Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ochromený Hollywood. Požadujeme úctu, vzkazuje studiím 160 tisíc stávkujících herců

Ochromený Hollywood. Po scenáristech stávkuje i 160 tisíc herců
Profimedia.cz
 ČTK

Vedení odborového svazu amerických herců a televizních a rozhlasových umělců (SAG-AFTRA) se rozhodlo zahájit stávku poté, co se vyjednavači odborů nedohodli se studii na nové kolektivní smlouvě. Informují o tom americká média, podle nichž krok prakticky znamená ochromení hollywoodského zábavního průmyslu.

Reklama

Herci se totiž přidávají ke scenáristům, kteří stávkují kvůli sporům o platy a pracovní podmínky už přes dva měsíce. Odbory scénáristů WGA protest herců podpořily.

První podobná stávka po 63 letech

Naposledy Hollywood takovouto dvojí stávku zažil v roce 1960. „Asi 160 tisíc televizních a filmových herců začíná o půlnoci stávkovat... a spouští první uzavírku napříč průmyslem v Hollywoodu po 63 letech," shrnul vývoj deník The New York Times. Filmoví i seriáloví herci zase stávkují poprvé od roku 1980, uvádí agentura AP.

Hollywoodští scenáristé stávkují. Nejen kvůli penězům, odmítají vliv umělé inteligence na tvorbu

Ať se nám do práce neplete umělá inteligence, žádají hollywoodští scenáristé. A začali stávkovat

V USA začala stávka hollywoodských scenáristů, kteří se s producenty nedohodli na zlepšení finančních podmínek a dalších zárukách, týkajících se vlivu umělé inteligence (AI) na tvorbu. Od pondělní půlnoci tak nepracuje 11 500 tvůrců, které zastupuje sdružení filmových a televizních scenáristů (WGA), což může podstatně zpomalit přípravy na natáčení nových seriálů a filmů. Úplně se zastaví natáčení populárních talk show, jako jsou například ty s moderátory Jimmym Fallonem nebo Jimmym Kimmelem, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek

Ředitel SAG-AFTRA Duncan Crabtree-Ireland na tiskové konferenci oznámil, že vedení odborového svazu odhlasovalo zahájení protestu několik hodin poté, co dosavadní kontrakt herců vypršel a vyjednávání se zástupci filmových studií selhala. Rozhodnutí podle něj bylo jednomyslné. SAG-AFTRA sdružuje asi 160 tisíc herců, novinářů, zpěváků, hlasových herců, rozhlasových pracovníků i dalších profesionálů s oblasti médií.

Bez nás nemůžete existovat

„Stávka je nástrojem poslední instance," řekl Crabtree-Ireland. „Požadujeme úctu! Bez nás nemůžete existovat!" vzkázala zase producentům hlavní vyjednavačka herců Fran Drescherová.

Požadujeme úctu! Bez nás nemůžete existovat!" vzkázala producentům hlavní vyjednavačka herců Fran Drescherová.

Zpravodajská stanice BBC uvedla, že herci Cillian Murphy a Emily Bluntová opustili v reakci na zahájení stávky londýnskou premiéru filmu Oppenheimer.

Strach z umělé inteligence

Vyjednavači předtím doporučili členům odborů zahájit stávku, a připojit se tak ke scenáristům, kteří o vyšší odměny, lepší podmínky pojištění nebo záruky týkající se umělé inteligence usilují od května. Stejně tak se i herci obávají, že jejich profesi ohrožují stále se vyvíjející nástroje umělé inteligence a že z jejich odměn ukrajují streamovací platformy.

Hollywoodská herečka Gwyneth Paltrowová vyhrála soud s mužem, který ji žaloval kvůli zraněním utrpěným při srážce na sjezdovce v americkém státu Utah v roce 2016.

Stále více Američanů žije od výplaty k výplatě. Bohatí raději přechází k „tichém luxusu”

Většina Američanů v současné době spíše žije od výplaty k výplatě. A reagují na to i jejich bohatí spoluobčané. Šíří se mezi nimi trend „tichého luxusu”, vyznačujícího se v módě drahými materiály v tlumených tónech a špičkovým oblečením bez nápadných log slavných značek, napsal server CNBC.

Přečíst článek

„Po více než čtyřech týdnech vyjednávání svaz producentů AMPTP, který sdružuje největší studia a platformy, včetně Amazonu, Applu, Disney, Netflixu, Sony, Paramountu, Warner Bros Discovery a NBCUniversial, není ochotný nabídnout férovou dohodu na klíčových tématech, která jsou pro vás důležitá," sdělila Drescherová členům SAG-AFTRA v dnešním prohlášení.

Televize vysílají reprízy, natáčení stojí

Stávka scenáristů přiměla producenty vysílat populární talk-show ze záznamů a pro celou sezonu narušila televizní produkci i natáčení velkorozpočtových filmů. To, že se k nim přidávají herci, znamená prozatímní konec probíhajících produkcí v hollywoodských studiích a dostává mediální společnosti pod větší tlak, píše agentura Reuters.

Nezávislost není luxus. Novináři listu Les Echos z impéria krále luxusu Arnaulta vyhlásili stávku

Nezávislost není luxus. Novináři listu Les Echos z impéria krále luxusu Arnaulta vyhlásili stávku

Novináři francouzského hospodářského deníku Les Echos, který spadá do skupiny LVMH druhého nejbohatších člověka na světě Bernarda Arnaulta, ohlásili na dnešek stávku. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž se jedná o poslední vyostření napětí, jež se stupňuje od náhlého odvolání šéfredaktora listu v březnu.

Přečíst článek

Odborový svaz WGA podpořil protest herců, za „smlouvu, kterou si zaslouží". „Když naposledy naše odbory stávkovaly ve stejnou dobu, tak herci a scénáristé získali zásadní ujednání (ve smlouvách), ze kterých máme prospěch dodnes - tantiémy či penzijní a zdravotnické fondy," uvedly odbory WGA.

List Variety ve středu informoval, že krizového konferenčního jednání se v pondělí zúčastnilo několik nejvýše postavených lidí v branži - šéfka televizní sekce Disney Dana Waldenová a filmové sekce Alan Bergman, šéf Warner Bros Discovery David Zaslav a výkonný spoluředitel Netflixu Ted Sarandos.

Quentin Tarantino slaví šedesátku. A slibuje už jen poslední film

Quentin Tarantino slaví šedesátku. A vyhrožuje, že natočí už jen poslední film

Samouk nebo magor z videopůjčovny. Tak se říkávalo Quentinu Tarantinovi, protože na rozdíl od většiny slavných filmařů své filmové vzdělání absolvoval skutečně ve videopůjčovně. I proto jsou jeho kultovní filmy prošpikované odkazy na všechno možné od spaghetti westernů Sergia Leoneho přes francouzskou novou vlnu po japonské samurajské klasiky. Tarantino má na kontě devět snímků. A podle slov režiséra, který právě dnes slaví šedesátku, natočí už jen jeden film.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hollywoodští scenáristé stávkují. Nejen kvůli penězům, odmítají vliv umělé inteligence na tvorbu

Ať se nám do práce neplete umělá inteligence, žádají hollywoodští scenáristé. A začali stávkovat

Přečíst článek
Jennifer Lopezová prodává svůj dům v Bel Air v Los Angeles za 42,5 milionu dolarů.

Půl roku po svatbě s Affleckem prodává Jennifer Lopezová svůj dům. Cena? Téměř miliarda

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme