Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Indie - informace o tématu

Nové SUV Škoda Kylaq

Škoda Auto vyvinula nové SUV pro indický trh. Je menší než Fabia

Automobilka Škoda Auto vyvinula nové malé SUV Kylaq určené pro indický trh. S novým modelem vstoupí značka do oblíbeného segmentu vozů s délkou pod čtyři metry, který tvoří téměř 30 procent indického automobilového trhu a patří k nejrychleji rostoucím. Po modelech Kushaq a Slavia je Kylaq třetím modelem Škody lokálně vyvinutým a vyráběným v Indii. Ta je v současnosti největším mimoevropským trhem značky.

Přečíst článek
Radarový systém společnosti Eldis

Pardubický Eldis hlídá indický vzdušný prostor. Dodá další radary za stovky milionů

Společnost Eldis Pardubice, český výrobce aktivních radarových systémů, získala významnou zakázku v Indii. Firma, jejíž radary pokrývají prakticky celý vzdušný prostor této země, do roku 2026 dodá do Indie další dvě desítky radarů. Kromě toho aktuálně řeší v Indii zakázku od indického námořnictva a pobřežní stráže na 11 kombinovaných radarů a letos vyhrála tendr na dodávku přesného přibližovacího radaru nové generace pro organizaci HAL. Po dokončení všech instalací bude v Indii fungovat téměř šest desítek radarů společnosti Eldis.

Přečíst článek
Indický burzovní palác - National Stock Exchange of India Ltd. (NSE)

Analýza: Ruce pryč od Číny. Proč se investoři slétají na indický trh

Indie se zásadně modernizuje. Pověst chudé rozvojové země je minulostí. Skoro všichni Indové mají občanku i účet v bance. Velmoc láká peníze z celého světa, nahradila kvůli geopolitickému riziku dlouho oblíbenou Čínu.

Přečíst článek
Skupina Home Credit prodá za 80 milionů eur své podnikání v Indii

Home Credit prodá za miliardy své podnikání v Indii

Skupina Home Credit, která patří české investiční společnosti PPF, prodává své podnikání v Indii. Za 80 milionů eur (téměř dvě miliardy korun) je získá skupina investorů vedená společností TVS Holdings. Transakci ještě musejí schválit indické regulační orgány, uzavřena by měla být do konce roku, uvedla firma na svém webu.

Přečíst článek
Pašeráci lidí verbovali Indy do války na Ukrajině, někteří zemřeli

Místo vzdělání rovnou na frontu. Pašeráci lidí verbovali Indy do války na Ukrajině, někteří zemřeli

Indická policie ve středu zatkla čtyři lidi napojené na mezinárodní síť pašeráků lidí, kteří pod falešným příslibem lukrativního vzdělání na univerzitách a zaměstnání lákala mladé Indy, kteří měli nakonec skončit v boji proti Ukrajině za Rusko. O případu informovala agentura Reuters. Indický Ústřední úřad pro vyšetřování (CBI) uvedl, že skupina takto zlákala kolem 35 indických mužů.

Přečíst článek
Hodnota indického akciového trhu může za 20 let stoupnout i desetkrát

Indie pádí směle vpřed. Hodnota akciového trhu země může stoupnout i desetinásobně

Hodnota indického akciového trhu může v příštích 20 letech stoupnout i desetinásobně a dosáhnout nejméně 40 bilionů dolarů (946,4 bilionu korun), myslí si analytici oslovení zpravodajským serverem CNBC.

Přečíst článek
Na palubu bez víza. Zaměstnanec British Airways pomáhal pašovat uprchlíky

Na palubu bez víza. Zaměstnanec British Airways pomáhal pašovat uprchlíky

Manažer britské aerolinky bral úplatky za to, že cestujícím povolil cestovat z londýnského letiště Heathrow do zemí, kam jim chyběla potřebná víza. Ti pak na místě žádali o azyl. Měl si tak přijít v přepočtu na 89 milionů korun.

Přečíst článek
Indický podnikatel Gautam Adání

Miliardář Adání si za den polepšil o 7,7 miliardy dolarů, je nejbohatším člověkem v Asii

Indický podnikatel Gautam Adání se vrátil na pozici nejbohatšího člověka v Asii. Ukázal to on-line index nejbohatších lidí, který sestavuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Indická nejvyšší bankovka v hodnotě 2000 rupií.

Za pět dnů končí nejvyšší indická bankovka. Lidé jich po kapsách nosí ještě za tři miliardy dolarů

Indická centrální banka nařídila 19. května stáhnout z oběhu nejvyšší bankovky v hodnotě 2000 rupií (asi 552 korun). A přestože na výměnu bankovky za menší mají lidé už jen pět dnů, stále jich mají po kapsách v přepočtu za tři miliardy dolarů, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Německá vláda čelí ostré kritice, že dělá „poslíčka“ Rusku. Plyn ze Sibiře totiž Scholzův kabinet plánuje vézt do Indie

Lukáš Kovanda: Německá vláda plánuje vozit plyn ze Sibiře do Indie. Čelí ostré kritice, že dělá „poslíčka“ Rusku

Německá vláda kancléře Olafa Scholze čelí zostřené kritice kvůli svému zamýšlenému obchodování s ruským zkapalněným plynem. I když v obchodech s ním figuruje jen jako prostředník a tedy jako svého druhu „poslíček“, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Zakladatel a CEO Tesly Elon Musk

Musk se setkal s Macronem či Módím. Naštval Tchaj-wan a vyvolává kontroverze, píše BBC

Americký miliardář Elon Musk se v posledních týdnech setkal s několika významnými světovými lídry - například o francouzském prezidentovi Emmanueli Macronovi řekl, že na něj velmi zapůsobil, indický premiér Naréndra Módí ho může počítat mezi své fanoušky, zatímco izraelský premiér Benjamin Netanjahu si cestou do Spojených států na Muska rovnou udělal čas. Tyto schůzky ale vyvolávají kontroverze, napsala na svém webu stanice BBC.

Přečíst článek
Reklama

News box

Mediální agentura Médea je z rozhodnutí pražského městského soudu v úpadku. Firma napůl vlastněná podnikatelem Janem Čermákem a jejím zakladatelem Jaromírem Soukupem musí do deseti dnů sestavit a odevzdat insolvenčnímu správci doplněné seznamy svého majetku a závazků. O rozhodnutí informoval web MediaGuru. O způsobu řešení úpadku soud nerozhodl.

Smír ve sporu o evidenci Babiše jako agenta StB označil Fiala za politický handl. Babiš se podle českého premiéra dohodl se spřátelenými slovenskými politiky, napsal Fiala na síti X. 

Číst více
Příslušníkům bezpečnostních sborů by se měl příští rok zvednout plat o pět procent, tedy zhruba o 1500 korun ve všech tarifních třídách. Po dnešním jednání se zástupci odborů to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Předseda Unie bezpečnostních složek (UBS) Aleš Lehký novinářům řekl, že požaduje zvýšení o 6,9 procenta, tedy zhruba o 2200 korun. Vláda minulý týden rozhodla o zvýšení platů vrcholných politiků a soudců právě o 6,9 procenta.
Z čela dozorčí rady firmy Tatra Trucks byla počátkem srpna odvolaná Denisa Materová, jejíž skupina Promet Group drží v automobilce 35procentní podíl. V čele rady stála od dubna. Na personální změnu upozornily Hospodářské noviny. Většinovým majitelem Tatry je zbrojařská skupina Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Michala Strnada. Web Seznam Zprávy (SZ) Byznys uvedl s odvoláním na nejmenované zdroje, že spor mezi akcionáři vznikl poté, co se Materové nelíbil obchod s ministerstvem obrany. Číst více
Praktičtí lékaři 👨‍⚕️👩‍⚕️  ruší svůj protest, který plánovali na konec října. Ministerstvo zdravotnictví upraví úhradovou vyhlášku, která rozděluje peníze na rok 2025, podle jejich požadavků. Po jednání s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) to řekl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Číst více

Pražská burza v úvodu týdne stagnovala. Index PX posílil 💪 o 0,01 procenta na 1627,52 bodu. Pomohly mu hlavně akcie Monety a zbrojovky Colt. Nejvýraznější nárůst zaznamenaly akcie metalurgické společnosti Gevorkyan, které posílily o 0,78 procenta.

Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že český expremiér Andrej Babiš byl v dokumentech někdejší československé tajné policie StB neoprávněně evidován jako její agent a s StB vědomě nespolupracoval. Úřad s Babišem uzavřel smír ve sporu o ochranu osobnosti týkající se neoprávněné evidence ve svazcích StB. Číst více
Dozorčí rada pražského dopravního podniku (DPP) dnes na mimořádném jednání odvolala z funkce předsedy představenstva Petra Witowského. Generálním ředitelem největší městské firmy zatím zůstává. V představenstvu skončili také Marek Kopřiva a Jiří Špička, kteří čelí obvinění z korupce. Místo Witowského rada zvolila Jiřího Pařízka, pětičlenné představenstvo tak zůstává usnášeníschopné. Číst více
Poptávka po amerických dolarech 💲se minulý týden prudce zvýšila 📈 a investoři očekávají, že zájem před blížícími se prezidentskými volbami v USA vydrží. S odkazem na data investiční banky JPMorgan Chase & Co to uvedla agentura Bloomberg. Obchodníci proti americké měně prodávali zejména australské a singapurské dolary, což je známkou toho, že se zajišťují vůči měnám spojeným s Čínou.
Viktor Orbán hledá cestu z krize na trhu s bydlením. V Budapešti téměř zečtyřnásobí daň z krátkodobých pronájmů obytných nemovitostí, které se uskutečňují například prostřednictvím internetové platformy Airbnb, píše Bloomberg. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme