Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stávka hollywoodských scenáristů končí. Ale herci protestují dál

Stávka hollywoodských scenáristů končí. Ale herci protestují dál
ČTK
 ČTK

Pětiměsíční stávka scenáristů v Hollywoodu se blíží ke svému konci. Se studii se předběžně dohodli na nových podmínkách. Natáčení filmů a seriálů ale stojí dál, protože dohoda se netýká stávkujících herců.

Reklama

Hollywoodská studia podle zahraničních agentur v neděli dosáhla předběžné dohody s odborovým svazem scenáristů WGA. Očekává se, že dohoda ukončí skoro pětiměsíční stávku, během níž se k scénáristům přidali i herci. Na stávkující herce se nicméně dohoda nevztahuje, podotkla AP.

Hollywoodští herci se přidali ke stávce scenáristů, studia jsou ochromená

Stanislav Šulc: Zmlsaní herci stávkují, reagují Češi na stávku v Hollywoodu. Realita je složitější

Hollywood jde do další stávky. Po scenáristech, kteří se bojí umělé inteligence, se rozhodli stávkovat také herci. Důvod? Nová realita Hollywoodu, kterou stávající kolektivní smlouva prostě nezohlednila. Nejde tedy o to, že by zmlsaní herci zvyklí na 20milionové honoráře (v dolarech) chtěli nově 30milionové honoráře, jak si představují mnozí Češi. Realita je barvitější a smutnější.

Přečíst článek

O uzavření dohody ve společném prohlášení informoval svaz WGA a sdružení AMPTP, které hájí zájmy velkých studií, streamovacích služeb a produkčních společností. Dohody se podařilo dosáhnout po pěti dnech obnoveného intenzivního vyjednávání.

Čeká se na schválení dohody

Stávka nicméně ještě odvolána nebyla, upozornilo na sociálních sítích sdružení WGA a vyzvalo scénáristy, aby se zatím nevraceli do práce. Dohodu musí totiž nejprve musí potvrdit rada sdružení i jeho členové.

Indiana Jones 5

Hollywood má vedle stávky další problém: lidé nechodí na vysokorozpočtové filmy

Problémy továrny na sny Hollywood se začínají množit. Tím zdánlivě nejviditelnějším je stávka, kterou vyhlásily scenáristická a herecká asociace, což podle předběžných odhadů zainteresovaných společností bude mít miliardové dopady.

Přečíst článek

Podmínky dohody zatím nejsou známy. Odbory ale požadují od hollywoodských studií zlepšení finančního ohodnocení scenáristů a také stanovení pravidel pro používání některých nových technologií, například umělé inteligence. Podobné požadavky má také odborové sdružení herců SAG-AFTRA, které se k protestu přidalo v červenci.

Stávka do značné míry ochromila hollywoodskou produkci. Protest scénáristů pozastavil například vznik nových řad oblíbených seriálů The Last of Us stanice HBO nebo Stranger Things streamovací služby Netflix.

Umělá inteligence rozdělila Hollywood. Kazí byznys Netflixu i jeho rivalů

Umělá inteligence rozdělila Hollywood. Kazí byznys Netflixu i jeho rivalů

Herci a scenáristé v Hollywoodu pokračují ve stávce. Bojují za záchranu svého řemesla, které je ohroženo nástupem chatbotů a počítačem vygenerovaných avatarů. Mezitím streamovací platformy hledají manažery umělé inteligence, kterým jsou ochotny platit milionové částky, v dolarech samozřejmě. Jak tohle dopadne? A jaký to má dopad na byznys Netflixu a jeho rivalů, se zamýšlí hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading Olívia Lacenová.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Hollywoodští herci se přidali ke stávce scenáristů, studia jsou ochromená

Stanislav Šulc: Zmlsaní herci stávkují, reagují Češi na stávku v Hollywoodu. Realita je složitější

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme