Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Makléřka: Microsoft i Google zvyšují své sázky na umělou inteligenci

Makléřka: Microsoft i Google zvyšují své sázky na umělou inteligenci
ČTK
Tereza Jalůvková

Nebývalou pozornost a obrovskou vlnu zájmu na sebe strhl nový webový nástroj umělé inteligence ChatGPT vyvíjený neziskovou organizací OpenAI. Od svého listopadového uvedení již přilákal miliony uživatelů a jeho dokonalost překvapila i odbornou veřejnost. A technologičtí giganti Google a Microsoft mají zase o čem přemýšlet, píše ve svém komentáři makléřka z J&T Tereza Jalůvková.

Reklama

OpenAI je nezisková organizace k jejímž zakladatelům patřil i Elon Musk. Mezi její cíle se řadí především vývoj bezpečné a uživatelsky příjemné a jednoduché umělé inteligence. A to se jí se službou ChatGPT docela daří. ChatGPT dokáže za pomoci umělé inteligence vytvořit texty na základě jednoduchých pokynů. Uživatelské zlepšení od původních chatbotů je obrovské. Uživatel může chatovacímu robotu klást otázky, vést s ním dialog, dávat mu pokyny. Služba přitom dokáže vymýšlet koncepce, situace a komunikovat v mnoha jazycích.

Dokonalost této služby dokládá i rozhodnutí pařížské univerzity Sciences Po, která zakázala studentům její používání. A to není vše. ChatGPT je natolik dobrý, že se mu podařilo složit zkoušky na americké právnické fakultě. Poradil si i se zadáním skladby písně ve stylu Nicka Cavea. I když sám zpěvák píseň označil za málo procítěnou

Do širšího podvědomí veřejnosti se OpenAI dostala již minulý rok, když se staly hitem obrázky generované na základě textů umělou inteligenci DALL-E. Na tomto programu společnost spolupracovala s Googlem.

Microsoft, ilustrační foto

Microsoft se připravuje na krizi. Propustí 10 tisíc lidí

Americká softwarová společnost Microsoft plánuje letos propustit asi 10 tisíc zaměstnanců, což je téměř pět procent její pracovní síly. Firma to uvedla ve zprávě pro regulační orgány a dodala, že v této souvislosti mimořádně zaúčtuje asi 1,2 miliardy dolarů (26,4 miliardy korun). O chystaném propouštění v Microsoftu začátkem týdne spekulovala některá média.

Přečíst článek

Nicméně s OpenAl je letos skloňovaný jiný technologický gigant - Microsoft. Ten do OpenAI investoval již v roce 2019, a to přes jednu miliardu dolarů převážně v podobě kreditů do cloudové patformy Azure. Nyní se chystá po dobu několika let investovat až 10 miliard dolarů a získat až 49procentní podíl. I když přesná čísla nejsou potvrzená, pro Microsoft se jedná o přelomovou záležitost.

Již nyní mohou službu využívat klienti prostřednictvím Azure Open AI a ve hře je zařazení mezi nástroje Bing. Jak naznačil po výsledcích společnosti CEO Satya Nadella, Microsoft věří, že další obrovskou vlnou v platformách bude umělá inteligence, a proto chce tuto vlnu chytit a nechat prostoupit celou společností. Na základě toho pak vytvářet nová a nová řešení pro zákazníky.

Microsoft, ilustrační foto

Microsoft v nejistotě. Zisk klesl na 16 miliard dolarů, propustil tisíce lidí

Čistý zisk americké softwarové společnosti Microsoft se ve druhém finančním čtvrtletí meziročně snížil o 12 procent na 16,4 miliardy dolarů (bezmála 360 miliard korun). Firma o tom informovala na svém webu.

Přečíst článek

Microsoft obecně delší dobu nepatřil mezi průkopníky inovativních služeb, to se ale může v brzké budoucnosti změnit. Jedním z hlavních přínosů umělé inteligence ChatGPT je využití v nové generaci internetových vyhledávačů. Zde by tak mohl ohrozit dominanci Googlu, který zabírá 90 procent trhu.

Google si však ohrožení své pozice uvědomuje a vyráží do protiútoku. Povolaní jsou dokonce zakladatelé společnosti Larry Page a Sergey Brin, kteří se stáhli z každodenní operativy v roce 2019. Od nového roku budou pomáhat s firemní strategií v oblasti umělé inteligence, hlavně tedy s tím, jak do vyhledávače Google vložit více funkcí chatbotů. Google už v rámci svých řad přeorientovává některé své zaměstnance na pomoc s vývojem a zaváděním produktů s umělou inteligencí, kterých by měly být desítky.

Přišla bída na kozáky. Google propustí 12 tisíc lidí

Přišla bída na kozáky. Google propustí 12 tisíc lidí

Na trhu se již brzy objeví desítky tisíc IT specialistů. Velké firmy jako Microsoft, Amazon a Meta Platforms, která provozuje Facebook či Instagram, zahájily výrazné propouštění. Nyní se k nim přidává Google, který propustí 12 tisíc lidí. To je šest procent všech zaměstnanců. 

Přečíst článek

Když se dva perou třetí se směje. Tím pobaveným je v tomto případě společnost Nvidia, jejíž akcie od konce prosince posílily o 45 procent. Za obnoveným zájmem o tuto společnost je právě narůstající popularita nástrojů umělé inteligence. Nvidia totiž dominuje trhu s grafickými čipy určenými pro složité výpočetní úkony, které jsou pro běh aplikací s umělou inteligencí esenciální. 

TSMC, ilustrační fotografie

Tchajwanský výrobce čipů investuje v Arizoně obří sumu

Tchajwanský výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) zvýší svou investici v americkém státě Arizona na 40 miliard dolarů (více než 924 miliard korun). Plánuje zde postavit druhý závod na výrobu čipů. Firma uvedla, že jde o její největší investici mimo území Tchaj-wanu. Zároveň jde o nejvyšší zahraniční přímou investici v USA, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme