Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruský plynárenský gigant Gazprom čelí propadu zisku. Ruší dividendu

Gazprom
ČTK
 ČTK

Ruské plynárenské společnosti Gazprom loni klesl čistý zisk o více než 40 procent na 1,226 bilionu rublů, v přepočtu zhruba 336 miliard korun. Firma pokles zisku zdůvodnila vyšším zdaněním ve druhé polovině roku. Uvedla také, že nevyplatí celoroční dividendu.

Reklama

Akcie společnosti Gazprom reagovaly zhruba čtyřprocentním poklesem. Firma, jejímž většinovým vlastníkem je ruská vláda, už loni vyplatila rekordní pololetní dividendu v celkovém objemu 1,2 bilionu rublů.

Rusko se loni kvůli vojenskému útoku na Ukrajinu stalo terčem rozsáhlých hospodářských a finančních sankcí ze strany západních zemí. Gazprom loni začal omezovat dodávky plynu do Evropy, firma ale měla prospěch z prudkého nárůstu cen této suroviny. Objem exportu Gazpromu se loni podle agentury Reuters propadl téměř o polovinu na 101 miliard krychlových metrů.

Výpadek dodávek do Evropy bolí. Těžba plynu v Rusku spadla o desetinu

Výpadek dodávek do Evropy bolí. Těžba plynu v Rusku spadla o desetinu

Těžba plynu v Rusku se v prvním čtvrtletí meziročně snížila o deset procent na 180 miliard metrů krychlových. Produkce státního plynárenského podniku Gazprom, který má monopol na vývoz plynu z Ruska sítí potrubí, klesla o 18 procent. Uvedl to ruský deník Kommersant.

Přečíst článek

Zisk na úrovni roku 2021

Gazprom nyní upozornil, že už samotná pololetní dividenda překonala cílovou úroveň pro výplatu dividend, která činí 50 procent čistého zisku. Firma se proto rozhodla, že další peníze akcionářům nebude za loňský rok vyplácet.

Gazprom

Kreml šokuje. Gazprom navzdory tučným ziskům nevyplatí dividendy, akcie firmy prudce padají

Ruská plynárenská společnost Gazprom za loňský rok nevyplatí žádné dividendy. Naposledy se tak rozhodla v roce 1998. Cena akcií firmy, nad kterou má kontrolu Kreml, se v reakci na oznámení propadla o více než čtvrtinu, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

„Nečekali jsme na celoroční výsledky, ale dali jsme akcionářům příležitost obdržet takto vysokou částku s předstihem. Díky tomu má získaná dividenda vyšší reálnou hodnotu než výplata stejné částky na konci roku,” uvedl náměstek ředitele podniku Famil Sadygov. Upozornil také, že provozní zisk před úroky, zdaněním a odpisy loni dosáhl 3,6 bilionu rublů, takže zůstal na úrovni předchozího roku.

Ruské příjmy za plyn a ropu klesly.

Sešup dolů, ruské příjmy z ropy a plynu klesly nejníže od roku 2020

Měsíční příjmy ruského rozpočtu z ropy a plynu v lednu v důsledku západních sankcí sestoupily na nejnižší úroveň od srpna 2020. Vyplývá to podle agentury Reuters z údajů ruského ministerstva financí.

Přečíst článek

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím sítě plynovodů.

Terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) v přístavu Eemshaven.

Rusko vyklidí pozice. Velkými hráči na trhu se zkapalněným zemním plynem budou Spojené státy a Katar

Role Ruska jako globálního hráče na energetickém trhu se bude snižovat. Na trhu s zkapalněným zemním plynem (LNG) z toho bude těžit řada zemí, například Spojené státy nebo Katar, informoval s odkazem na analytiky server CNBC. Sankce, které západní státy uvalily na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu, odčerpaly z ruského sektoru LNG většinu zahraničních investic.

Přečíst článek

Na globálních trzích s plynem se obnovuje rovnováha, trvá ale řada nejistot

Globální trhy s plynem obnovují balanc. Vyhráno ale ještě nemají, hrozbou je i nedostatek LNG

Na globálních trzích s plynem se po šoku způsobeném ruským útokem na Ukrajinu začala obnovovat rovnováha, přetrvává však řada nejistot. Uvedla to Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ve své zprávě o situaci na trhu s plynem.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme