Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Starty nových raket, dvě zatmění Slunce a možná i přistání na Měsíci. Co čeká astronautiku v roce 2023?

Vesmírný teleskop Jamese Webba, který dokáže nahlédnout do nejhlubší historie vesmíru i pátrat po známkách možného života mimo Sluneční soustavu, dnes po mnoha odkladech opustil Zemi. Podle plánu ho ve 13:20 SEČ úspěšně vynesla z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně raketa Ariane 5.
ČTK / AP
Dušan Kütner
duk

Loni vědce i nadšence astronautiky mimo jiné nadchly první úchvatné fotografie pořízené vesmírným teleskopem Jamese Webba (na snímku). Co se v dobývání kosmu očekává letos? Letošní rok bude v astronautice opět vzrušující, píše deník The New York Times.

Reklama

NASA loni ohromila svět kosmickými scénami zachycenými vesmírným teleskopem Jamese Webba. Sonda DART nárazem vychýlila asteroid Dimorphos na novou oběžnou dráhu mimo blízkost Země. Program Artemis, raketa SLS a modul Orion nastavily kurz lidstva zpět na Měsíc, Čína dokončila stavbu nové vesmírné stanice na oběžné dráze, společnost miliardáře Elona Muska SpaceX vypustila za dvanáct měsíců 61 raket. A invaze na Ukrajinu ohrozila status Ruska jako vesmírné velmoci.

SpaceX a její první civilní posádka ve vesmíru

Investoři Muskovi věří. Do SpaceX napumpovali dalších 750 milionů dolarů

Společnost SpaceX miliardáře Elona Muska získala v dalším investičním kole 750 milionů dolarů. Nová investice ocenila vesmírnou firmu na 137 miliard dolarů, uvedla CNBC.

Přečíst článek

Je toho hodně, co lze v loňském roce v astronautice ocenit. Ale rok 2023 bude na odpalovacích rampách, měsíčním povrchu a na obloze zcela jistě rovněž vzrušující, napsal deník The New York Times. Toto jsou některé z hlavních událostí, které lze letos očekávat – i když ne všechny ještě mají konkrétní data:

Vesmírné rakety

NASA loni v listopadu poprvé vypustila do vesmíru svou obří raketu Space Launch System (SLS), která nesla modul Orion. Zahájila tak program Artemis, který má vrátit člověka zpět na Měsíc. To přesunulo pozornost na společnost zatím stále nejbohatšího obyvatele planety Elona Muska SpaceX, která staví raketu nové generace Starship. Vesmírné plavidlo je zásadní pro budoucí pokus NASA o přistání modulu Artemis III na Měsíci s lidskou posádkou.

Český choreograf Yemi poletí do vesmíru. Vybral si ho japonský miliardář

Česko má dalšího kosmonauta. Choreograf Yemi poletí do vesmíru s japonským miliardářem

Japonský miliardář Jusaku Maezawa oznámil jména osmi členů posádky, se kterými se chce vypravit na cestu kolem Měsíce. Je mezi nimi také český umělec, producent a choreograf Yemi A.D. Yemi tak bude teprve druhým Čechem, který se podívá do vesmíru. Prvním byl Vladimír Remek v roce 1978. Další, americký kosmonaut Eugene Cernan měl české kořeny.

Přečíst článek

SpaceX již oznámila klíčovou environmentální kontrolu, která jí umožní zahájit zkušební let bez posádky z jižního Texasu, pokud splní určité podmínky. Raketa nebyla připravena k letu v roce 2022 a firma zatím neoznámila ani datum letošního testu – ale pravidelné pozemní testy Starshipu naznačují, že se k němu chystá.

V letošním roce může také poprvé vzlétnout řada dalších raket. Nejvýznamnější, Vulcan Centaur od United Launch Alliance, nakonec nahradí rakety Atlas V této společnosti, které byly ústředním bodem amerických kosmických letů po dvě desetiletí. Vulcan spoléhá na motor BE-4 postavený společností Blue Origin, společností založenou Jeffem Bezosem. Stejný motor bude použit i v raketě New Glenn společnosti Blue Origin, která by měla absolvovat zkušební let koncem tohoto roku.

Aleš Svoboda, pilot stíhačky a astronaut náhradník

Žádný astronaut nemá jistotu, že poletí do vesmíru. Šancí ale bude víc, říká záložní kosmonaut Svoboda

Příležitostí letět do vesmíru bude v příštích deseti letech přibývat, otázkou je ale financování kosmických letů, říká záložní astronaut Evropské kosmické agentury Aleš Svoboda. Jistotu, že poletí do vesmíru, nemají podle něj ani vybraní kariérní astronauti.

Přečíst článek

Očekává se, že řada amerických soukromých společností bude letos testovat nové rakety, včetně Relativity a ABL. K nim by se mohli připojit zahraniční výrobci raket včetně Mitsubishi Heavy Industries, kteří by mohli v únoru testovat japonskou raketu H3, a Arianespace, která pracuje na zkušebním letu evropské rakety Ariane 6.

Přistání na Měsíci

Letos je zaručen alespoň jeden pokus o přistání na Měsíci. Japonská společnost Ispace zahájila svou misi M1 na raketě SpaceX v prosinci. Letí na Měsíc pomalu s nízkou spotřebou paliva a má k němu dorazit v dubnu. Poté se pokusí vysadit měsíční vozítko vyrobené ve Spojených arabských emirátech a robota postaveného japonskou kosmickou agenturou JAXA a další užitečné zařízení. Celkem by mohlo letos dojít až k pěti dalším pokusům o přistání na Měsíci.

Raketa SLS odstartovala 16. listopadu z floridského mysu Canaveral, nese modul k Měsíci.

Po desítkách let pauzy nabrali Američané opět směr Měsíc

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zahájil program Artemis, který má vrátit člověka zpět na Měsíc. Raketové motory nakonec po odkladech a technických obtížích zažehly v 7:47 středoevropského času a vynesly raketu Space Launch System (SLS) s modulem Orion nad floridský mys Canaveral a dál na oběžnou dráhu. Modul, jehož posádku tvoří testovací figuríny, má v následujících 25 dnech obletět Měsíc a vrátit se zpět na Zemi.

Přečíst článek

NASA také najala dvojici soukromých společností, aby dopravovaly náklad na měsíční povrch. Obě – Intuitive Machines z Houstonu a Astrobotic Technology z Pittsburghu – čelily loni zpoždění, cestu by ale mohly jejich projekty uskutečnit v nadcházejících měsících.

K nim by se mohly připojit tři lunární mise vesmírných programů financovaných vládami. Indická mise Chandrayaan-3 se loni zpozdila, ale letos by již mohla být připravena. Japonská mise Smart Lander for Investigating Moon neboli SLIM má za cíl otestovat technologie přistání na Měsíci. A konečně, ruská mise Luna-25 byla odložena z loňského září, ale ruská vesmírná agentura Roskosmos to možná zkusí letos.

Vesmírné dalekohledy

Teleskop Jamese Webba loni ohromil vesmírné nadšence a vědce svými záběry zatím nejvzdálenějšího vesmíru. Nové poznatky ale letos lze získat i z dalších orbitálních observatoří. Nejvýznamnější může být Xuntian, čínská mise se startem nastaveným na pozdější část letošního roku, která bude sofistikovanější verzí Hubbleova vesmírného teleskopu. Sonda bude zkoumat vesmír na optických a ultrafialových vlnových délkách na oběžné dráze kolem Země poblíž čínské loni budované vesmírné stanice Tchien-kung (Nebeský palác).

Asteroid a planeta Země, ilustrační foto

Kosmická kolize ověřuje pozemské technologie

Aspoň jedna dobrá zpráva pro bezpečnost lidstva: Opravdu umíme na vzdálenost milionů kilometrů zasáhnout vesmírný objekt, který by se mohl srazit se Zemí. Uskutečnitelných postupů je hned několik, i technologie už existují. A některé by se daly jednou použít i při těžbě nerostů ve vesmíru, píše pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek

Japonci vedená mise XRISM by také mohla odstartovat v tomto roce. Mise bude využívat rentgenovou spektroskopii ke studiu oblaků plazmatu, což by mohlo pomoci vysvětlit složení vesmíru. A evropský vesmírný teleskop Euclid by mohl vyrazit do vesmíru na raketě SpaceX poté, co ruská invaze na Ukrajinu vedla k tomu, že zařízení přišlo o místo na ruské raketě Sojuz. Bude studovat temnou energii vesmíru a temnou hmotu.

Planetární mise

K Jupiteru letos zamíří nová kosmická loď s cílem stát se první, která kdy obíhala kolem měsíce jiné planety. Jupiter Icy Moon Explorer, neboli JUICE od Evropské vesmírné agentury, odstartuje s raketou Ariane 5 již 5. dubna s cílem dosáhnout v roce 2031 blízkosti planety Jupiter. Jakmile dosáhne blízkosti plynného obra, provede 35 průzkumných obletů tří obřích měsíců Callisto, Europa a Ganymede, o kterých se předpokládá, že  pod svým povrchem skrývají oceány. V roce 2034 začne JUICE pravidelně obíhat měsíc Ganymed, největší měsíc ve Sluneční soustavě.

Čína 24. července 2022 vyslala do vesmíru druhý ze tří modulů pro svou orbitální stanici Tchien-kung (Nebeský palác). Modul Wen-tchien (Hledání nebes) váží přes 20 tun a nemá na palubě astronauty.

VIDEO: Čína vypustila další modul, pomůže rozšířit kosmickou stanici o tři místa

Čína vyslala do vesmíru druhý ze tří modulů pro svou orbitální stanici Tchien-kung (Nebeský palác). Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na záběry čínské televize. Modul Wen-tchien (Hledání nebes), který váží přes 20 tun a nemá na palubě astronauty, vynesla v 08:22 středoevropského času raketa z kosmického střediska Wen-čchang na tropickém ostrově Chaj-nan.

Přečíst článek

Naopak směrem ke Slunci zamíří projekt malého start-upu Rocket Lab založeného na Novém Zélandu. Jeho cílem je použít svou raketu Electron k vyslání mise na Venuši. Jeho nosič satelitů Photon se poté pokusí umístit malou sondu, postavenou ve spolupráci s vědci z Massachusetts Institute of Technology (MIT), která bude studovat toxickou atmosféru planety. Mise je naplánována na květen, ale očekává se, že bude mít zpoždění, neboť společnost aktuálně upřednostňuje mise pro své další zákazníky.

Úplné zatmění Slunce (a jedno neúplné)

V roce 2023 nastanou dvě zatmění Slunce. Úplné zatmění nastane 20. dubna na jižní polokouli a Měsíc zcela zastíní Slunce pouze v odlehlých částech Austrálie a Indonésie. Američané mohou zhlédnout kosmickou show 14. října, kdy nad Severní Amerikou nastane prstencové zatmění Slunce. Zatmění tohoto typu vzniká, když je Měsíc příliš daleko od Země, než aby úplně zablokoval Slunce – ale když dosáhne středu, vytváří prstencový efekt.

Zatmění bude patrné nad částmi Oregonu, Kalifornie, Nevady, Utahu, Arizony, Nového Mexika a Texasu. Při vhodném počasí by to měla být velká sluneční show a skvělý předkrm před úplným zatměním, které ve většině Spojených států nastane 8. dubna 2024.

Z teleskopu Jamese Webba byl 11. července 2022 odeslán první snímek zachycující detail galaxie vzdálené čtyři miliardy světelných let

Webbův teleskop poslal první fotku. Z dosud nejvzdálenějšího místa vesmíru

Vesmírný teleskop Jamese Webba v hodnotě 10 miliard dolarů (245 miliard korun) pořídil a poslal první barevnou fotografii. Zachytil detail kupy galaxií vzdálené přes čtyři miliardy světelných let. Jedná se o snímek z nejvzdálenějšího místa vesmíru, který se dosud astronomům z NASA podařilo pořídit, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hlavní inženýr společnosti Axiom Space Jim Stein předvádí prototyp skafandru ve středu 15. března 2023 v Houstonu. NASA si vybrala Axiom Space, aby navrhla skafandry, které budou její astronauti nosit po vstupu na měsíční povrch, což by se mělo stát koncem tohoto desetiletí.

FOTOGALERIE: Astronauti na Měsíci dostanou nové skafandry. Můžou v nich i dělat dřepy

Přečíst článek
K čínské vesmírné stanici Tchien-kung 30. května 2023 z pouště Gobi odstartovala loď Šen-čou 16 s trojicí astronautů. Mezi nimi je i první civilista, vědec Kuej Chaj-čchao, který nosí brýle.

Čína vyslala do vesmíru prvního civilního astronauta. A navíc s brýlemi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme