Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sešup dolů, ruské příjmy z ropy a plynu klesly nejníže od roku 2020

Ruské příjmy za plyn a ropu klesly.
ČTK
 ČTK

Měsíční příjmy ruského rozpočtu z ropy a plynu v lednu v důsledku západních sankcí sestoupily na nejnižší úroveň od srpna 2020. Vyplývá to podle agentury Reuters z údajů ruského ministerstva financí.

Reklama

Ruské daňové a celní příjmy z prodeje energií v lednu dosáhly 425,5 miliardy rublů (zhruba 131 miliard Kč). Meziročně tak klesly o 46 procent. Přispěl k tomu fakt, že cena ruská ropy Urals se propadla o 42 procent, zatímco cena severomořské ropy zůstala téměř beze změny, napsala agentura Reuters.

Fotografie pořízená z videa zveřejněného tiskovou službou ruského ministerstva obrany v neděli 16. října 2022 ukazuje ruský vojenský taktický raketový systém země-vzduch krátkého doletu Osa odpalující rakety na ukrajinské jednotky na nezveřejněném místě.

USA by Ukrajině poprvé mohly poskytnout rakety delšího doletu

Spojené státy připravují nový balík vojenské pomoci pro Ukrajinu v hodnotě 2,2 miliardy dolarů (asi 48 miliard korun), který by kromě zbraní a munice mohl poprvé obsahovat i rakety delšího doletu. Agentuře Reuters to dnes řekly dva nejmenované zdroje obeznámené s přípravou vojenské pomoci.

Přečíst článek

Oproti prosinci se příjmy snížily dokonce o 54 procent. Prosincové příjmy nicméně podpořila jednorázová daňová platba ze strany ruské plynárenské společnosti Gazprom.

Moskva využívá příjmy z prodeje ropy a plynu k financování rozpočtových výdajů. Kvůli výpadku v těchto příjmech musela začít čerpat prostředky ze svých rezerv.

Lidem docházejí peníze (ilustrační foto)

Lukáš Kovanda: Česko je v recesi, už milion lidí „nemá, kde brát“. A ČNB může podle MMF jejich živoření zhoršit

Česko je v recesi, milion lidí tu už „nemá, kde brát“. Přesto letos bude inflace dvouciferná. ČNB ovšem ani tak své úroky zvyšovat nemíní. Situace se tak trochu podobá stavu v USA, kde podle kritiků tamní centrální banka tlačí na „měkké přistání“ ekonomiky až tak moc, že tím naopak zvyšuje riziko přistání tvrdého, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Západní země uvalily na Rusko rozsáhlé ekonomické sankce kvůli jeho loňskému útoku na Ukrajinu. Brusel doufá, že jeho restrikce sníží ruský export ropy do Evropské unie o 90 procent. Podíl ruského plynu na celkovém dovozu plynu do členských zemí EU od začátku války klesl na méně než 15 procent z dřívějších více než 40 procent, napsala agentura Reuters.

Premiér Fiala a ministr Síkela (vpravo) na tiskové konferenci.

Česko jede skoro bez ruského plynu, nahradilo ho Norsko a LNG

Česko v loňském roce snížilo svou závislost na ruském plynu z původních 97 procent na aktuální maximálně čtyři procenta. Plyn z Ruska stát nahradil dovozem plynu z Norska a zkapalněným plynem LNG ze zámoří. Do budoucna chce stát omezit závislost na ruském plynu úplně, nahradit jinými zdroji chce i dovoz ruské ropy. Po úterní návštěvě ministerstva průmyslu a obchodu to novinářům řekl premiér Petr Fiala (ODS). Tématem jednání byly i ceny energií, jejich aktuální zlevňování na trhu se podle Fialy bude u odběratelů projevovat postupně během roku.

Přečíst článek

V rámci protiruských sankcí zaváděných kvůli ruské invazi na Ukrajinu začal počátkem prosince platit zákaz dovozu ruské ropy do Evropské unie a zemí G7; dovoz ropovodem Družba, který se týká Česka, Slovenska a Maďarska, má z embarga výjimku. Od 5. února vstupuje v platnost embargo na dovoz ropných produktů. Navíc ve stejný den začíná platit zákaz námořní přepravy ruské ropy a ropných produktů, pokud jsou prodávány za ceny vyšší, než je stanovený strop. Pro ropu byl zatím stanoven strop na 60 dolarů (1300 korun) za barel, pro ropné produkty ještě stanoven nebyl.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Stop plynu, stop invazi

Lukáš Kovanda: Nejúčinnější „sbírkou“ pro Ukrajinu je odstřižení Západu od ruských energií

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme