Reklama

Nvidia se dere do nejelitnějšího klubu na Wall Street

Nvidia
Nvidia

Akcie výrobce čipů Nvidia v průběhu čtvrtečního obchodování předvádějí neskutečnou jízdu, když přidávají více než 25 procent. Pátá nejhodnotnější americká společnost tak přešlapuje před dveřmi do toho nejelitnějšího klubu na Wall Street, klubu bilionových firem. Ten má zatím čtyři členy, společnosti Apple, Microsoft, Alphabet a Amazon. Nvidii do bilionové tržní hodnoty chybí už jen nějakých 50 tisíc dolarů.

Reklama

Americká společnost Nvidia by se mohla stát prvním výrobcem čipů s tržní hodnotou bilion dolarů (22 bilionů korun). Firma zveřejnila skvělý výhled a její akcie ve čtvrtek přidávají zhruba 25 procent. Podle agentury Reuters trhy zatím nedocenily potenciál, jaký má pro podnik umělá inteligence.

Akcie Nvidie přidaly od začátku roku 166 procent. Firma by ve čtvrtek mohla vykázat největší jednodenní nárůst hodnoty akcií v historii amerického podnikového sektoru.

Akcie výrobce čipů Nvidia raketově rostou

Rekordní růst na burze. Nvidia ztučněla o 200 miliard za den

Výrobce čipů a grafických karet oznámil výsledky ve středu večer a držitelé jeho akcií se od té chvíle nestačí divit. Objednávky akcií jsou natolik vysoké, že si akcie v předobchodní fázi polepšily již o 30 procent. Hodnota firmy tak poskočila o více než 200 miliard, což se doposud žádné jiné firmě na americké burze nestalo.

Přečíst článek

Nvidia, pátá nejhodnotnější americká společnost, uvedla, že ve druhém čtvrtletí očekává růst tržeb více než 50 procent nad průměrným odhadem Wall Street. Dodala, že ve druhém pololetí bude mít větší nabídku čipů pro umělou inteligenci, aby uspokojila prudký nárůst poptávky. Společnost dodává čipy používané k napájení ChatGPT a mnoha podobných služeb.

Hodnotnější než Amazon?

Růst akcií Nvidie podnítil zisky dalších výrobců čipů a firem zaměřených na umělou inteligenci. Rostou akciové trhy v Evropě, které navázaly na zisky japonských akcií. Ve Spojených státech vykazují velké technologické společnosti jako Alphabet, Microsoft a AMD zisky tři až deset procent.

Analytici spěchají zvyšovat cílovou cenu Nvidie. Ta se letos v průměru více než zdvojnásobila. Nejvýše - na 600 dolarů - cenu odhadují společnosti Rosenblatt Securities a HSBC. Nvidia by podle nich měla hodnotu 1,48 bilionu USD, což je více než Amazon, tedy aktuálně čtvrtá nejhodnotnější americká společnost.

Land Rover, ilustrační foto

Výrobce čipů onsemi zvažuje investici dvou miliard dolarů. Česko je ve hře

Americký producent polovodičů ON Semiconductor Corporation (onsemi) zvažuje investici dvě miliardy dolarů (zhruba 44 miliard korun) do rozšíření výroby čipů z karbidu křemíku. Tyto polovodiče se využívají pro prodloužení dojezdu elektromobilů. Firma se podle agentury Reuters rozhoduje mezi Spojenými státy, Českem a Koreou.

Přečíst článek

Makléřka: Microsoft i Google zvyšují své sázky na umělou inteligenci

Nebývalou pozornost a obrovskou vlnu zájmu na sebe strhl nový webový nástroj umělé inteligence ChatGPT vyvíjený neziskovou organizací OpenAI. Od svého listopadového uvedení již přilákal miliony uživatelů a jeho dokonalost překvapila i odbornou veřejnost. A technologičtí giganti Google a Microsoft mají zase o čem přemýšlet, píše ve svém komentáři makléřka z J&T Tereza Jalůvková.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Šampiony akciových trhů jsou letos technologické firmy. Japonsko a Německo trhly rekord

Šampiony akciových trhů jsou letos technologické firmy s AI. Japonsko a Německo trhly rekord

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme