Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kreml šokuje. Gazprom navzdory tučným ziskům nevyplatí dividendy, akcie firmy prudce padají

Gazprom
iStock

Ruská plynárenská společnost Gazprom za loňský rok nevyplatí žádné dividendy. Naposledy se tak rozhodla v roce 1998. Cena akcií firmy, nad kterou má kontrolu Kreml, se v reakci na oznámení propadla o více než čtvrtinu, píše agentura Reuters.

Reklama

„Akcionáři rozhodli, že v současné situaci není vhodné vyplatit dividendy založené na výsledcích roku 2021,” uvedl náměstek ředitele Famil Sadygov. „Prioritou Gazpromu je nyní realizace investičního programu, včetně regionální plynofikace Ruska,” dodal. Firma se podle něj rovněž musí připravit na topnou sezonu a na placení vyšších daní.

Gazprom hodlá na posílení plynofikace Ruska do roku 2025 vynaložit 526 miliard rublů (zhruba 235 miliard korun). Ruští zákonodárci teď navíc jednají o zvýšení daně z těžby nerostných surovin.

Rozhodnutí výroční valné hromady akcionářů zvrátilo návrh vedení podniku vyplatit rekordní dividendu 52,53 rublu na akcii. Největším akcionářem Gazpromu je ruský stát, který přímo vlastní 38 procent akcií. Dalších 12 procent akcií drží dva státní podniky, napsal britský list Financial Times (FT).

Elektřina, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Energetické akcie jsou terno. Není lepší sázky

Akcie firem jako ČEZ nebo MOL podle expertů ochrání úspory před inflací. Cenné papíry českého polostátního gigantu by měly podle některých z nich stoupnout o 40 procent během následujících 12 měsíců.

Přečíst článek

„Pro akcie Gazpromu je to katastrofa, protože jediným lákadlem pro investory byly v případě této firmy vysoké dividendy,” uvedli analytici společnosti Tinkoff Investments. Rozhodnutí nevyplatit dividendy je podle nich pravděpodobně spojeno se snahou ruského ministerstva financí zvýšit příjmy státního rozpočtu.

Zrušení dividend přichází v době zvýšeného napětí kolem dodávek ruského plynu do Evropy, které je důsledkem ruské invaze na Ukrajinu. Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má zároveň monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím sítě plynovodů.

Gazprom už letos zastavil dodávky plynu do některých evropských zemí, zdůvodnil to jejich odmítnutím požadavku na platby v rublech. V květnu rovněž oznámil, že už nebude moci vyvážet plyn do Evropské unie potrubím Jamal přes Polsko. Důvodem jsou polde firmy sankce, které Rusko zavedlo proti firmě EuRoPol GAZ, jež vlastní polskou část plynovodu Jamal.

Tento měsíc Gazprom výrazně omezil dodávky plynovodem Nord Stream 1 do Německa, což zdůvodňuje zpožděním při opravě zařízení firmy Siemens Energy. Německý ministr hospodářství Robert Habeck ale toto omezení dodávek už dříve označil za politicky motivovaný krok, kterým se Rusko snaží vyvolat nejistotu a zvýšit ceny plynu.

Sídlo ruského energetického gigantu Gazprom v Petrohradě.

Ruský gigant Gazprom loni kvůli plynové krizi v Evropě dosáhl rekordního zisku

Ruský plynárenský gigant Gazprom loni zvýšil čistý zisk na rekordních 2,09 bilionu rublů (670 miliard korun) ze 135 miliard. Oproti roku 2020, který poznamenala koronavirová pandemie, těžila společnost z růstu cen ropy a plynu. Firma to podle agentury Reuters uvedla ve svém dnešním sdělení. Tržby Gazpromu v roce 2021 stouply na 10,2 bilionu rublů ze 6,3 bilionu o rok dříve.

Přečíst článek

Vladimir Putin

Protiruské sankce: Od koho a proti komu a čemu? Podívejte se na jejich přehled

Evropská unie na svém mimořádném summitu na začátku června přijala již šestý balík protiruských sankcí jako odvetu za vpád Moskvy na Ukrajinu. Klíčovou otázkou bylo embargo na ruskou ropu, z jejíhož prodeje Kreml výrazně financuje agresi vůči Ukrajině. Jak vypadají dosavadní sankce? Podívejte se na jejich přehled včetně ruské reakce, jak jej sestavila BBC a server newstream.cz.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

plynovod Nord Stream 1

Vypnutí Nord Streamu 1, srazilo do mínusu i americké akcie. Svět se bojí těžké evropské energetické krize

Přečíst článek
Evropská centrální banka

Týden tradera: V hlavní roli Evropská centrální banka, plyn a inflace

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme