Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

United Airlines sází na létající obry. Objednaly si stovku boeingů 787

8. Výhled ze salonku United a 24 let starý Boeing 737 v popředí
Zdeněk Pečený
 ČTK

Americké aerolinky United Airlines si objednaly od společnosti Boeing 100 letadel 787 Dreamliner a dalších 100 letadel 737 MAX. Pro Boeing je to největší objednávka strojů Dreamliner a pro United největší objednávka velkých letadel s dvěma uličkami. Katalogová hodnota celé objednávky podle agentury Reuters činí asi 43 miliard dolarů (991,4 miliardy korun). Konečná cena se může lišit, protože výrobci letadel poskytují u větších objednávek výrazné slevy.

Reklama

Letecké společnosti se snaží obnovit růst po pandemii a nová letadla mají nahradit starší, méně úsporné stroje. Pro Boeing je objednávka velkou podporou, protože firma se letos potýká s řadou problémů při výrobě obou těchto modelů. Sázka United Airlines na letadla 787 je odrazem očekávání pokračujícího růstu poptávky po dálkových mezinárodních letech a snahy nahradit starší letouny.

Komfort při dlouhých letech

United zároveň odloží předchozí objednávku 45 letadel Airbus A350 nejdříve na rok 2030. Generální ředitel United Airlines Scott Kirby uvedl, že klíčovým faktorem při rozhodování mezi Boeingem a Airbusem při objednávce letadel s dvěma uličkami byla současná flotila letadel 787, kterou aerolinky mají. Zavedení nového typu letadel by podle něj zpomalilo snahy o další rozvoj aerolinek, jejichž součástí je i přijímání nových pilotů.

United Airlines letos přijaly 15 risíc nových zaměstnanců, včetně 2400 pilotů. Dalších 15 tisíc zaměstnanců včetně 2500 pilotů chtějí přijmout v příštím roce.

Společnost United Airlines očekává dodávku letounů 787 v letech 2024 až 2032. Nové stroje mají nahradit starší letadla 767 a některá letadla 777. Emise oxidu uhličitého by tyto stroje měly na jedno sedadlo snížit přibližně o 25 procent.

8. Výhled ze salonku United a 24 let starý Boeing 737 v popředí

United Airlines: Americká nenaleštěná bída

Po mé cestě do Spojených států se zastávkou v Dubaji jsem potřeboval koupit jednosměrnou letenku zpět do Prahy. Vzhledem k tomu, že ceny jednosměrných letenek většinou stojí více než zpáteční, sáhl jsem po koupi letenky za míle. V takovém případě se platí stejná cena za jeden směr ať je letenka pouze jednosměrná nebo zpáteční.

Přečíst článek

Boeing se letos potýkal s problémy u letadel MAX i 787. V srpnu Boeing obnovil dodávky letadel 787, které byl kvůli problémům s výrobou nucen v květnu 2021 přerušit. Minulý týden pak americký Kongres odmítl prodloužit termín, do kterého mají být letadla MAX 7 a MAX 10 vybavena moderními výstražnými systémy v kokpitu, aby je mohl Federální úřad pro civilní letectví (FAA) certifikovat.

Společnost United loni v červnu oznámila svou největší objednávku na 270 letadel Boeing a Airbus. Tvoří ji 200 letadel Boeing 737 MAX a 70 letadel Airbus 312neo.

Chaos na letišti v Heathrow (1. července 2022)

Aerolinky si mnou ruce. Drahé letenky lidem chuť cestovat nevzaly

Finanční trhy se možná svíjejí v křečích a inflace doléhá na spotřebitele, ale lidé stále létají v hojných počtech. Levnější letenky tak zůstávají v nedohlednu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme