Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Zdeněk  Pečený

Zdeněk Pečený

V médiích pracuje přes 10 let, naposledy v deníku E15. Mezi jeho koníčky patří cestování (nejlépe v byznys třídě za cenu ekonomické), investování a nemovitosti. O těchto tématech také nejčastěji píše. 

články autora

Francouzský fotbalista Kylian Mbappé v dresu PSG

Investování do sportu je sexy. Bohatí rozšiřují svá portfolia o týmy z NHL či evropského fotbalu

Bohatí jedinci i vládní suverénní fondy se začínají se svými investicemi tlačit do sportovních klubů. „Fondů investujících do sportovních týmů nyní vzniká hodně,“ řekl v rozhovoru pro newstream.cz Mason Parker, bývalý bankéř Deutsche Bank a nový majitel týmu amerického fotbalu Prague Lions. „Jeden takový fond bude možná jednou investovat do nás,“ doplnil.

Přečíst článek
Růže pro americký trh z Kolumbie

Valentýn, první povánoční boost maloobchodních tržeb, je za rohem

Takzvaný svátek zamilovaných, Valentýn, je tu již tento týden. Jde o první povánoční vzpruhu jak pro obchody, tak pro hotely a restaurace. Vyhlášené pražské hotelové restaurace nezůstávají pozadu a na 14. února připravily speciální menu. Ceny jsou v tento den povětšinou o něco vyšší než jindy, ale romantika není zdarma. Newstream.cz přináší výběr, kam příští týden vyrazit.

Přečíst článek
Filip Rusňák, hypoteční makléř

Hypoteční makléř: Neexistuje nic jako právo bydlet ve vlastním

Na vlastnické bydlení není žádný nárok, myslí si hypoteční makléř Tomáš Rusňák. „Stejně tak každý nebude jezdit v Porsche nebo ve Ferrari,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz. Neexistuje nic jako právo bydlet ve vlastním, dodává Rusňák s tím, že s hypotečním makléřem mají lidé větší šanci dostat se ke své vysněné nemovitosti.

Přečíst článek
Roblox nemilují jen děti, ale taky investoři

Roblox milují nejen děti, ale taky investoři

Herní platforma Roblox je mezi školáky patrně populárnější, než kdy byl Minecraft nebo Fortnite. Denně ji navštíví přes 70 milionů hráčů, kteří ve snovém světě nacházejí kreativní vybití a tráví v něm dlouhé hodiny. Investoři zase větří tučné zisky. A čerstvé výsledky firmy za uplynulý rok rozhodně nejsou pro její akcionáře zklamáním.

Přečíst článek
Mandarin Oriental Hyde Park

Mandarin Oriental: Výhled do londýnského Hyde Parku za 120 tisíc za noc

Budova londýnského hotelu Mandarin Oriental funguje jako hotel již 122 let. Nabízí perfektní lokalitu v Knightsbridge hned u Hyde Parku.

Přečíst článek
British Airways

British Airways je super volbou pro milovníky hazardních her. Pasažér nikdy neví, jak to dopadne

British Airways představily svá dlouho očekávaná nová sedadla byznys třídy již v létě 2019. Jejich nasazení následně zbrzdila pandemie. Do dneška však tato sedadla nejsou nainstalována na všech letounech britského národního dopravce.

Přečíst článek
Mešita šejka Zayeda

Bílé pláže i monumentální mešita. Zapomeňte na Dubaj, letos se létá do Abú Dhabí

Po několika letech se na pražské letiště vrací přímé spojení s hlavním městem Spojených arabských emirátů (SAE) Abú Dhabí. Jde o charterové spojení pro skupinu DER Touristik, která na českém trhu zastřešuje cestovní kanceláře Fischer a Exim Tours. Linku do hlavního města Spojených arabských emirátů bude skupina provozovat s dopravcem Smartwings jednou týdně, každý čtvrtek v 10:20, až do začátku května.

Přečíst článek
Ilustrační foto

Zdeněk Pečený: Brexit selhal, budiž to ponaučení fanouškům „czechxitu“

Britský experiment s životem mimo Evropskou unii (EU) se nevydařil. Z Velké Británie odešly firmy, pracovníci a zády se k ní obrátily i finanční trhy. Britové svého „ano“ pro brexit litují, ale návrat do EU je velmi nepravděpodobný.

Přečíst článek
Hongkong nevzkvétá, vzdělaní obyvatelé odcházejí

Hongkong nevzkvétá. Atmosférou připomíná předlistopadové poměry v Československu

Kdysi královský klenot britského impéria skomírá. Hongkongské akcie se obchodují na úrovních roku 1997. Vzdělaní obyvatelé odházejí a nahrazují je Číňané z pevniny, kteří nesdílejí stejné hodnoty.

Přečíst článek

„Bílé zlato“ ztrácí lesk. Vyplatí se kutat lithium pod Cínovcem?

Lithium, kobalt, nikl a měď jsou kovy, bez nichž se neobejde výroba bateriových článků do elektromobilů, solárních článků ani větrných turbín. Země, které mají jejich těžbu pod palcem, si v éře nastupující elektromobility a transformace celého energetického odvětví malovaly pohádkové zisky. Pak ale přišlo něco nečekaného. Loni ceny těchto kritických nerostných surovin zažily mimořádný sešup. Nejhůře dopadlo lithium, jehož největší evropské naleziště je pod Cínovcem v Krušných horách.

Přečíst článek
Pražské letiště by mohlo na burzu. Proč ne, ve světě je to běžná praxe

Pražské letiště by mohlo na burzu. Proč ne, ve světě je to běžná praxe

Šéf pražské burzy Petr Koblic by na tuzemském parketu rád viděl cenné papíry Letiště Praha. Řekl to v rozhovoru pro agenturu Bloomberg. Shodou okolností tento týden záměr vstoupit na burzu oznámilo také letiště v Aténách. Veřejně obchodované akcie letištních společností ve světě skutečně nejsou nic neobvyklého, ostatně i vídeňské letiště je na burze. A do budoucna taková investice může i drobnému akcionáři slušně vydělat.

Přečíst článek

Čína rýžuje na levné ropě z Ruska. Putin ale nepřichází zkrátka

Obchod mezi Čínou a Ruskem jen kvete. Rusko je stále více závislé na dodávkách z Číny, odkud již proudí až polovina dovozu do země. Opačným směrem naopak proudí za výprodejové ceny ropa a plyn.

Přečíst článek
Krize v Rudém moři přinese růst cen energií

Sny o nízké inflaci vezmou brzy za své. Krize v Rudém moři zase zvedne ceny energií

Dlouhotrvající konflikt v Rudém moři a eskalující napětí na Blízkém východě mohou mít zničující dopady na globální ekonomiku, opětovně nastartovat vysokou inflaci a narušit dodávky energií, varovali přes víkend přední světoví ekonomové.

Přečíst článek
Hotel Marina Bay Sands v Singapuru

Slavný singapurský hotel vstupuje do nové éry, prošel nákladnou rekonstrukcí

Ikonický singapurský hotel otevřel před necelými čtrnácti lety, ale za sebou má již kompletní rekonstrukci za 22 miliard korun.

Přečíst článek

Rok 2024 přinese finančním trhům úlevu. Dařit by se mohlo opět technologickým akciím

Loňský rok byl – navzdory očekáváním – pro finanční trhy povedený. Letos jsou očekávání výše. Měli bychom se bát?

Přečíst článek

News box

Provozní zisk německého výrobce luxusních vozů Porsche klesl v prvním čtvrtletí o 3️⃣0️⃣ procent na 1,28 miliardy eur (32,2 miliardy korun). Na vině byla obměna modelů a slabá poptávka v Číně. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení. Je to nejslabší výsledek od uvedení podniku na burzu v září 2022, napsala agentura Bloomberg.
Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií a další vojenské vybavení v hodnotě 6️⃣ miliard dolarů (přes 140 miliard korun), oznámil dnes americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu. Podle webu Politico ale doručování materiálu pravděpodobně potrvá delší dobu.
Investiční fond RedBird IMI, za kterým stojí mimo jiné emirát Abú Zabí, se chystá 🛑 stáhnout svou nabídku na převzetí britských novin The Daily Telegraph a časopisu The Spectator. Informoval o tom dnes list Financial Times (FT) s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Fond se k tomuto kroku podle zdrojů rozhodl po měsících jednání s britskou vládou, učinit by ho mohl již příští týden.
Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se Evropská unie naučila hodně o vzorcích chování Kremlu i ruského prezidenta 👴 Vladimira Putina a stala se tak ostražitější. V rozhovoru ke 20. výročí dosud největšího rozšíření Evropské unie to uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
Pražská burza druhý týden v řadě oslabila. V uplynulém týdnu 📉 klesl index PX o 0,5 procenta na 1543,4 bodu. Nejvíce rostly akcie bankovní skupiny Erste, největší oslabení zaznamenala opět Pilulka. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu index PX ztratil 0,6 procenta.
Kyjevská správa oznámila urgentní evakuaci dvou nemocnic v metropoli kvůli obavám z možných ruských 🚀 úderů na tato zdravotnická zařízení. Informovala o tom dnes ukrajinská média. Jedno z evakuovaných zařízení je podle úřadu dětská nemocnice.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) 👨 Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v pondělí vedení strany, že dostával malé balíčky a že žádné peníze nepřijímal. Dnes o tom informoval magazín Der Spiegel.
Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích 🛑 zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.
Bývalý rumunský prezident Ion Iliescu, který se stal hlavou státu po pádu Ceaušescova režimu na konci roku 1989, byl 👨‍⚖️ obviněn ze zločinů proti lidskosti. Stalo se tak v souvislosti s vyšetřováním potlačení protestů z června 1990, kdy zemřeli nejméně čtyři lidé, napsala agentura AFP. Obviněni byli i tehdejší premiér Petre Roman a šéf tajné služby Virgil Magureanu.
ČEZ postaví v Dětmarovicích na Karvinsku nízkoemisní 🏭 teplárnu za dvě miliardy korun. Jejími hlavními zdroji budou biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Hotova má být v roce 2026. Novinářům to v Dětmarovicích řekli zástupci skupiny ČEZ. 
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme