Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Pořádný vývar z kostí a kůže dodá tělu glycin. Ten chrání svaly i střeva

Vývar
iStock
Alžběta Shejbalová

Glycin zpomaluje stárnutí organismu. Oddaluje degeneraci svalů a kloubů a pomáhá také při nemocech střeva, jako je Crohnova choroba či syndrom dráždivého tračníku.

Reklama

Seriál o aminokyselinách pokračuje glycinem, což je důležitý komponent mnoha svalových, kognitivních a metabolických funkcí. Pomáhá rozkládat a přenášet živiny, jako je glykogen a tuk, které buňky využívají k výrobě energie. Přitom podporuje svalový, imunitní, trávicí a nervový systém. V lidském těle se glycin nachází ve vysokých koncentracích v kůži, v pojivových tkáních kloubů a ve svalové tkáni. Je to jedna z klíčových aminokyselin používaných k tvorbě kolagenu. Glycin je klasifikován jako neesenciální aminokyselina, kterou si lidské tělo sice dokáže v malém množství vyrobit samo, ale mnoha lidem by prospěla jeho zvýšená konzumace.

Glycin, jako řada dalších aminokyselin, podporuje růst svalů. Bylo zjištěno, že pomáhá brzdit odbourávání bílkovinných tkání, které tvoří svaly a podporují jejich regeneraci. Pomáhá při stárnutí svalového systému tím, že udržuje svalovou hmotu do vysokého věku, zabraňuje ztrátě chrupavek v kloubech a hraje roli při udržení fyzické výkonnosti. Glycin je součástí aminokyselinové mřížky, která tvoří kreatin. To je malý peptid, který je pro svaly přímým zdrojem tkáně pro opravu poškození a opětovný růst svalů. Kreatin také pomáhá zásobovat buňky energií díky své roli při přeměně živin ze stravy, čímž pomáhá nasytit energeticky náročné svalové tkáně a tím zvyšuje vytrvalost, sílu a výkonnost.

Obezita - ilustrační obrázek

Biohacking: Histidin pomáhá odbourávat následky obezity. A dělá toho mnohem víc

Histidin patří mezi aminokyseliny, které je třeba přijmout stravou. Zdravý dospělý člověk ho v těle v malém množství vyrobit umí, ale lidé s nemocemi ledvin či malé děti vůbec, a proto je víceméně pro všechny nezbytné ho konzumovat ve stravě. Jde přitom o jednu z klíčových látek pro správné fungování trávení. Nejčastěji jej najdeme ve fermentovaných potravinách.

Přečíst článek

Zhruba jedna třetina kolagenu je tvořena glycinem. Kolagen má zásadní význam pro tvorbu pojivové tkáně, která udržuje klouby pružné a schopné odolávat nárazům. Spolu s věkem se většinou zhoršuje asimilace živin z potravy a to platí i v případě aminokyselin v bílkovinných jídlech. Proto i pro lidi v seniorním věku je důležité dbát na skladbu jídelníčku. Proteinů má ve stravě průměrně zdravý člověk pro tvorbu kostí a chrupavek dostatek. Je třeba ale také dbát na dostatečný příjem vitamínu C z čerstvého ovoce a zeleniny, který je nezbytný pro tvorbu kolagenu v těle. Studie prokázaly, že glycin je nezbytný pro tvorbu pružných a ohebných chrupavek, pomáhá hojit poškozené klouby a může zabránit ztrátě pohyblivosti a funkčnosti u starších osob.

Nemoci střeva

Aminokyseliny jsou součástí vystýlky střevní stěny v trávícím traktu. Glycin je jednou z těch, které jsou v této vystýlce hojně zastoupeny a podílí se na prevenci syndromu propustného střeva. Podstatou tohoto syndromu je fakt, že střevní stěna se může stát propustnou pro mikročástice pronikající z trávícího traktu dovnitř těla, kam nepatří, a způsobovat tak chronický zánět. Ten pak může vést k řadě onemocnění, jako jsou autoimunitní nemoci, srdeční problémy či rakovina. Glycin tak také pomáhá pacientům s dalšími onemocněními trávícího systému jako je Crohnova choroba, syndrom dráždivého tračníku či ulcerózní kolitida. V trávícím traktu působí glycin také jako metabolické palivo. Je potřebný k výrobě žluči, nukleových kyselin, kreatinfosfátu a porfyrinů, které se používají k asimilaci živin ze stravy.

Glycin zpomaluje stárnutí organismu. Jedním z mechanismů je jeho důležitá role při tvorbě tělu vlastního mocného antioxidantu glutathionu. Studie z roku 2011 publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition zjistila, že ačkoli u starších lidí dochází k nedostatečnosti glutathionu v důsledku výrazného snížení jeho syntézy, doplňování jeho prekurzorů cysteinu a glycinu syntézu glutathionu plně obnovuje. To pomáhá snižovat úroveň oxidačního stresu a oxidačních poškození, které vedou ke stárnutí. Podle nejnovějších studií může glycin také poskytovat ochranu před cukrovkou 2. typu tím, že zvyšuje citlivost na inzulín a snižuje tak krevní cukr. Bylo totiž zjištěno, že u pacientů s obezitou, srdečním onemocněním a/nebo cukrovkou 2. typu je hladina glycinu nižší, ale se zvýšením hladiny se zlepšuje inzulínová odpověď.

Nejbohatšími zdroji glycinu jsou živočišné produkty jako silný vývar zejména z kostí, šlach a kůže, želatina, vejce, maso a mléčné výrobky. Glycin se dá získat i z rostlinných zdrojů jako jsou fazole, špenát, kapusta, květák, zelí a dýně, a také ovoce, jako je banán a kiwi. Glycin přijatý z jídla je bezpečný a není fakticky možné se předávkovat. Ze stravy průměrný člověk zkonzumuje asi 2g glycinu denně, několik gramů navíc v doplňcích stravy může být pro řadu lidí benefitem a studie neshledaly nežádoucí účinky ani při vysokých dávkách.

Pití kávy ovlivňuje funkci nadledvinek

Biohacking: Proč je káva zabiják spánku? Nabourává funkci nadledvinek. Pomoci může tyrosin

Pocit únavy, stres, deprese. V uspěchaném světě stále častější problém. A nevyvážená strava se na tom podílí významnou rolí. Naštěstí je výzkum látek, které mohou tělu pomoci zvládat vyšší zátěž, čím dál přesnější. Zkoumání aminokyselin, jako je například tyrosin, může lidem pomoci žít mnohem zdravěji a s menším stresem.

Přečíst článek

Děti méně trpí ADHD

Biohacking: Tryptofan pomáhá snižovat projevy ADHD u dětí. Dospělým léčí depresi

Tryptofan je další z řady esenciálních aminokyselin, kterou musíme konzistentně získávat stravou, protože si je nedokážeme v těle sami vytvořit. Jsou přitom klíčové pro správný chod organismu, jsou důležité například pro výstavbu a obnovu svalové tkáně, pomáhají s funkcí neurotransmiterů, zásobují mozek dostatkem energie a vyrovnávají hladinu cukru v krvi. Tryptofan je přitom zásadní pro tvorbu důležité emoce – štěstí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zdraví, wellness, biohacking

Biohacking: Adaptogen, co má účinky kofeinu a ještě působí proti virům i oparu

Přečíst článek
Pro cyklisty je důležitá aminokyselina citrulin.

Biohacking: Přírodní viagra? Citrulin pomáhá snížit tlak a řeší problémy s erekcí

Přečíst článek
Hovězí maso je zdrojem aminokyselin

Biohacking: Problémům s prostatou pomáhá předcházet aminokyselina alanin

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme