Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sbohem, královno nebes. Boeing předá poslední modely 747

Boeing 747 přezdívaný Jumbo-Jet nebo Královna nebes při přípravě k jednomu ze svých prvních letů, a to z newyorského letiště J. F. Kennedyho v lednu 1970.
ČTK / AP
Dušan Kütner
duk

Americké nákladní aerolinky Atlas Air převezmou v úterý poslední vyrobený Boeing 747. Tím po více než padesáti lety definitivně skončí výroba obřího letadla s charakteristickým „hrbem“, které se zapsalo do dějin letectví. Počet vyrobených letounů přezdívaných Jumbo Jet, Queen of the Skies (Královna nebes) i Velryba, se tak zastavil na 1574.

Reklama

V polovině 60. let se vedoucí představitelé společnosti Boeing a nyní již neexistující aerolinky PanAm dohodli, že pokud americký výrobce letadel prosadí odvážný nový design, letecká společnost na oplátku obří tryskové letadlo koupí. Tato džentlmenská ústní dohoda odstartovala jeden z nejúspěšnějších programů v civilním letectví, který změnil způsob, jakým svět létá, a dala „Královně nebes“, jak se modelu 747 začalo říkat, nespornou vládu nad světovými letovými trasami po celá desetiletí, napsala agentura Bloomberg.

8. Výhled ze salonku United a 24 let starý Boeing 737 v popředí

United Airlines sází na létající obry. Objednaly si stovku boeingů 787

Americké aerolinky United Airlines si objednaly od společnosti Boeing 100 letadel 787 Dreamliner a dalších 100 letadel 737 MAX. Pro Boeing je to největší objednávka strojů Dreamliner a pro United největší objednávka velkých letadel s dvěma uličkami. Katalogová hodnota celé objednávky podle agentury Reuters činí asi 43 miliard dolarů (991,4 miliardy korun). Konečná cena se může lišit, protože výrobci letadel poskytují u větších objednávek výrazné slevy.

Přečíst článek

Žádné jiné letadlo neuchvátilo veřejnost tak, jako se to podařilo čtyřmotorovému jumbo jetu s hrbatým hřbetem. Model 747 se stal emblémem éry, kdy byly inovace v USA umožněny posouváním technických hranic pomocí projektů souvisejících s dobýváním Měsíce, jako byla raketa Saturn V – další výsledek úsilí Boeingu.

Nová definice luxusu

Tým pod vedením inženýra Joe Suttera navrhl a postavil jumbo pro pět stovek cestujících za méně než dva a půl roku, což je na dnešní poměry nepředstavitelný výkon. Motivem pro vytvoření obřího 747 bylo snížení cen letenek, nárůst letecké dopravy a stále přeplněnější vzdušný prostor. Představili průkopnické koncepty, které navždy změnily cestování na dlouhé vzdálenosti: 747 byl například prvním letadlem se dvěma uličkami mezi sedadly a úschovnami pro zavazadla nad hlavami cestujících.

Letadlo většinou řídí autopilot, ale bez lidské kontroly se zatím neobejde.

Airbus vyvíjí systém, který by mohl nahradit drahé piloty. A zlevnit letenky

Evropský letecký výrobce Airbus testuje autopilota, který nejenomže udrží letadlo ve vzduchu, ale v případě potřeby, například když piloti nejsou z nějakého důvodu schopni akce, sám vybere nejvhodnější blízké letiště, přistane na něm a doroluje k terminálu.

Přečíst článek

Rané modely pak nově definovaly luxusní cestování, když nabízely točité schodiště do luxusního salonku na horní palubě. A titul největšího letadla pro přepravu cestujících sebral Boeingu 747 až na začátku tisíciletí konkurenční Airbus A380 – jehož výroba již rovněž skončila a poslední model z celkem 251 vyrobených byl předán loni v prosinci.

Od osobních letadel po nosiče raketoplánů

Celkem Boeing vyrobil 1574 kusů modelu 747, od osobních verzí přes nákladní až po speciální edice, jako byla verze objednaná NASA, která unesla raketoplány mířící do kosmu, či speciály Air Force One pro americké prezidenty. Během uplynulého desetiletí však bylo obří letadlo zastíněno menšími, svižnějšími modely, jako je firemní sesterský Boeing 777 nebo Airbus SE A350, které sice mají pouze dva motory, ale zvládají létat na stejných trasách s mnohem nižšími provozními náklady.

Airbus A380

Uzemnění A380 se prodražuje. Návrat do vzduchu vyžaduje spoustu práce

4500 člověkohodin nebo také deset vysoce kvalifikovaných inženýrů plně vytížených dva měsíce. Tak dlouho trvá příprava největšího letounu světa, aby se po dvou letech odstávky mohl vrátit do provozu, prozradil šéf aerolinky Qantas Airways.

Přečíst článek

Pokroky letectví, od 747 přes Concorde až po dopravu raketoplánů, byly dlouho řízeny cílem jít dál, rychleji a výš. Postupem času ale přišla na řadu další úvaha: náklady. Debakl Airbusu s A380, pravděpodobně posledního letadla, kdy výrobce prosadil radikální nové designové uspořádání, pouze posílil novou mantru vylepšování stávajících strojů spíše než posouvání hranic toho, co je technicky, fyzicky a ekonomicky možné. Boeing prohlásil, že v tomto desetiletí nepřijde s novým designem letadla, čímž zdůraznil kroky managementu, který staví efektivitu před experimenty.

Bez ohledu na toto nízkonákladové myšlení se začíná formovat nová vlna inovací, poháněná změnou klimatu a naléhavou potřebou omezit emise. Boeing plánuje postavit a testovat s NASA plnohodnotný prototyp úzkotrupého proudového letadla s extra dlouhými a tenkými křídly, který by mohl nakonec nahradit 737, zatímco Airbus usiluje o průlom s palivy, jako je vodík. A startupy jako Joby Aviation a Archer Aviation chtějí nahradit pozemní dopravu létajícími taxíky. Dojde k významnému pokroku, pouze se tentokrát začne s malými letadly, podotkl Bloomberg.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme