Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

První účet za stávku v Hollywoodu. Warner Bros. odepsal půl miliardy dolarů zisku

První účet za stávku v Hollywoodu. Warner Bros. odepsal půl miliardy dolarů zisku.
ČTK
Dušan Kütner
duk

Nevídaná a stále neukončená stávka scenáristů a herců v Hollywoodu bude mít dopad i na celoroční hospodaření a zisk jednoho z největších filmových studií a celého zábavního konglomerátu Warner Bros. Discovery.

Reklama

Ten snížil svůj celoroční výhled zisku, protože hollywoodské stávky scenáristů a herců se táhnou déle, než zábavní konglomerát očekával. Mateřská společnost CNN, HBO a dalších sítí doufala, že stávky budou vyřešeny do začátku září. Ve zprávě pro burzu nyní uvedla, že nemůže předvídat, kdy stávky skončí, a očekává, že finanční dopady ovlivní společnost do konce roku

Indiana Jones 5

Hollywood má vedle stávky další problém: lidé nechodí na vysokorozpočtové filmy

Problémy továrny na sny Hollywood se začínají množit. Tím zdánlivě nejviditelnějším je stávka, kterou vyhlásily scenáristická a herecká asociace, což podle předběžných odhadů zainteresovaných společností bude mít miliardové dopady.

Přečíst článek

Cílem společnosti Warner Bros. je nyní dosažení celoročního zisku před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA) ve výši 10,5 až 11 miliard dolarů (asi 236 až 248 miliard korun), což je méně o 500 milionů dolarů u spodní i horní hranice odhadu ze srpna. Společnost uvedla, že změna je převážně výsledkem stávek, napsal deník The Wall Street Journal. Zároveň společnost také zvýšila výhled volného cash-flow na tento rok na nejméně pět miliard dolarů, částečně i díky finančnímu úspěchu filmu Barbie.

Změna není překvapením

„Změna pro celoroční zisk není vzhledem k situaci u stávek překvapivá,“ uvedl analytik investiční banky Truist Matthew Thornton. Akcie Warner Bros. dnes před otevřením americké burzy stagnovaly. 

Hollywoodští herci se přidali ke stávce scenáristů, studia jsou ochromená

Stanislav Šulc: Zmlsaní herci stávkují, reagují Češi na stávku v Hollywoodu. Realita je složitější

Hollywood jde do další stávky. Po scenáristech, kteří se bojí umělé inteligence, se rozhodli stávkovat také herci. Důvod? Nová realita Hollywoodu, kterou stávající kolektivní smlouva prostě nezohlednila. Nejde tedy o to, že by zmlsaní herci zvyklí na 20milionové honoráře (v dolarech) chtěli nově 30milionové honoráře, jak si představují mnozí Češi. Realita je barvitější a smutnější.

Přečíst článek

Zhruba 11,5 tisíce členů sdružení filmových a televizních scenáristů (WGA) stávkuje od května, Svaz amerických herců a televizních a rozhlasových umělců (SAG-AFTRA) a jeho 160 tisíc členů pak od července. Pokud nebude brzy dosaženo dohody, televizní sezóna 2023–2024 a mnoho vysoce sledovaných filmů bude pravděpodobně zpožděno nebo jejich natáčení úplně zrušeno. 

Dvojitá stávka po 63 letech

Koalice zastupující hollywoodská studia a streamovací služby nabídla WGA ústupky, ale unie uvedla, že nabídky nesplňují jejich očekávání. „Warner Bros. Discovery i nadále upřednostňuje a pilně spolupracuje s ostatními vedoucími představiteli odvětví na řešení současných stávek WGA a SAG-AFTRA způsobem, který by byl spravedlivý a oceňuje důležitou práci a partnerství s autory a herci,“ uvedla společnost ve zprávě pro burzu.

Naposledy Hollywood takovouto dvojí stávku zažil v roce 1960. Scenáristé naposledy stávkovali před 15 lety, tehdy jejich protest trval 100 dní a kalifornskou ekonomiku stál dvě miliardy dolarů. Velmi dlouho trvala i stávka v roce 1988, kdy scenáristé nepsali skoro půl roku. Filmoví i seriáloví herci zase stávkují poprvé od roku 1980.

Umělá inteligence rozdělila Hollywood. Kazí byznys Netflixu i jeho rivalů

Umělá inteligence rozdělila Hollywood. Kazí byznys Netflixu i jeho rivalů

Herci a scenáristé v Hollywoodu pokračují ve stávce. Bojují za záchranu svého řemesla, které je ohroženo nástupem chatbotů a počítačem vygenerovaných avatarů. Mezitím streamovací platformy hledají manažery umělé inteligence, kterým jsou ochotny platit milionové částky, v dolarech samozřejmě. Jak tohle dopadne? A jaký to má dopad na byznys Netflixu a jeho rivalů, se zamýšlí hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Olívia Lacenová.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Hollywoodští scenáristé stávkují. Nejen kvůli penězům, odmítají vliv umělé inteligence na tvorbu

Ať se nám do práce neplete umělá inteligence, žádají hollywoodští scenáristé. A začali stávkovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme