Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Jak na očistu těla a jednoduchý sezónní detox

čaj - ilustrační foto
Pixabay
Alžběta Shejbalová

Když se řekne detox, mnoho lidí si představí drastické kúry nebo specifické produkty slibující zázraky přes noc. Detoxikace je ale přirozený proces, který v těle probíhá neustále, díky játrům, ledvinám, střevům, pokožce, plicím i lymfatickému systému. Náš organismus se potřebuje průběžně čistit nejen kvůli vlivům z vnějšího prostředí, ale i jako důsledek samotného fungování - dýchání, trávení, pohybu a přirozeného metabolismu. Naším úkolem tedy není proces detoxikace „nastartovat“, ale odlehčit tělu, aby mohlo pracovat efektivněji. Detox se většinou doporučuje na jaře, ale i nyní je vhodné období a to hned z několika důvodů.

V létě se přirozeně se navyšuje konzumace čerstvých plodin - meloun, okurka, cuketa, listová zelenina, rybíz, borůvky, maliny, švestky, rajčata, květák, brokolice, bylinky. To všechno jsou potraviny, které tělo nezatěžují, ale dodávají mu enzymy, vlákninu, antioxidanty, vitamíny, minerály a vodu. Kvůli vyšším teplotám také přirozeně saháme po lehčích potravinách. Teplo také podporuje roztažení cév, pocení a zrychluje metabolismus, což jsou všechno očistné mechanismy.

Lymfatický systém je klíčový v očistě těla, protože odvádí odpadní látky z mezibuněčného prostoru. Ale na rozdíl od krve nemá vlastní pumpu a tak k dobrému fungování potřebuje pohyb, dech a hydrataci. Intenzívnější sluneční záření a delší dny způsobují, že více času trávíme venku a podporujeme tak správné nastavení cirkadiánního rytmu. To jsou naše vnitřní hodiny, které řídí či mají vliv na nespočet procesů v našem organismu- včetně imunity, ukládání tuků a psychiky. Díky vyrovnanějším biorytmům a automatickému zpomalení kvalitněji spíme a lépe regenerujeme. Hluboký spánek je přitom jeden z nejúčinnějších detoxikačních procesů vůbec, zejména pro mozek a jeho čistící, tzv. glymfatický, systém.

Paprika

Biohacking: Meruňky, borůvky a papriky nyní dosahují vrcholu své nutriční i chuťové hodnoty

Právě vrcholí sezóna čerstvých plodin. Nabídka lokálního ovoce a zeleniny je tak široká, že si vybere opravdu každý, navíc jsou výhodné i ekonomicky. Plodiny můžeme sklidit či nakoupit, zmrazit, usušit či zavařit pro pozdější konzumaci. Ideálně zařazujeme čerstvé plodiny do jídelníčku každý den, protože nyní jsou nejen chuťově nejvýraznější, ale také nutričně nejbohatší.

Přečíst článek

Jak tedy nyní podpořit, co nám roční období a příroda nabízí sama? Úplným základem je dostatečný příjem vhodných tekutin. Voda je nosič, pomáhá odplavovat odpadní látky z buněk a odvádět je ledvinami, potem i stolicí ven. V létě navíc ztrácíme více tekutin pocením. Začít den můžeme vodou s citrónem a přidat můžeme špetku zázvoru, hned po ránu tak podpoříme hydrataci.

Přes lze doporučit průběžně popíjet bylinkové čaje - pampelišku, mátu, kopřivu, citrónovou trávu, ibišek, pro hydrataci a jemné čištění orgánů. Výborné jsou i takzvané vitamínové vody- voda, kde se louhují kousky ovoce či zeleniny s bylinkami - vhodnými kombinacemi jsou máta + okurka, citron + borůvky, meloun + bazalka.

Základním pravidlem letního jídelníčku, pokud podporujeme přirozenou očistu organismu je jíst to, co ho nejméně zatíží a zároveň mu pomůže ulevit, což nejsou dvě stejné věci. Zaměříme se na sezónní ovoce a zeleninu a pokud jsme motivovaní, to mohou být na jeden či pár dní jediné potraviny, které jíme. Jak moc jsme tím tělu pomohli, pocítíme brzy. Zelenina bohatá na sirné látky  jako rukola, brokolice, květák, mladé zelí čiřeřicha, pomáhá ulevit játrům a zbavit je potenciálně i chronických nánosů.

Čerstvé ovoce, zvlášť to sezónní a lokální, plné antioxidantů navýší opravné a obranné rezervy organismu. Pokud zvýšíme četnost těchto potravin v našem jídelníčku, přirozeně bude tělo méně prahnout po průmyslovém jídle s vysokým obsahem cukrů a tuků a detox tak bude vlastně automatický.

Biohacking: Sezóna chutí a zdraví. Co jíst v létě, abyste se cítili skvěle

Příroda je nyní v plném rozpuku, do sezóny se postupně dostává spousta druhů plodin. V tomto období se do popředí přirozené výživy dostávají potraviny s vysokým obsahem vody, enzymaticky aktivní, bohaté na fytochemikálie, a současně lehce stravitelné. Nejenom rajčata a okurky ze skleníku, ale venku se nás smějí aleje třešní a na záhonech dozrávají jahody. Vše se ladí z jarního na letní režim a konzumace letních plodů nám přináší nejen radost chuťovým buňkám, ale i významný vliv na zdraví, náladu a celkovou rovnováhu organismu.

Přečíst článek

K detoxu můžeme zařadit i praxi vědomého dechu. Hluboké dýchání stimuluje bránici, masíruje vnitřní orgány, podporuje klidové nastavení a přináší tělu úlevu. Skvělou letní detox rutinou je ranní protažení nebo jemná jóga, procházky naboso, plavání či dechová cvičení venku, všechny tyto aktivity přirozeně podporují vylučovací i nervový systém.

Tělo a mysl jsou propojené, a pokud jsme pod neustálým tlakem, ve stresu nebo zahlceni podněty, tělo se dostává do režimu přežití a regenerace se zpomaluje. Léto je ideální příležitostí pro zpomalení, vnitřní zklidnění a vědomou pauzu - strategie jako den bez obrazovek, víc spánku, psaní deníku nebo jen klidný pobyt v přírodě udělají své. I obyčejná procházka lesem s vypnutým telefonem je účinný detox.

Opalování

Biohacking: Sezóna opalování začíná. Čeho se vyvarovat a proč je dobré číst složení krémů?

Nyní začíná období, kdy slunce na obloze je silnější, než naše kůže může být schopná snést a většina z nás pro její ochranu použije opalovací krém. Každý rok za posledních 19 let vydává Enviromentální pracovní skupina (Enviromental working group) příručku ochranných opalovacích přípravků na novou letní sezónu.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

Biohacking: Fermentované potraviny a kořenová zelenina posilují obranyschopnost

Přečíst článek
ilustrační foto

Biohacking: Ani v prosinci nezapomínejte na ovoce a zeleninu. Inspiraci hledejte u předků

Přečíst článek
Doporučujeme