Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Airbus - informace o tématu

Boeing 737 MAX

Problémové Maxy sesadily Boeing z trůnu. Ten už pět let patří Francouzům

Evropský výrobce letadel Airbus v prvním čtvrtletí překonal v dodávkách letadel amerického konkurenta Boeing. Dodávky Airbusu se za první tři měsíce roku zvýšily o 12 procent na 142 letadel. Dodávky Boeingu za stejnou dobu klesly na 83 letadel z loňských 130. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na údaje poskytnuté společnostmi.

Přečíst článek
Letoun Airbus A350-900, kterým bude CK Fischer vozit české turisty do exotických destinací
video

Video týdne: Podívejte se, jak v Praze přistál unikátní letoun Airbus A350-900

Třikrát týdně bude od tohoto týdne z pražském Letiště Václava Havla vzlétat unikátní letadlo Airbus A350-900 španělské společnosti World2Fly. Cestovní kanceláře Fischer a Exim Tours jím budou vozit své klienty do exotických destinací. Konkrétně na Kubu, do Vietnamu a Dominikánské republiky. Podívejte se na historicky první přílet tohoto letounu na ruzyňskou přistávací dráhu.

Přečíst článek
Business class v Boeingu 787 Dreamliner

FOTOGALERIE: Nový Airbus i „český“ Dreamliner. Podívejte se na letadla, která poletí za exotikou

Exotická sezóna odstartovala. Čeští turisté se budou moci prostřednictvím dopravců Fischer, Čedok či Exim Tours dostat do takových destinací jako je Srí Lanka, Vietnam, Keňa, Omán, Madagaskar, nebo Zanzibar. A to přímými lety z Prahy. V jejich rámci navíc využijí nové Airbusy A 350-900 či Boeing 787 Dreamliner polských aerolinek LOT.

Přečíst článek
Letoun Airbus A350-900, kterým bude CK Fischer vozit české turisty do exotických destinací

Startuje exotická sezóna. Fischer i Čedok využívají unikátní letadla

Srí Lanka, Vietnam, Kuba, Thajsko, Dominikánská republika, Keňa, Omán, Madagaskar, Zanzibar. Do těchto destinací budou české cestovky vozit tuzemské turisty v podzimní a zimní sezoně. A to přímými lety z Prahy. Během takzvané exotické sezony, která startuje dnes a potrvá do přelomu března a dubna příštího roku, chtějí Fischer, Čedok a Exim Tours přepravit desítky tisíc turistů.

Přečíst článek
Ruské aerolinky chtějí zachránit airbus, který přistál se 167 lidmi na poli

Airbus ruských aerolinek, který se 167 lidmi nouzově přistál na Sibiři, chtějí Rusové dál používat

Ruské aerolinky Ural Airlines, jejichž dopravní letadlo muselo v září nouzově přistát i se 167 lidmi na palubě na pšeničném poli na Sibiři, se chystají letadlo opravit a dál ho používat. Nyní přemýšlejí, jak letadlo z pole dostat. Děje se tak v době, kdy na ruské aerolinky dopadají západní sankce, kvůli nimž se do Ruska obtížně dostávají náhradní díly. Západ zakázal dovoz součástek do letadel po ruském vpádu na Ukrajinu loni v únoru.

Přečíst článek

Horké počasí vadí i letadlům, prodlužuje vzlet a snižuje nosnost stroje

Opravdu horké počasí, jaké jsme zažili toto léto, má i nečekané souvislosti. Klade vyšší nároky také na letadla – potřebují o něco delší ranvej pro start, mají vyšší spotřebu paliva a unesou trochu nižší náklad. A to všechno stojí peníze, píše ve svém příspěvku pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek
První přímá letecká linka mezi Českem a Tchaj-wanem zahájí svůj provoz

Přímá letecká linka mezi Českem a Tchaj-wanem zahajuje provoz, zájem o ni roste

První přímá letecká linka mezi Českem a Tchaj-wanem oficiálně zahájí provoz. Dopravce China Airlines bude z Prahy do Tchaj-peje létat dvakrát týdně. Ceny zpáteční letenky začínají podle webu dopravce zhruba na 17 800 korun. Podle českých prodejců letenek je o cesty do Tchaj-wanu čím dál větší zájem. Přímá linka by měla také rozšířit možnosti cestování do dalších míst v Asii.

Přečíst článek
Aeroflot

Ruská nebeská ruleta. Letadla běžně létají s poruchami, čeká se na první katastrofu

Postupně a nevyhnutelně klesá bezpečnost letadel provozovaných ruskými aerolinkami. Je to důsledek západních sankcí seslaných na Rusko za jeho agresi na Ukrajině. Západ nejenže znemožnil ruským aerolinkám přístup do evropského vzdušného prostoru, ale také Rusko odstřihl o dodávek nových letadel, náhradních dílů i služeb údržby a aktualizací softwaru provozovaných strojů. Jejich údržba nyní probíhá v Íránu. Zaměstnanci aerolinek mají zákaz hlásit běžné závady, které by za normálních podmínek letoun uzemnily.

Přečíst článek
Evropský výrobce letecké techniky Airbus získal od indických nízkonákladových aerolinek IndiGo zakázku na 500 letadel.

Airbus získal největší samostatnou objednávku na letadla v historii letectví

Evropský výrobce letecké techniky Airbus získal od indických nízkonákladových aerolinek IndiGo zakázku na 500 letadel. Airbus na aerosalonu u Paříže oznámil, že jde o největší samostatnou objednávku na letadla v historii komerčního letectví.

Přečíst článek
Airbus bude vyrábět vrtulníky v Saudské Arábii. S tamní zbrojovkou uzavřel mnohamiliardový kontrakt

Airbus bude vyrábět vrtulníky v Saudské Arábii. S tamní zbrojovkou uzavřel mnohamiliardový kontrakt

Saúdskoarabská zbrojovka SCOPA podepsala s evropským výrobcem letecké techniky Airbus dohodu, že budou společně v Saúdské Arábii vyrábět civilní a vojenské vrtulníky. Uvedl to šéf společnosti SCOPA Fauáz Akíl. Zbrojovka podle něj očekává za 20 let investice více než 2️⃣5️⃣ miliard rijálů, tedy 145 miliard korun.

Přečíst článek
Češi se od podzimu dostanou do Vietnamu přímo z Prahy.

Exotika je pro Čechy dostupná: Nově mohou létat přímo Vietnam, za 11 hodin a 30 tisíc na týden

Zájem o vzdálené exotické destinace roste. Ve srovnání s rokem 2019 i o více než 50 procent. Po Thajsku, Dominikánské republice nebo Zanzibaru nově Češi přímo z Prahy doletí i do Vietnamu a na Kubu.

Přečíst článek
Reklama

News box

Do Egypta uteklo z Pásma Gazy od loňského 7. října, kdy tam vypukla válka Izraele s hnutím Hamás, 80 tisíc až 1️⃣0️⃣0️⃣ tisíc Palestinců. Agentuře AFP to dnes řekl palestinský velvyslanec v Káhiře Dijáb Allúh. Egypt odmítá přijmout větší počet palestinských uprchlíků z Gazy, což znovu zopakoval jeho prezident Abdal Fattáh Sísí, který to zdůvodnil národní bezpečností, ale také obavami, že větší vysídlení z Pásma Gazy by ohrozilo dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu.
Evropský výrobce letadel Airbus v prvním čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o devět procent na 12,83 miliardy eur (zhruba 3️⃣2️⃣3️⃣ miliard korun). Jeho provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek však klesl o 25 procent na 577 milionů eur (zhruba 14,5 miliardy korun). Výrazně tak zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 789 milionů eur, napsala agentura Reuters.
Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační 📜 dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.
Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění 2️⃣ lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za personu non grata jednoho ruského diplomata.
Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s ➡️ navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.
Koruna dnes 📈 posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila od středečního podvečera o devět haléřů na 25,17 koruny za euro. K dolaru si polepšila o 13 haléřů na 23,50 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online kolem dnešních 17:00.
Newyorský odvolací soud dnes zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta 👨 Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. 
Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Reklama
Reklama
Doporučujeme