Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

letecký průmysl - informace o tématu

Letadlo Boeing 737 MAX 9 aerolinek Alaska Airlines

Letadla Boeing 737 MAX 9 se mohou vrátit do provozu, rozšíření jejich výroby však končí

Letadla Boeing 737 MAX 9, která kvůli incidentu ze začátku ledna nemohla létat, se v nejbližší době vrátí do provozu. Americký Federální úřad pro letectví (FAA) totiž stanovil podmínky kontroly, kterou musí 171 nyní odstavených strojů projít.

Přečíst článek
Ryanair hlásí nárůst čtvrtletního zisku o stovky procent.

Lepší než před covidem. Ryanair hlásí nárůst čtvrtletního zisku o stovky procent

Irský Ryanair zvýšil zisk po zdanění v období od dubna do června meziročně o 290 procent na 663 milionů eur (15,9 miliardy korun). Zisk je výrazně vyšší než před pandemií COVID-19. Největší nízkonákladová letecká společnost v Evropě co do počtu cestujících ale kvůli zpoždění dodávek boeingů snížila odhad počtu cestujících pro letošní rok. Konkurent britského easyJetu to uvedl ve své zprávě o hospodářských výsledcích za první kvartál finančního roku 2024. Analytici odhadovali zisk na 620 milionů eur.

Přečíst článek
Primoco UAV se stahuje z Ruska.

Český výrobce dronů zdvojnásobil zisk i tržby. Těží ze zvýšené poptávky kvůli válce na Ukrajině

Válečný konflikt na Ukrajině zvedá poptávku pro bezpilotních letounech. Z toho těží i jejich český výrobce, společnost Primoco UAV, jejíž finanční ukazatele za první pololetí se meziročně více než zdvojnásobily.

Přečíst článek
Česká firma Transcon dodala senegalskému Saint-Louis letiště “na klíč”.

Češi dodali Senegalu celé letiště „na klíč”. Tak má vypadat transformace ekonomiky

V senegalském městě Saint-Louis, které je díky historickým pamětihodnostem na světovém seznamu UNESCO, by už mohli stříhat pomyslnou pásku. Po pětileté pauze zamíří za několik týdnů z hlavního města Dakaru do Saint-Louis opět letadlo společnosti Air Senegal a přistane – bez velké nadsázky – na českém letišti. Hlavním dodavatelem „kompletní renovace“ letiště byla společnost Transcon Electronic Systems z Frýdku-Místku. Většinu subdodávek zajistily také české firmy.

Přečíst článek
Evropský výrobce letecké techniky Airbus získal od indických nízkonákladových aerolinek IndiGo zakázku na 500 letadel.

Airbus získal největší samostatnou objednávku na letadla v historii letectví

Evropský výrobce letecké techniky Airbus získal od indických nízkonákladových aerolinek IndiGo zakázku na 500 letadel. Airbus na aerosalonu u Paříže oznámil, že jde o největší samostatnou objednávku na letadla v historii komerčního letectví.

Přečíst článek
V Paříži začal největší světový letecký veletrh. Za rekordní účasti českých firem

FOTOGALERIE: U Paříže začal největší světový letecký veletrh. Za rekordní účasti českých firem

Na letišti Le Bourget u Paříže začal tradiční aerosalon, který je největší přehlídkou letecké techniky na světě. Naposledy se konal v roce 2019, před dvěma lety jej organizátoři kvůli pandemii zrušili. Letos na přehlídku vyrazila i největší česká delegace v historii, uvedla Asociace leteckého a kosmického průmyslu (ALKP).

Přečíst článek
Lufthansa chce ovládnout italské nebe

Lufthansa vloží miliardy do italského rivala

Německá letecká společnost Lufthansa se dohodla s italskou vládou, že koupí menšinový podíl v italském konkurentovi ITA Airways, který je nástupcem zkrachovalé Alitalie. Vyplývá to podle agentury Reuters ze společného prohlášení zveřejněného po schůzce italského ministra hospodářství Giancarla Giorgettiho a šéfa Lufthansy Carstena Spohra.

Přečíst článek
Ryanair se loni dostal ze ztráty. Letos sází i na rekordní počet spojů z Prahy

Ryanair se loni dostal ze ztráty. Letos sází i na rekordní počet spojů z Prahy

Touha lidí cestovat v době po zrušení většiny proticovidových opatření pomohla i irské nízkonákladové letecké společnosti Ryanair. Dostala se ze ztráty a tržby stouply více než jednou tolik.

Přečíst článek
Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair - ilustrační foto

Zakázka za 40 miliard dolarů. Ryanair si u Boeingu objednal až 300 letadel

Irské aerolinky Ryanair si objednaly až 300 letadel Boeing 737 MAX 10. Polovina z nich má pevný harmonogram dodání, na druhou polovinu si firma vzala opci. Jde o jednu z největších zakázek na nákup letadel. Celková katalogová cena činí více než 40 miliard dolarů (854 miliard korun), aerolinky ale běžně dostávají velké množstevní slevy.

Přečíst článek
“Manželská” roztržka mezi Ryanairem a Boeingem zažehnána. Chystají kontrakt za miliardy

„Manželská” roztržka mezi Ryanairem a Boeingem zažehnána. Chystají kontrakt za miliardy

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair a americký Boeing se blíží podpisu velké objednávky letadel. S odvoláním na obeznámené zdroje o tom informovala agentura Reuters. Mnohamiliardový kontrakt na trojciferný počet strojů 737 MAX by podle nich mohl být oznámen už dnes. Společnosti Boeing a Ryanair se k věci odmítly vyjádřit.

Přečíst článek
American Airlines měly v prvním čtvrtletí čistý zisk deset milionů dolarů.

American Airlines se zahojily na dražších letenkách, za čtvrtletí vydělaly deset milionů dolarů

Americká letecká společnost American Airlines měla v prvním čtvrtletí čistý zisk deset milionů dolarů (213 milionů korun). Vymanila se tak ze ztráty, která ve stejném období loni dosáhla 1,6 miliardy dolarů. Se ziskem počítá i ve druhém čtvrtletí, poptávka po cestování totiž zůstává silná i přes hrozící recesi.

Přečíst článek
Reklama

News box

Pražská burza ve zkráceném týdnu opět posílila. Index PX 📈 stoupl o 1,6 procenta na 1515,2 bodu. Největší pokles postihl akcie zbrojovky Colt, naopak nejvíce posílily akcie Monety. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu akcie vzrostly o 0,7 procenta.
Za útok v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy je odpovědný výhradně Islámský stát, prohlásil dnes bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Dnešní tvrzení ruského vyšetřovacího výboru o odpovědnosti Ukrajiny má Washington za ❌ „nesmysl“.
Ruský vyšetřovací výbor dnes uvedl, že získal  důkazy o vazbě mezi pachateli nedávného teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy a Ukrajinou. Podle vyjádření výboru útočníkům poskytli hotovost a finance v kryptoměně ukrajinští nacionalisté, napsala ruská agentura RIA Novost.
Prudký nárůst 📈 nových aktivit producentů fosilních paliv ohrožuje splnění pařížských klimatických cílů. Uvádí to zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Světoví producenti fosilních paliv směřují k tomu, aby do konce desetiletí zvýšili na téměř čtyřnásobek objem ropy a plynu těžených z nově schválených projektů. V čele nárůstu těchto aktivit jsou přitom Spojené státy, upozorňuje zpráva, o níž informuje britský deník The Guardian.
Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se ve čtvrtém čtvrtletí po dalším zpřesnění údajů zvýšil v přepočtu na celý rok o 3️⃣,4️⃣ procenta. To je o 0,2 procentního bodu více, než uváděl odhad z konce února. Ve své zprávě to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Analytici v anketě agentury Reuters čekali potvrzení odhadu. Ve třetím čtvrtletí růst činil 4,9 procenta.
Polská kontrarozvědka (ABW) vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům a orgánům Evropské unie. Dnes to podle portálu onet.pl oznámil Jacek Dobrzyński, mluvčí vládního koordinátora tajných služeb. Polsko přitom 🤝 spolupracuje s Českem, což dnes na internetu potvrdila česká kontrarozvědka - Bezpečnostní informační služba (BIS). Číst více
Pražské Letiště Václava Havla od 4. května obnoví ✈️ přímé spojení s gruzínským hlavním městem Tbilisi. Linku bude obsluhovat letecká společnost Georgian Wings letadlem Boeing 737-300 s kapacitou pro 148 cestujících. Cestující budou moct z Prahy do Tbilisi létat dvakrát týdně, vždy v úterý a v sobotu. 
Projekt Daňová Kobra zaměřený na boj s daňovými úniky zabránil za deset let existence ztrátám na daních za 1️⃣6️⃣ miliard korun. V loňském roce to byla jedna miliarda korun, řekl generální ředitel Celní správy Marek Šimandl. Na Daňové Kobře se podílejí Finanční správa, Celní správa a policie, základem projektu je výměna informací a sdílení kapacit, což pomáhá odhalovat případy daňových úniků.
Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana, který je po operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy už dva týdny v nemocnici, se nadále 👍 zlepšuje. Rehabilituje s pomocí chodítka, zdravotníci mu každý druhý den převazují rány. Na odhad termínu propuštění je stále brzy, uvedla dnes pražská Fakultní nemocnice v Motole v zaslaném prohlášení.
Šéf ruské civilní rozvědky SVR Sergej Naryškin tento týden navštívil Severní Koreu, kde jednal o prohloubení 🤝 spolupráce mezi Moskvou a Pchjongjangem a bezpečnosti v regionu. Podle agentury Reuters o tom dnes informovala SVR.
Reklama
Reklama
Doporučujeme