Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Změna postavení žen na trhu práce je možná. Chce to ale konkrétní činy, říká irská velvyslankyně

Změna postavení žen na trhu práce je možná. Chce to ale konkrétní činy, říká irská velvyslankyně
BPWCR / užito se svolením
 nst
nst

I když se o problematice podpory žen na pracovním trhu a k růstu do vedení firem mluví léta, v některých indikátorech Česká republika pořád zaostává za evropským průměrem. V roce 2021 byl podle Evropského statického úřadu celkový rozdíl v odměňování mužů a žen v Evropě 13 procent; v České republice bylo to dokonce 16,4 procenta – což je sice pokles ve srovnání s minulými léty, ale pořád daleko od ideální nuly.

Reklama

„V České republice je všude velká motivace pracovat a růst. Když cestuji po zemi, objevuji neuvěřitelné příběhy žen a mužů a vidím skvělý potenciál českých firem. Abychom se ale posunuli společně a aby měly ženy lepší postavení na trhu práce a roli, kterou si zaslouží, jsou potřebné strategie, cíle, a konkrétní činy,“ řekla k problematice Cliona Manahan, irská velvyslankyně v České republice.

Každá další generace je sebevědomější. Vzdělání a podpora vedou ženy k finanční nezávislosti, zaznělo na setkání Klubu žen

Vzdělání je nezbytnou podmínkou pro to, aby byly ženy finančně nezávislé a nebály se realizovat své profesní sny. Pokud si ženy věří a umí se o sebe postarat, obohacuje to celou společnost i jednotlivé profese a pracovní týmy. Shodly se na tom účastnice setkání inspirativních žen s názvem Innovative Women Shapping the Future, kterou spolu s Irským velvyslanectvím a Enterprise Ireland pořádal Newstream Business Club českých a slovenských žen.

Přečíst článek

Její excelence měla úvodní slovo na setkání zástupců firem sdružených kolem projektu Women´s Empowerment Principles (WEPs) Organizace spojených národů (UN), jehož ambasadorkou v Česku je sdružení Business & Professional Women Czech Republic (BPWCR). Akce se konala 8. června v Rezidenci Velvyslanectví Irska v Praze.

„Jeden z nejdůležitějších aspektů, o kterém se pořád nemluví dostatečně, ale které může znamenat revoluci pro pracující ženy, je flexibilní práce. Možnost pracovat kdykoliv a odkudkoliv umožňuje ženám slušně vydělávat již během studií, osamostatnit se finančně dříve, netrpět ekonomicky během rodičovské přestávky, sdílet péči o rodinu s partnerem lépe, či povýšit do vyšších pozic ve vedeni firem bez zbytečného stresu,“ řekla na akci Cristina Muntean, zakladatelka společnosti Vornica a komunity The CEO Elevation Circle. Mise společnosti Vornica je ztrojnásobit počet žen generálních ředitelek v Evropě do roku 2030, od současných sedm procent na minimálně 25 procent.

Češi smýšlejí podobně jako Irové. A vždy jsme se navzájem podporovali, říká irská velvyslankyně

Jaké společenské události mohou přivést člověka na dráhu diplomatky? Která žena jí byla velkou inspirací? A jak se proměnila irská společnost a nerovné postavení irských žen za posledních šedesát let? Nejen o tom jsme si povídaly s Clionou Manahan, velvyslankyní Irska pro Českou republiku před setkáním Innovative Women Shaping the Future, které spolupořádají Velvyslanectví Irska, Enterprise Ireland a Newstream Business Club českých a slovenských žen. 

Přečíst článek

Principy rovnosti se už dostávají do praxe

„V poslední době slyšíme velmi často o ESG – o důležitosti pro firmy zaměřit se nejen na zisk, ale také na způsob vedení a na svůj dopad na životní prostředí a na společnost celkově. Diverzita je velkou součástí ESG principů, protože když ji firmy uchopí správně, dělají dobrou službu celé společnosti. V této oblasti vidíme velké změny, které budou akcelerovat v budoucnu, protože ESG se stává velkou prioritou pro čím dál více firem,“ řekla k problematice Kristýna Houšková, zakladatelka poradenské společnosti TAF Consulting.

Záměr firem se zabývat více podporou žen potvrzuje i rostoucí počet společnosti, které podepsaly principy WEPs. Na začátku června jich bylo celosvětově 8 000; v České republice je jich prozatím 11.

Business Breakfast Newstreamu na téma Diverzita

Debata Newstreamu s top manažery: Velké firmy jsou v rovném odměňování dál než malé nebo stát

Změnit DNA, přenastavit vnitřní procesy a naladit myšlení všech zaměstnanců. To jsou klíčové kroky, kterými firmy musejí projít, aby se jim podařilo proměnit se v moderní podniky 21. století. Na tom se shodli zástupci UniCredit Bank, Pilsner Urquell, ČEZ či Global Payments na akci pořádané byznysovým portálem newstream.cz.

Přečíst článek

Dokud jsme neměli konkrétní data, nikdo nám nevěřil, že by ženy mohly mít u nás některé výzvy v práci či rozdíl v odměňování oproti mužům. Až poté, co jsme provedli důkladný audit a ukázali data manažerům, se začala odehrávat velká pozitivní změna, která doufáme, že není jen možná, ale bude i trvalá,“ řekla k podpisu WEPs Petra Junger, manažerka útvaru Diverzita a inkluze ve společnosti ČEZ.

„Takových osvícených společností potřebujeme mnohem více. Pouze, když se firma veřejně zavazuje, že bude dodržovat určité principy rovnosti v praxi, a když si sama dává jasné termíny, do kdy musí něco splnit – pouze tehdy uvidíme v naší společnosti hmatatelné změny k lepšímu. A tyto změny potřebujeme jako sůl – už dávno není na co čekat,“ shrnula poslání akce Lenka Šťastná, zakladatelka spolku Business & Professional Women Česká republika, která také již 14 let realizuje projekt Equal Pay Day.  

Equal Pay Day 2023: Rovné příležitosti pohánějí ekonomický růst a posilují demokracii

V pořadí již 14. ročník legendární pracovně-zážitkové konference Equal Pay Day, která upozorňuje na existující rozdíl v odměňování žen a mužů v Česku, v neděli skončil. A 15. ročník už se přípravuje. Konat se bude 11. a 12. dubna 2024.

Přečíst článek

Europoslankyně: Za stejnou práci náleží mužům i ženám stejné odměny

Europoslankyně: Za stejnou práci náleží mužům i ženám stejné odměny

Gender pay gap, tedy nerovné odměňování mužů a žen stejné kvalifikace a schopností, je stále přítomným problémem napříč všemi zeměmi Evropské unie. Snaha europoslanců o potírání těchto rozdílů vyústila v těchto dnech v přijetí nové směrnice. Ta přináší soubor opatření, která mají zvýšit transparentnost v odměňování, píší ve svém příspěvku europoslankyně Michaela Šojdrová a Frances Fitzgerald. A jaká opatření to jsou?

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

video

Největší luxus je čas, říká spolumajitelka Moseru Kateřina Zapletalová

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme