Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt
ČTK
 ČTK

Britský návrhář čipů Arm stanovil cenu pro primární nabídku akcií (IPO) v New Yorku na 51 dolarů (1160 korun) za akcii, tedy na horním konci navrhovaného rozpětí. To oceňuje celou společnost na 54,5 miliardy dolarů (1,24 bilionu korun). Primární nabídka je největší v letošním roce, uvedla agentura Reuters. S akciemi firmy se na newyorské burze začalo obchodovat dnes.

Reklama

Nabidka a ohodnocení přichází téměř sedm let poté, co firmu její současný majitel Softbank Group získal za 32 miliard dolarů, podotkl Reuters.

Německý výrobce obuvi Birkenstock požádal o primární nabídku akcií v USA

Birkenstock požádal o primární nabídku akcií v USA, oceněn může být až na 8 miliard dolarů

Německý výrobce obuvi Birkenstock podal ve Spojených státech žádost o primární veřejnou nabídku akcií (IPO). Stal se tak druhou velkou evropskou společností, která tento měsíc usiluje o vstup na akciový trh v USA.

Přečíst článek

Ocenění v rámci primární nabídky sice představuje pokles proti 64 miliardám dolarů, na kolik byla oceněna minulý měsíc, když SoftBank koupila podíl 25 procent, který nevlastnila, od svého fondu Vision Fund. Nicméně je vyšší než 40 miliard dolarů, za kterou chtěla prodat Arm výrobci čipů Nvidia. Od transakce však Softbank loni odstoupila kvůli námitkám antimonopolních úřadů.

Akcie Arm otevřely první den obchodování růstem o deset procent proti ceně stanovené pro primární veřejnou nabídku. Později se růst zvýšil až zhruba na 20 procent.

Mezi kupci jsou i Apple, Google, Nvidia a Alphabet

SoftBank v rámci primární nabídky prodala 95,5 milionu akcií. Z prodeje tak získala 4,87 miliardy dolarů. Akcie v rámci nabídky koupili také zákazníci Arm, včetně firem Apple, Google, Nvidia, Alphabet, Advanced Micro Devices, Intel a Samsung.

Draslovka jedná o vstupu na burzu. Vybírá banku i místo pro IPO

Draslovka jedná o vstupu na burzu. Vybírá banku i místo pro IPO

Česká chemická společnost Draslovka, která je největším světovým výrobcem kyanidu sodného, zjišťuje zájem bank o vedení jejího možného vstupu na burzu v příštím roce. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na tři zdroje obeznámené se záležitostí. Skupina podle těchto zdrojů vybírá upisovatele pro primární veřejnou nabídku. Plány jsou však zatím v počáteční fázi a není jisté, že se uskuteční. Firma se aktuálně k plánům zatím nevyjádřila.

Přečíst článek

Arm se snaží přesvědčit investory, že má před sebou růst i mimo trh mobilních telefonů, kterému dominuje s podílem 99 procent. Slabá poptávka po mobilních telefonech v době globálního ekonomického zpomalení způsobila, že výnosy firmy stagnují. Za 12 měsíců do konce března celkové výnosy činily 2,68 miliardy dolarů, v předchozím roce to bylo 2,7 miliardy dolarů.

Firma spoléhá i na rozvoj AI

Společnost minulý týden investorům sdělila, že na trhu s cloud computing má podíl deset procent, a tedy větší prostor pro expanzi, protože tento trh má do roku 2025 růst ročním tempem 17 procent, mimo jiné díky pokroku umělé inteligence. Na trhu s automobily má podíl 41 procent, a tento trh by měl růst o 16 procent. U trhu s mobilními telefony očekává zvýšení jen o šest procent.

Oblastí, kterou investoři pozorně sledují, je napojení na Čínu kvůli geopolitickému napětí se Spojenými státy. Tržby v Číně se v loňském fiskálním roce na celkových tržbách Arm podílely 24,5 procenty.

Akcie Applu druhý den klesají kvůli omezení v Číně

Čínské restrikce drtí Apple. Tržní hodnota firmy se snížila o téměř 200 miliard dolarů

Akcie společnosti Apple kvůli omezením v Číně druhý den klesají, tržní hodnota firmy se snížila o téměř 200 miliard dolarů (4,6 bilionu Kč). Čína zakázala vládním úředníkům používat iPhony v práci a nosit si je do kanceláře. Peking se chystá zákaz rozšířit i na instituce zaštítěné vládou a státní společnosti, napsala dnes agentura Bloomberg.

Přečíst článek


 
Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme