělu pomoci zvládat vyšší zátěž, čím dál přesnější. Zkoumání aminokyselin, jako je například tyrosin, může lidem pomoci žít mnohem zdravěji a s menším stresem.

Přečíst článek

Maso s chřestem

Biohacking: Aminokyselina threonin je základem imunity. A také zdravých kloubů

V seriálu Biohacking pokračujeme v představování klíčových aminokyselin, které jsou základní stavební látkou lidského těla. Threonin zajišťuje celou řadu důležitých funkcí, zejména imunitního systému, ale také zdravého fungování jater, kloubů či kůže.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pro cyklisty je důležitá aminokyselina citrulin.

Biohacking: Přírodní viagra? Citrulin pomáhá snížit tlak a řeší problémy s erekcí

Přečíst článek
Hovězí maso je zdrojem aminokyselin

Biohacking: Problémům s prostatou pomáhá předcházet aminokyselina alanin

Přečíst článek
O srdce se musíme starat

Biohacking: Problémy se srdcem zabijí nejvíc lidí. Jak tomu předcházet

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme