Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Globální trhy s plynem obnovují balanc. Vyhráno ale ještě nemají, hrozbou je i nedostatek LNG

Na globálních trzích s plynem se obnovuje rovnováha, trvá ale řada nejistot
ČTK
 ČTK

Na globálních trzích s plynem se po šoku způsobeném ruským útokem na Ukrajinu začala obnovovat rovnováha, přetrvává však řada nejistot. Uvedla to Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ve své zprávě o situaci na trhu s plynem.

Reklama

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) zároveň varovala například před hrozbou nižší dostupnosti zkapalněného zemního plynu (LNG) a dalšího poklesu ruských dodávek prostřednictvím plynovodů do Evropy.

Výpadek dodávek do Evropy bolí. Těžba plynu v Rusku spadla o desetinu

Výpadek dodávek do Evropy bolí. Těžba plynu v Rusku spadla o desetinu

Těžba plynu v Rusku se v prvním čtvrtletí meziročně snížila o deset procent na 180 miliard metrů krychlových. Produkce státního plynárenského podniku Gazprom, který má monopol na vývoz plynu z Ruska sítí potrubí, klesla o 18 procent. Uvedl to ruský deník Kommersant.

Přečíst článek

„Ceny plynu na klíčových trzích v severovýchodní Asii, Severní Americe a Evropě od poloviny prosince do konce letošního prvního čtvrtletí klesly o zhruba 70 procent, zatímco zásobníky skončily topnou sezonu výrazně nad pětiletými průměry. Snížené napětí a relativně dobře naplněné zásobníky před létem jsou důvodem k opatrnému optimismu ohledně zabezpečení dodávek,” uvedla IEA.

Navzdory tomuto optimismu jsou nicméně podle IEA zapotřebí „další opatření ke zmírnění potenciálních rizik, která by mohla rychle obnovit napětí na trhu a cenové výkyvy”.

Dovoz LNG závisí na Číně

„Globální dodávky plynu letos zřejmě zůstanou omezené a globální rovnováha bude čelit neobvykle široké škále nejistot. Ty zahrnují nepříznivé počasí, nižší dostupnost LNG a možnost dalšího poklesu ruských dodávek prostřednictvím plynovodů do Evropské unie,” varovala IEA.

Terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) v přístavu Eemshaven.

Rusko vyklidí pozice. Velkými hráči na trhu se zkapalněným zemním plynem budou Spojené státy a Katar

Role Ruska jako globálního hráče na energetickém trhu se bude snižovat. Na trhu s zkapalněným zemním plynem (LNG) z toho bude těžit řada zemí, například Spojené státy nebo Katar, informoval s odkazem na analytiky server CNBC. Sankce, které západní státy uvalily na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu, odčerpaly z ruského sektoru LNG většinu zahraničních investic.

Přečíst článek

LNG se nyní podle zprávy podílí zhruba dvěma třetinami na celkovém dovozu plynu do Evropy. IEA upozornila, že Evropě loni pomohl zvýšit dovoz LNG výrazný pokles poptávky v Číně, kde ekonomickou aktivitu brzdila přísná opatření proti šíření koronaviru. Dovoz LNG do Číny loni podle zprávy klesl o 20 procent, letos se však očekává nárůst o deset až 15 procent.

Letos bude poptávka stagnovat

IEA odhaduje, že celosvětová poptávka po plynu se v loňském roce snížila o 1,5 procenta, a to zejména kvůli poklesu spotřeby na klíčových importních trzích v Evropě a Asii. V letošním roce počítá se stagnací globální poptávky, protože vyšší spotřebu v Asii a na Blízkém východě by měl kompenzovat pokles spotřeby v Evropě a Severní Americe.

Lukáš Kovanda: Čína a další země závratně vydělávají na „praní špinavé ruské ropy“ a jejím přeprodeji na Západ

Lukáš Kovanda: Čína a další země závratně vydělávají na „praní špinavé ruské ropy“ a jejím přeprodeji na Západ

Země EU a skupiny G7 loni a ještě letos na přelomu roku v rámci svých sankcí zakázaly nebo zásadně omezily dovoz ruské ropy a ropných produktů. Ve skutečnosti ale i přes tyto sankce proudí ruská ropa ve velkém na Západ dále. A to ve zpracované podobě – třeba jako motorová nafta. A skrze třetí země typu Číny. Ve velkém tak dochází k „praní špinavé ruské ropy“. To zjišťuje dnes zveřejněná studie finského Střediska výzkumu energií a čistého ovzduší, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Plovoucí zásobník a zařízení pro regasifikaci plynu Hoegh Esperanza během otevření terminálu LNG (Liquefied Natural Gas) ve Wilhelmshavenu, Německo, v sobotu 17. prosince 2022.

Německu kříží cestu k nezávislosti na ruském plynu nečekaná překážka: bomby z dob nacistů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme