Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Problémové Maxy sesadily Boeing z trůnu. Ten už pět let patří Francouzům

Boeing 737 MAX
ČTK
 ČTK

Evropský výrobce letadel Airbus v prvním čtvrtletí překonal v dodávkách letadel amerického konkurenta Boeing. Dodávky Airbusu se za první tři měsíce roku zvýšily o 12 procent na 142 letadel. Dodávky Boeingu za stejnou dobu klesly na 83 letadel z loňských 130. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na údaje poskytnuté společnostmi.

Reklama

Boeing dodal, že v samotném březnu dodal 29 letadel. Proti stejnému měsíci loni je to o více než polovinu méně. Loni v březnu dodal 64 letadel. Může za to pokles výroby letounů 737 MAX kvůli zvýšeným kontrolám kvality a auditům ze strany regulačních orgánů.

Boeing vyrábí méně letadel MAX, protože se snaží zlepšit kvalitu výroby. Může za to nehoda jednoho z letounů letos v lednu, kdy se letadlu společnosti Alaska Airlines ve vzduchu odtrhla část trupu. Nehoda vyvolala zvýšené kontroly regulátory. Celkem za čtvrtletí dodal Boeing 66 letadel MAX.

Letadlo Boeing 737 MAX 9 aerolinek Alaska Airlines

Zemětřesení v Boeingu. Po problémech letadel končí generální ředitel i další manažeři

Série skandálů v americké strojírenské společnosti Boeing vyvolala personální otřesy. Do konce roku z funkce odstoupí generální ředitel David Calhoun, výměna čeká i další manažery. Rozhodnutí je součástí rozsáhlých změn, k nimž výrobce letadel přistoupil po lednovém incidentu, kdy se jednomu z letadel 737 MAX za letu odtrhl panel, jenž v trupu zaslepuje otvor pro další nouzový východ.

Přečíst článek

Boeing také oznámil, že v březnu přijal 113 nových objednávek, mimo jiné objednávku na 85 letadel 737 MAX 10 od firmy American Airlines. Od počátku letošního roku tak Boeing získal 131 objednávek. Po odečtení zrušených činí celkový počet čistých objednávek 126.

Boeing 737 MAX

Další potíže pro letadla Boeing 737 MAX. Audit ukázal množství nedostatků

Výrobní proces letadel Boeing 737 MAX neprošel auditem amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA). S odvoláním na prezentaci FAA to v pondělí napsal deník The New York Times (NYT). Z celkem 89 testů bylo neúspěšných 33. Boeing je po lednové nehodě stroje 737 MAX pod drobnohledem úřadů. Firma s úřady spolupracuje, k poslednímu auditu se zatím nevyjádřila.

Přečíst článek

Airbus těží z problémů Boeingu 

Airbus loni obdržel rekordních 2319 hrubých objednávek. Po odečtení zrušených získal 2094 čistých objednávek, v roce 2022 jich bylo 820. Dodávky zákazníkům pak zvýšil o 11 procent na 735 letadel. Firma si tak pátým rokem za sebou udržela pozici největšího výrobce letadel na světě. Letos plánuje dodat 800 letadel.

Boeing loni dodal odběratelům 528 letadel, o deset procent více než v roce 2022. Získal také objednávky na 1456 letadel. Počet čistých objednávek, tedy po odečtení zrušených, se zvýšil o 70 procent na 1314.

Boeing 737 Max 8

Letenky asi zdraží a může za to Boeing

Problémy Boeingu se vrší jeden na druhý. Americký výrobce čelí výzvám, které se nevyřeší přes noc. Letecký průmysl i aerolinky však jeho problémy pocítí také. A možná i peněženky pasažérů.

Přečíst článek

Elektrické vozítko Model A z Alef Aeronautics

Na první létající auto už stojí fronta. Cena je jako za malý byt v Praze

Téměř 3000 předobjednávek na svůj první létající elektromobil už eviduje společnost Alef Aeronautics, do níž investuje také technologický inovátor Elon Musk. Sériové výroby by se dvoumístné létající vozítko v ceně pražské garsonky mělo dočkat příští rok.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Bořivoj Trejbal, šéf Emirates v ČR

Éra levných letenek s covidem skončila. Aerolinky se musejí zahojit, říká český šéf Emirates

Přečíst článek
Airbus A380 (ilustrační foto)

Gigantický Airbus 380 chybí. Hodí se nejenom Emirates, potřebují ho i evropská letiště

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme