Reklama

Zuckerberg hrozí zrušením Facebooku v Evropě. Kvůli osobním datům uživatelů

Evropská komisařka Věra Jourová a generální ředitel Facebooku Mark Zuckerberg v Bruselu, archivní snímek z února 2020.
ČTK
Dušan Kütner
duk

Společnost Meta Platforms provozující jednu z největších sociálních sítí na světě Facebook a také Instagram pohrozila, že v krajním případě obě služby v Evropě zablokuje. Důvodem je spor s evropskými regulátory o to, zda a jak může firma přenášet osobní data evropských uživatelů obou sítí do jejich mateřské země Spojených států, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Evropští regulátoři v současné době přepracovávají nařízení o tom, jak jsou evropská data přenášena přes Atlantik. Činí tak poté, co soudní dvůr Evropské unie v červenci 2020 označil za neplatnou dohodu EU a Spojených států označovanou jako Privacy Shield, která umožňovala firmám předávat osobní údaje evropských uživatelů do Spojených států.

Mark Zuckerberg, šéf Meta Platforms, dříve Facebooku

Týden tradera: Akcie Facebooku začínají být zajímavé

Jak rychle se propady na akciových trzích objevily, tak rychle skončily. Takto by se dal charakterizovat konec ledna a začátek února pohledem burzovních grafů. Je tedy možné, že trh vstřebal poslední zasedání Fedu a začal se připravovat na pozvolný návrat k méně uvolněné měnové politice. A jaké byly zásadní události uplynulého týdne? A překvapila znovu ČNB na svém měnově politickém zasedání nebo ECB včele s Christine Lagardeovou?

Přečíst článek

Meta v čele se zakladatelem Facebooku a desátým nejbohatším obyvatelem planety Markem Zuckerbergem ve své výroční zprávě zveřejněné ve čtvrtek uvedla, že pokud by se nemohla spolehnout na nové nebo stávající dohody k přesunu dat, pak by „pravděpodobně nebyla schopna nabídnout řadu našich nejvýznamnější produkty a služby, včetně Facebooku a Instagramu, v Evropě,“ uvedla agentura Bloomberg.

„Nemáme absolutně žádnou touhu a žádné plány stáhnout se z Evropy, ale jednoduchou realitou je, že Meta a mnoho dalších podniků, organizací a služeb se při provozování globálních služeb spoléhají na přenosy dat mezi EU a USA,“ uvedla mluvčí společnosti Meta v e-mailovém prohlášení pro Bloomberg.

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku, teď Meta

Zpackaný projekt vlastní kryptoměny Facebooku končí. Firma rozprodává majetek za miliardy

Meta, dříve Facebook definitivně končí s plány na vlastní kryptoměnu. Rozprodává majetek a intelektuální know-how za tím účelem zřízené firmy Diem Association v hodnotě téměř čtyř miliard korun, píše Reuters.

Přečíst článek

I když je nepravděpodobné, že by Meta stáhla své vlajkové produkty z jednoho ze svých nejlukrativnějších trhů, její odpověď zdůrazňuje rostoucí napětí mezi provozovatelem sociálních médií a evropskými zákonodárci ohledně vlastnictví uživatelských dat.

Akcie společnosti Meta navíc ve čtvrtek utrpěly 26procentní propad kvůli obavám z výhledu Facebooku, což způsobilo ztrátu hodnoty firmy ve výši 252 miliard dolarů, nejvyšší v historii akciového trhu. Akcie Meta vzrostly v pondělí v předmarketingovém obchodování v USA o 1,6 procenta. 

Evropská komise uvedla, že jednání s Washingtonem se zintenzivnila. „Chce to ale čas vzhledem ke složitosti diskutovaných otázek a potřebě najít rovnováhu mezi soukromím a národní bezpečností,“ uvedl mluvčí Evropské komise v prohlášení pro Bloomberg.

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg: Asociál, který propojil svět

Během jediného dne přišel Mark Zuckerberg o 29 miliard dolarů, když akcie jeho sociální sítě Facebook odepsaly 26 procent. Poprvé od vstupu Facebooku na burzu tak Zuckerberg opustil prestižní klub deseti nejbohatších lidí planety. Zvládne stále ještě mladý podnikatel ustát tlak, který na jeho osobu nyní začne nyní doléhat ještě více než doposud? 

Přečíst článek

„Pouze ujednání, které je plně v souladu s požadavky stanovenými soudem EU, může zajistit stabilitu a právní jistotu, kterou zúčastněné strany očekávají na obou stranách Atlantiku,“ dodal mluvčí.

V srpnu 2020 irský ochranný úřad rozhodl , že používání standardních smluvních doložek společností ke zpracování evropských údajů porušuje GDPR a mělo by být pozastaveno. Definitivní rozhodnutí by mělo padnout v první polovině letošního roku.

Meta Platforms, matka Facebooku

Historický propadák. Facebook za jediný den smazal 252 miliard dolarů

Akcie Facebooku, resp. jeho majitele, společnosti Meta Platforms, včera přišly o 252 miliard dolarů své tržní hodnoty. To odpovídá 5,4 bilionu korun. Krvavý čtvrtek zamával i s majetkem Marka Zuckerberga, zakladatele Facebooku, který rekordně zchudl a opustil tak elitní klub dolarových stamiliardářů.

Přečíst článek

Podle Patricka Van Eeckeho, partnera a vedoucího oddělení kybernetiky a dat v právnické společnosti Cooley, evropské úřady pro ochranu osobních dat stále více prověřují druhy doplňkových bezpečnostních opatření, která společnostem umožnila posílat data tam a zpět, pokud nebude existovat nová dohoda. 

Nepřekvapuje mě, že společnosti mimo Evropu přehodnocují, zda má, či nemá smysl nadále nabízet služby evropskému trhu, protože mnoho možností již nezbývá,“ řekl Van Eecke.

Není to poprvé, co Facebook pohrozil zákazem svých služeb. V roce 2020 tehdy ještě společnosti Facebook (nyní Meta platforms) plánuje zablokovat uživatele a mediální vydavatele v Austrálii ve sdílení zpráv a příspěvků se zpravodajským obsahem. Důvodem byla snaha vyvinout nátlak proti tehdy navrhovanému zákonu, který nutil digitální internetové společnosti jako Facebook nebo třeba Google platit mediálním firmám za jejich články.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme