Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obří kontrakt, Air India nakoupí pět stovek nových letadel od Airbusu a Boeingu

Air India obmění flotilu, nakoupí pět stovek nových letadel.
Profimedia.cz
 ČTK

Letecká společnost Air India podepsala dohody s výrobci letadel Airbus a Boeing, od nichž by mohla objednat až 540 strojů. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na obeznámené zdroje, podle nichž by indické aerolinky mohly věc oficiálně oznámit příští týden. Podle Bloombergu by se mohlo jednat o největší nákup v historii letecké dopravy. Air India se snaží vytvořit úspornou flotilu, která by mohla konkurovat místním nízkonákladovým hráčům a silným leteckým společnostem z Perského zálivu. Zástupci společností Airbus, Boeing a Air India se k věci odmítli vyjádřit. Hodnotu dohod zdroje nezmiňují, podle dřívější zprávy agentury Reuters se bude pohybovat v řádu desítek miliard dolarů.

Reklama

Airbus může získat celkem asi 250 objednávek a závazků, které sestávají z 210 úzkotrupých modelů z rodiny A320 a 40 širokotrupých strojů A350, uvedly zdroje. Boeing má podle nich zajištěno přibližně 290 možných nákupů, které se skládají ze 190 letadel 737 Max s opcí na dalších 50 strojů, dále 20 letadel 787 Dreamliner a jejich možné doplnění o dalších dvě desítky a nakonec deset letadel 777x.

Ztrátový Boeing šetří, mimo výrobu propustí 2000 lidí

Americký výrobce letadel Boeing letos propustí zhruba 2000 lidí v oblasti financí a lidských zdrojů. Informoval o tom v pondělí list Seattle Times a firma to později potvrdila. Firma v lednu oznámila, že letos 10 tisíc pracovníků přijme.

Přečíst článek

Konečný počet se může ještě změnit kvůli složité struktuře dohod, které se skládají ze závazných objednávek, memorand o porozumění a dopisů o záměru, které jsou méně pevné než dohoda o nákupu.

Dvě miliardy v tahu. České Smartwings prohrály soud o odškodnění s Boeingem

Dvě miliardy v tahu. České Smartwings prohrály soud o odškodnění s Boeingem

Americký soud odmítl žalobu české letecké skupiny Smartwings a polských aerolinek LOT na amerického výrobce letadel Boeing. Informuje o tom agentura Reuters. Letecké společnosti požadovaly odškodnění za nucenou odstávku strojů Boeing 737 MAX. Provoz těchto letadel byl na jaře 2019 celosvětově zastaven po dvou tragických haváriích letounů 737 MAX. Skupina Smartwings v březnu 2020 uvedla, že jí odstávka způsobila škody za asi dvě miliardy korun.

Přečíst článek

Air India a její mateřská společnost Tata Group o transakci s cílem obměnit a rozšířit flotilu jednají několik měsíců. Dopravce chce zlepšit své služby a snížit náklady na palivo. Letecká společnost se pokusí přetáhnout klienty konkurentům z Perského zálivu, jako jsou Emirates nebo Qatar Airways, které Indy do Spojených států a Evropy přepravují přes letecké uzly v Dubaji a Dauhá.

Ambicím stojí v cestě mnoho překážek

Společnost Tata Sons, divize konglomerátu Tata Group, aerolinky Air India převzala od státu v roce 2021. Hodnota transakce činila 2,4 miliardy dolarů (53,2 miliardy Kč). Ukončila desetiletí pokusů zbavit se ztrátového a zadluženého dopravce, který přežíval díky dlouholeté pomoci daňových poplatníků.

Boeing 747 přezdívaný Jumbo-Jet nebo Královna nebes při přípravě k jednomu ze svých prvních letů, a to z newyorského letiště J. F. Kennedyho v lednu 1970.

Sbohem, královno nebes. Boeing předá poslední modely 747

Americké nákladní aerolinky Atlas Air převezmou v úterý poslední vyrobený Boeing 747. Tím po více než padesáti lety definitivně skončí výroba obřího letadla s charakteristickým „hrbem“, které se zapsalo do dějin letectví. Počet vyrobených letounů přezdívaných Jumbo Jet, Queen of the Skies (Královna nebes) i Velryba, se tak zastavil na 1574.

Přečíst článek

Dohody jsou velkým přínosem pro Airbus a Boeing, které mají společné podniky se skupinou Tata. Výrobci letadel těží z nárůstu nízkonákladových dopravců v Indii, kteří v minulých letech zadávali velké objednávky. V roce 2019 získal Airbus svou dosud největší zakázku, když si indický nízkonákladový dopravce IndiGo objednal 300 úzkotrupých letadel.

8. Výhled ze salonku United a 24 let starý Boeing 737 v popředí

United Airlines sází na létající obry. Objednaly si stovku boeingů 787

Americké aerolinky United Airlines si objednaly od společnosti Boeing 100 letadel 787 Dreamliner a dalších 100 letadel 737 MAX. Pro Boeing je to největší objednávka strojů Dreamliner a pro United největší objednávka velkých letadel s dvěma uličkami. Katalogová hodnota celé objednávky podle agentury Reuters činí asi 43 miliard dolarů (991,4 miliardy korun). Konečná cena se může lišit, protože výrobci letadel poskytují u větších objednávek výrazné slevy.

Přečíst článek

Odborníci upozorňují, že ambicím společnosti Air India získat zpět silnou pozici ve světě stojí v cestě mnoho překážek. Zahrnují slabou domácí infrastrukturu, nedostatek pilotů a tvrdou konkurenci v podobě zavedených dopravců z Perského zálivu a dalších leteckých společností.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Business class v Boeingu 787 Dreamliner

FOTOGALERIE: Nový Airbus i „český“ Dreamliner. Podívejte se na letadla, která poletí za exotikou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme