Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rekordní růst na burze. Nvidia ztučněla o 200 miliard za den

Akcie výrobce čipů Nvidia raketově rostou
ČTK
Stanislav Šulc
sta

Výrobce čipů a grafických karet oznámil výsledky ve středu večer a držitelé jeho akcií se od té chvíle nestačí divit. Objednávky akcií jsou natolik vysoké, že si akcie v předobchodní fázi polepšily již o 30 procent. Hodnota firmy tak poskočila o více než 200 miliard, což se doposud žádné jiné firmě na americké burze nestalo.

Reklama

Ani Apple, ani Amazon, ani Microsoft, a dokonce ani Tesla. Žádné z těchto firem se nepovedlo to, co nyní prožívá Nvidia. Zájem o akcie slavného výrobce čipů po oznámení výsledků je natolik razantní, že ceny akcií rostou raketově vzhůru. A to doslova. Podle agentury Bloomberg si akcie doposud připsaly 29 procent, což znamená nárůst hodnoty společnosti o 219 miliard dolarů.

Tím se Nvidia blíží k tržní kapitalizaci 1 bilionu dolarů a bude nejdražší ve své historii.

NVIDIA si však podle Bloombergu připíše ještě jedno prvenství. Pokud nedojde k nějakému zásadnímu obratu a po otevření burzy se růst akcií udrží, Nvidia si připíše nejvyšší jednodenní nárůst hodnoty v historii.

Čína varovala před používáním produktů amerického výrobce čipů Micron

Odveta za kritiku zemí G7. Čína zakázala americké čipy Micron, jsou „bezpečnostní hrozbou”

Dlouhodobější boj mezi Spojenými státy a Čínou na poli čipových technologií se posunul do další fáze. Čína zakázala nákup amerických čipů Micron. To by mohlo mít negativní vliv na obory jako telekomunikace, dopravu či finance.

Přečíst článek

„Porazila by tak Apple, který si loni na podzim připsal za jediný den 190,9 miliardy dolarů i Amazon, jehož nárůst byl o něco nižší loni v únoru. Díky šílenství kolem umělé inteligence akcie Nvidie posílily jen za letošek na dvojnásobek a brzy vstoupí do klubu bilionových společností,“ uvedl Kurt Schussler z Bloombergu.

Nvidia jednodenní růst Bloomberg

Čína vládne všem

Pokud si Nvidia udrží dnešní růst a stane se nejrychleji rostoucí akcií amerických burz, z globálního hlediska zůstane nejspíš dvojkou. Agentura Bloomberg připomíná, že v roce 2007 se jedné firmě podařil jednodenní růst v hodnotě 600 miliard dolarů. Byla to společnost PetroChina Co. a stalo se tak v první den jejího obchodování na burze.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš

Vedení ČEZ si rozdělilo tučné bonusy

Rekordní zisk 81 miliard je jedním z hlavních důvodů pro schválení bonusů pro osm čelních představitelů energetické společnosti. Z celkových 135 milionů si nejvíc odnese generální ředitel Daniel Beneš.

Přečíst článek

V USA se šíří strach z dluhového stropu

AKTUALIZOVÁNO: Strach z dluhového stropu. Prestižní agentura se chce zaměřit na rating USA

Boj o dluhový strop může způsobit, že agentury zhorší úvěrový rating USA. To se poprvé v historii stalo v roce 2011. Kdyby k tomu došlo, hrozila by globální krize, míní odborníci.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme