Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výpadek dodávek do Evropy bolí. Těžba plynu v Rusku spadla o desetinu

Výpadek dodávek do Evropy bolí. Těžba plynu v Rusku spadla o desetinu
ČTK
 ČTK

Těžba plynu v Rusku se v prvním čtvrtletí meziročně snížila o deset procent na 180 miliard metrů krychlových. Produkce státního plynárenského podniku Gazprom, který má monopol na vývoz plynu z Ruska sítí potrubí, klesla o 18 procent. Uvedl to ruský deník Kommersant.

Reklama

Těžba plynu padá podle Kommersantu kvůli výrazně nižším dodávkám do Evropy. V samotném březnu se těžba snížila také o deset procent a činila 61 miliard metrů krychlových. Stejný propad jako Gazprom, tedy o 18 procent, vykázala i těžba jeho dceřiné společnosti Gazpromněfť.

Ruské příjmy za plyn a ropu klesly.

Sešup dolů, ruské příjmy z ropy a plynu klesly nejníže od roku 2020

Měsíční příjmy ruského rozpočtu z ropy a plynu v lednu v důsledku západních sankcí sestoupily na nejnižší úroveň od srpna 2020. Vyplývá to podle agentury Reuters z údajů ruského ministerstva financí.

Přečíst článek

Zároveň se ale zvyšuje produkce velkých nezávislých výrobců – Rosněfti a Novateku. Novatek vytěžil ve stejném období 20 miliard metrů krychlových plynu, což je zhruba o procento více. Státní ropný koncern Rosněfť pak pod vedením Igora Sečina, který je důvěrníkem ruského prezidenta Vladimira Putina, zvýšil v prvním čtvrtletí těžbu o více než 70 procent na 19,7 miliardy metrů krychlových. Vystřídal tak firmu Novatek na pozici druhého největšího producenta plynu.

Čerpací stanice ruské společnosti Rosněfť

Ruská továrna na peníze Rosněfť i přes sankce zvýšila pololetní zisk

Největší ruská ropná společnost Rosněfť v prvním pololetí zvýšila čistý zisk meziročně o 13 procent na 432 miliard rublů (177 miliard korun). Rosněfť se zároveň snaží snižovat náklady a s nimi i dluh, uvedla firma. Tržby vzrostly o 32,5 procenta na 5,17 bilionu rublů (2,1 bilionu korun).

Přečíst článek

Nezávislí producenti posilují

V souvislosti s poklesem dodávek ruského plynu do Evropy připomíná Kommersant, že podmořský plynovod Nord Stream je po sérii výbuchů mimo provoz, zatímco na plynovod Jamal-Evropa, který přiváděl ruský plyn přes Bělorusko do Polska a dál do Německa, Moskva uvalila sankce. Plyn na západ proudí pouze přes Turecko a v menší míře přes Ukrajinu. Gazprom se snaží rozšířit vývoz do Číny, objem dodávek ale nemůže kompenzovat výpadky směrem na západ.

Sergej Kondratěv z Institutu pro energetiku a finance podotýká, že trh je v současné době v neobvyklé situaci, když s prudkým poklesem exportu potrubími a slabou poptávkou na domácím trhu nadále roste produkce zemního plynu od nezávislých producentů. Kondratěv odhaduje, že těžba plynu v Rusku bude letos činit 630 miliard metrů krychlových proti 673,8 miliardy metrů krychlových loni. Jen Gazpromu by mohla produkce klesnout na 385 až 390 miliard metrů krychlových ze 412,6 miliardy metrů krychlových loni, dodává Kondratěv.

Do České republiky se v prvním čtvrtletí letošního roku nedovezl žádný plyn z Ruska.

Do Česka letos ještě nepřitekl žádný plyn z Ruska, oznámil Síkela. Šetřit se bude muset dál

 Do České republiky se v prvním čtvrtletí letošního roku nedovezl žádný plyn z Ruska. Ten země nahradila plynem z Norska a zkapalněným plynem LNG z Nizozemska a Belgie, informovalo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). V předchozích letech činil podíl ruského plynu v tuzemské spotřebě kolem 97 procent.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme