Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

letadla - informace o tématu

Letadlo Boeing 737 MAX 9 aerolinek Alaska Airlines

Zemětřesení v Boeingu. Po problémech letadel končí generální ředitel i další manažeři

Série skandálů v americké strojírenské společnosti Boeing vyvolala personální otřesy. Do konce roku z funkce odstoupí generální ředitel David Calhoun, výměna čeká i další manažery. Rozhodnutí je součástí rozsáhlých změn, k nimž výrobce letadel přistoupil po lednovém incidentu, kdy se jednomu z letadel 737 MAX za letu odtrhl panel, jenž v trupu zaslepuje otvor pro další nouzový východ.

Přečíst článek

Zasáhli Ukrajinci důležitý cíl? Zničení letounu A-50 by pro Rusko bylo velkou ztrátou, píše BBC

Přečíst článek
Letiště Praha během následující dekády investuje desítky miliard do rozvoje

Navýšení kapacity i lety do nových destinací. Letiště Praha investuje desítky miliard do rozvoje

Letiště Praha chce do roku 2033 investovat do svého rozvoje 32 miliard korun. Měla by se tak navýšit jeho kapacita na 21,2 milionu cestujících ročně, přibýt několik desítek přímých leteckých spojení či několik tisíc parkovacích míst. Také by se mělo zrychlit odbavení. Podle průzkumu, který si nechalo letiště zpracovat, podporuje rozvoj pražského letiště kolem 90 procent Čechů.

Přečíst článek
Ryanair kvůli chybějícím novým letadlům zruší mnoho zimních spojů

Ryanair zruší v zimním řádu mnoho letů. Společnost stále čeká na nová letadla

Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair hodlají ve svém zimním letovém řádu zrušit mnoho letů. Důvodem je zpoždění dodávek nových letadel od amerického výrobce Boeing. Ryanair létá i z pražského letiště.

Přečíst článek
Ukrajinský producent letadel Antonov přechází na výrobu dronů

Válka mění zaměření producenta letadel Antonov, ten přechází na výrobu dronů

Ukrajinská společnost Antonov rozšiřuje výrobu dronů, a v reakci na ruskou invazi tak diverzifikuje svou dosud dominantní produkci dopravních letadel. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na prezentaci ukrajinského holdingu zastřešujícího zbrojního průmysl.

Přečíst článek

Horké počasí vadí i letadlům, prodlužuje vzlet a snižuje nosnost stroje

Opravdu horké počasí, jaké jsme zažili toto léto, má i nečekané souvislosti. Klade vyšší nároky také na letadla – potřebují o něco delší ranvej pro start, mají vyšší spotřebu paliva a unesou trochu nižší náklad. A to všechno stojí peníze, píše ve svém příspěvku pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek
Si Ťin-pching

Číňané zkouší trpělivost Tchaj-wanu. Její letadla narušují zónu protivzdušné obrany. Hrozí konflikt?

Tchaj-wan zaznamenal desítky případů narušení své zóny protivzdušné obrany čínskými letadly, jež se účastní čínských manévrů v okolí ostrova. Oznámilo to podle agentury AFP tchajwanské ministerstvo obrany. Dodalo, že do cvičení je kromě letadel zapojeno rovněž osm lodí.

Přečíst článek
F-35 Lightning

Jednání o nákupu amerických letounů F-35 je ve finále, prozradila Černochová

Vyjednávání o nákupu amerických letounů F-35 je ve finále. V řádech týdnů by měl být výsledek představen vládě a předsedům parlamentních stran, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Přečíst článek
Šampaňské a voda hned po nástupu na palubu

První třída British Airways je spíš business class. Solidní šampaňské, ale žádný kaviár

Vlajkový dopravce Velké Británie je často terčem posměchu za to, že jeho první třída spíše připomíná povedenou byznys třídu. A možná oprávněně. Sedadla svým designem opravdu evokují byznys třídu. Oslnivý luxus, na který lákají jiné aerolinky, se tu nekoná. Stejně tak chybí kaviár. Málo aerolinek v první třídě neservíruje kaviár. British Airways je bohužel jednou z nich.

Přečíst článek
Podzvukový letoun L-39NG

Aeru Vodochody loni vzrostl provozní zisk na téměř miliardu, i díky kontraktům na letouny L-39NG

Výrobci letadel Aero Vodochody loni vzrostl provozní zisk před zdaněním na více než 974 milionů korun, o rok dříve činil 70 milionů korun. Čistý zisk byl loni 192 milionů korun. Hospodaření ovlivnila část tržeb z prvních kontraktů letounu L-39NG, z programu Irák a též z generálních oprav letounů L-159 pro českou armádu, uvedla mluvčí Aera Radka Černá.

Přečíst článek
Aeroflot

Ruská nebeská ruleta. Letadla běžně létají s poruchami, čeká se na první katastrofu

Postupně a nevyhnutelně klesá bezpečnost letadel provozovaných ruskými aerolinkami. Je to důsledek západních sankcí seslaných na Rusko za jeho agresi na Ukrajině. Západ nejenže znemožnil ruským aerolinkám přístup do evropského vzdušného prostoru, ale také Rusko odstřihl o dodávek nových letadel, náhradních dílů i služeb údržby a aktualizací softwaru provozovaných strojů. Jejich údržba nyní probíhá v Íránu. Zaměstnanci aerolinek mají zákaz hlásit běžné závady, které by za normálních podmínek letoun uzemnily.

Přečíst článek

Boeing se do budoucna dívá s větším optimismem i díky vyšší poptávce po menších letadlech

Americký výrobce letadel Boeing mírně zvýšil odhad dodávek nových letadel na příštích 20 let. Důvodem je vysoká poptávka na trhu s letadly s jednou uličkou, o která mají zájem nízkonákladové aerolinky.

Přečíst článek
Reklama

News box

Životní úroveň vlastní domácnosti 👍 hodnotí pozitivně téměř tři pětiny Čechů. Naproti tomu hospodářskou situaci země považuje za dobrou jen 14 procent obyvatel. Vyplývá to z únorového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). V porovnání s výsledky z loňského podzimu se hodnocení téměř nezměnilo.
Společnost Aures Holdings, která provozuje například autobazary AAA Auto a Mototechna, 📈 zvýšila v prvním čtvrtletí prodej vozidel meziročně o 12 procent na rekordních téměř 26 tisíc automobilů. Na tiskové konferenci to dnes novinářům řekla generální ředitelka Aures Holdings Karolína Topolová. S růstem prodejů o zhruba desetinu počítá firma i za celý probíhající rok.
Minimální důstojná mzda za práci na plný úvazek tak, aby pokryla potřeby dospělého s dítětem, volný čas i menší spoření, by měla v Česku za loňský rok činit 45 573 korun hrubého. Pod touto částkou bylo 6️⃣7️⃣ procent zaměstnanců. V Praze byl důstojný hrubý příjem kvůli vyšším nákladům loni na 47 718 korunách.  Číst více
Restrukturalizační plán hutního podniku Liberty Ostrava schválila valná většina věřitelů, pro jich hlasovalo 9️⃣0️⃣ procent. Oznámila to dnes mluvčí huti Kateřina Zajíčková. Výsledky musí ještě potvrdit soud.
Ruskou divadelní režisérku Jevgeniji Berkovičovou a dramaturgyni Světlanu Petrijčukovou ruské úřady zapsaly na 📜 seznam teroristů a extremistů. Informoval o tom portál Nastojaščeje vremja. Režisérka a dramaturgyně jsou už téměř rok ve vazbě. 
Evropské banky vyzývají Evropskou unii, aby je označila za strategické odvětví. Varují, že v sázce je jejich konkurenceschopnost a budoucnost EU. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na seznam 4️⃣5️⃣ návrhů sestavený Evropskou bankovní federací (EBF), jejímž členem je také Česká bankovní asociace (ČBA). Číst více
Americký softwarový gigant Microsoft investuje 1️⃣,5️⃣ miliardy dolarů (zhruba 36 miliard korun) do společnosti G42, která se zabývá umělou inteligencí (AI) a sídlí ve Spojených arabských emirátech. Microsoft díky investici získá ve společnosti G42 menšinový podíl a zajistí si jedno křeslo v její správní radě. Číst více
Řečtí novináři dnes vstoupili do 24hodinové  stávky na protest proti nízkým mzdám a rostoucím životním nákladům. V rámci stávky se v televizi a rozhlase nevysílají žádné zprávy a zpravodajské portály neaktualizují svůj obsah. 
Bezpečnostní počítačová firma Avast  nesouhlasí s pokutou 351 milionů korun od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) a zvažuje další kroky včetně správní žaloby. Rekordní pokuta se týká předávání neanonymizovaných údajů o zhruba 100 milionech uživatelů dceřiné společnosti Avastu Jumpshot. Avast ji na začátku roku 2020 uzavřel.
Americká internetová společnost Amazon přichází do Evropy včetně Česka se startupovým fondem disponujícím jednou miliardou dolarů, asi 2️⃣4️⃣ miliardami korun. Společnost má v hledáčku začínající firmy věnující se robotice, umělé inteligenci, logistice, automatizaci a dalším oborům, které mají průsečík s podnikáním Amazonu. Píše o tom deník e15.  Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme