Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Gazprom - informace o tématu

Gazprom Export se kvůli české firmě NET4GAS obrátil na arbitrážní soud

Net4Gas neuspěl v arbitráži s Gazpromem

Petrohradský arbitrážní soud vyhověl stížnosti, kterou ruská společnost Gazprom Export vznesla vůči českému provozovateli sítě plynovodů Net4Gas. České firmě arbitrážní soud zakázal, aby pokračovala v rozhodčím řízení ohledně sporu s tímto ruským podnikem u soudu v České republice. Dnes o tom informovala agentura TASS. Petrohradský soud zároveň stanovil, že v případě porušení jeho rozhodnutí by Net4Gas měla ruské firmě vyplatit 112,96 milionu eur (2,9 miliardy korun). 

Přečíst článek
Gazprom

Ruský plynárenský gigant Gazprom čelí propadu zisku. Ruší dividendu

Ruské plynárenské společnosti Gazprom loni klesl čistý zisk o více než 40 procent na 1,226 bilionu rublů, v přepočtu zhruba 336 miliard korun. Firma pokles zisku zdůvodnila vyšším zdaněním ve druhé polovině roku. Uvedla také, že nevyplatí celoroční dividendu.

Přečíst článek
Výpadek dodávek do Evropy bolí. Těžba plynu v Rusku spadla o desetinu

Výpadek dodávek do Evropy bolí. Těžba plynu v Rusku spadla o desetinu

Těžba plynu v Rusku se v prvním čtvrtletí meziročně snížila o deset procent na 180 miliard metrů krychlových. Produkce státního plynárenského podniku Gazprom, který má monopol na vývoz plynu z Ruska sítí potrubí, klesla o 18 procent. Uvedl to ruský deník Kommersant.

Přečíst článek
Vladimir Putin jedná se zástupci Gazpromu

Právník: Pro arbitráž ČEZ je klíčové, na čem Gazprom založí svou obranu

Pro výsledek arbitráže, kterou ve středu zahájila energetická společnost ČEZ proti ruské plynárenské firmě Gazprom kvůli krácení dodávek zemního plynu v loňském roce a ve které žádá náhradu škody okolo jedné miliardy korun, bude klíčové určení, za jakých okolností možná škoda pro českou společnost vznikla. V případě úspěchu v arbitráži může ČEZ postihnout majetek Gazpromu v cizích zemích, v případě majetku nacházejícího se v Rusku je však taková možnost nepravděpodobná, řekl Petr Tomášek z Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Podle ekonomů je podnět ČEZ k arbitráži logický, v praxi však velký vliv zřejmě mít nebude.

Přečíst článek
Vladimir Putin jedná se zástupci Gazpromu

Odvolávám, co jsem slíbil. Vladimir Putin umožnil zemím platit za plyn v cizích měnách

Vladimir Putin rozehrává další strategickou hru. Zemím „nikoli přátelským“ umožnil platbu za plyn v jiných měnách než v rublech. Právě platby v ruské státní měně přitom patřilo k hlavním obranným mechanismům proti propadu ruské ekonomiky.

Přečíst článek
Pohled na jadernou elektrárnu RWE Emsland v Lingenu v západním Německu

Další arbitráž proti Gazpromu. Peníze za nedodaný plyn chce i RWE

Německý energetický koncern RWE zahájil kvůli nedodání zemního plynu arbitrážní řízení proti ruské společnosti Gazprom. Deníku Handelsblatt to řekl mluvčí podniku. RWE přitom není v Německu první, kdo se za omezení dodávek ruského plynu snaží od Gazpromu domoci odškodného. Na konci listopadu oznámila společnost Uniper, která je největším dovozcem ruského zemního plynu do Německa, že proti Gazpromu zahájila arbitrážní řízení.

Přečíst článek
Sídlo energetické společnosti Uniper v Düsseldorfu

Uniper chce po Gazpromu miliardy za nedodaný plyn

Německý Uniper požaduje po Gazpromu odškodné. Kvůli omezení dodávek ruského plynu se firma dostala do obřích finančních potíží, což vedlo až k jejímu zestátnění.

Přečíst článek
Gazprom

Lukáš Kovanda: Výhružky Gazpromu nechávají Evropu v klidu, zatím

Evropa energetickou krizi zatím zvládá. To však neznamená, že zejména některé její země – včetně Česka – nečeká v příštím roce ekonomický otřes. Oba závěry lze vyvodit z dnešního dění na mezinárodních trzích, píše ve svém komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Gazprom

Polsko a Německo zestátní podíly ve firmách napojených na Gazprom

Polská vláda převezme polská aktiva ruské plynárenské společnosti Gazprom. Jde o podíl ve společnosti EuRoPol Gaz, což je vlastník polské části plynovodu Jamal-Evropa, významné části přepravní soustavy zemního plynu v Polsku. Na svém webu to dnes uvedl polský deník Rzeczpospolita a zprávu posléze potvrdila polská vláda. Krátce nato oznámila německá vláda, že zestátní bývalou dceřinou společnost Gazpromu, informovala agentura DPA.

Přečíst článek
Gazprom omezuje dodávku plynu

Rusko vypnulo plyn Itálii. Je to výhrůžka nové italské vládě?

Ruský plynárenský gigant Gazprom nečekaně pozastavil dodávky plynu Itálii. Dále se tak stupňuje energetická krize EU.

Přečíst článek
Nord Stream 1

Gazprom škrtí Evropu na plynu. I tak má rekordní zisky

Ruská plynárenská společnost Gazprom za první pololetí více než zdvojnásobila zisk před úroky, daní a odpisy (EBITDA) na 3,05 bilionu rublů (1,3 bilionu korun). Firma také uvedla, že průměrná vývozní cena plynu se zvýšila více než 3,5krát. Gazprom byl donedávna klíčovým dodavatelem plynu do Evropské unie, kvůli napadení Ukrajiny ale unie začala jeho plyn odmítat.

Přečíst článek
Reklama

News box

Kyjevská správa oznámila urgentní evakuaci dvou nemocnic v metropoli kvůli obavám z možných ruských 🚀 úderů na tato zdravotnická zařízení. Informovala o tom dnes ukrajinská média. Jedno z evakuovaných zařízení je podle úřadu dětská nemocnice.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) 👨 Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v pondělí vedení strany, že dostával malé balíčky a že žádné peníze nepřijímal. Dnes o tom informoval magazín Der Spiegel.
Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích 🛑 zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.
Bývalý rumunský prezident Ion Iliescu, který se stal hlavou státu po pádu Ceaušescova režimu na konci roku 1989, byl 👨‍⚖️ obviněn ze zločinů proti lidskosti. Stalo se tak v souvislosti s vyšetřováním potlačení protestů z června 1990, kdy zemřeli nejméně čtyři lidé, napsala agentura AFP. Obviněni byli i tehdejší premiér Petre Roman a šéf tajné služby Virgil Magureanu.
ČEZ postaví v Dětmarovicích na Karvinsku nízkoemisní 🏭 teplárnu za dvě miliardy korun. Jejími hlavními zdroji budou biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Hotova má být v roce 2026. Novinářům to v Dětmarovicích řekli zástupci skupiny ČEZ. 
Francie a Německo dnes podepsaly memorandum o 🤝 společném vývoji a výrobě tanku budoucnosti, který má nahradit současné válečné stroje obou zemí. Miistři zahraničí Sébastien Lecornu a Boris Pistorius to během schůzky v Paříži označili za významný milník, od něhož však k hotovému tanku zbývá podle nich ještě dlouhá cesta, informovaly tiskové agentury.
Soud na ruském Dálném východě odsoudil podnikatele 👨 Olega Kana, známého jako krabí král, k 17letému vězení za objednání vraždy konkurenta. Informovala o tom list Kommersant, podle kterého byl Kan souzen v nepřítomnosti. Před ruskou spravedlností se skrývá na neznámém místě v cizině, přičemž kolují zvěsti, že zemřel v Británii.
Britská těžební společnost Anglo American  odmítla nabídku na převzetí, kterou jí předložil australský rival BHP Group. Firma uvedla, že částka 31,1 miliardy liber (zhruba 912 miliard korun), kterou BHP nabízí, ji výrazně podhodnocuje. Nebere ani v potaz potenciál, který má podnikání firmy do budoucna, uvedl podnik ve zprávě určeném regulačním orgánům. Spojením by vznikl největší producent mědi na světě.
Největší ruská banka Sberbank v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 11,3 procenta na 397,4 miliardy rublů (téměř 101 miliard korun). Banka současně v dnešním oznámení výrazně zvýšila prognózu růstu úvěrů pro drobné zákazníky na letošní rok.

Antimonopolní úřad povolil holdingu CE Industries Jaroslava Strnada nákup potravinářské společnosti 🍏 Fruta Podivín, kterou dosud vlastnil koncern Orkla Foods. Spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, uvedl úřad.

Reklama
Reklama
Doporučujeme