Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výrobce čipů onsemi zvažuje investici dvou miliard dolarů. Česko je ve hře

Land Rover, ilustrační foto
Land Rover MENA / Creative Commons / CC BY 2.0
 ČTK

Americký producent polovodičů ON Semiconductor Corporation (onsemi) zvažuje investici dvě miliardy dolarů (zhruba 44 miliard korun) do rozšíření výroby čipů z karbidu křemíku. Tyto polovodiče se využívají pro prodloužení dojezdu elektromobilů. Firma se podle agentury Reuters rozhoduje mezi Spojenými státy, Českem a Koreou.

Reklama

Společnost už v Česku působí v Rožnově pod Radhoštěm a v Brně. „Tři místa, na která se díváme, jsou místa, kde již máme infrastrukturu,” řekl finanční ředitel firmy Thad Trent během prezentace pro analytiky. Investice do již existujících závodů podle něj firmě ušetří náklady.

Brusel posvětil plán americké firmy GlobalFoundries a nizozemské společnosti STMicroelectronics na stavbu další továrny na polovodiče v EU za téměř dvě stě miliard

Brusel posvětil stavbu další továrny na polovodiče v EU za téměř dvě stě miliard

Evropská komise (EK) schválila plán americké firmy GlobalFoundries a nizozemské společnosti STMicroelectronics postavit ve Francii s finanční podporou státu závod na výrobu polovodičů. Celková hodnota projektu činí 7,4 miliardy eur (173,8 miliardy korun), oznámila komise.

Přečíst článek

Společnost je dlouholetým dodavatelem pro automobilový průmysl. Dodává jak čipy, které jsou součástí pohonných jednotek elektromobilů, tak i mnoho dalších čipů, jako jsou kamery a senzory, jež usnadňují řízení automobilů.

Továrna Wolfspeed v Severní Karolíně.

Američané postaví v Německu továrnu na čipy do elektromobilů

Americký výrobce čipů Wolfspeed postaví v Německu továrnu na výrobu čipů do elektromobilů za tři miliardy dolarů (65,4 miliardy korun). Německý výrobce automobilových komponentů ZF si v ní zajistí podíl investicí 185 milionů dolarů (přes čtyři miliardy korun), informovala agentura Reuters.

Přečíst článek

V Česku má firma kolem 2200 zaměstnanců, kteří se ve třech různých závodech zabývají návrhem integrovaných obvodů, výrobou křemíkových desek a výrobou polovodičových čipů.

Výroba elektrického pohonu pro modely BMW iX a BMW i4.

Čipový hladomor se potáhne až do roku 2026. Hrozí obří propad v produkci aut

Celosvětová výroba automobilů by do roku 2026 mohla klesnout asi o 20 procent, což je zhruba o 18 milionů vozidel, pokud se nepodniknou potřebné kroky k řešení přetrvávajícího nedostatku čipů. Ve své zprávě to uvedlo německé sdružení automobilového průmyslu VDA. Odvolává se přitom na studii, kterou si nechalo vypracovat.

Přečíst článek

Společnost, která má hlavní sídlo ve Scottsdale v Arizoně, si vyrábí více než polovinu svých čipů sama. Investovala do uceleného dodavatelského řetězce pro polovodiče z karbidu křemíku, když produkuje jak surové materiály, tak hotové čipy vlastními silami. Firma uvedla, že do roku 2027 chce získat 40 procent trhu s čipy z karbidu křemíku pro automobily.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme