Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Debata Newstreamu s top manažery: Velké firmy jsou v rovném odměňování dál než malé nebo stát

Business Breakfast Newstreamu na téma Diverzita
Michaela Říhová pro Newstream
Stanislav Šulc

Změnit DNA, přenastavit vnitřní procesy a naladit myšlení všech zaměstnanců. To jsou klíčové kroky, kterými firmy musejí projít, aby se jim podařilo proměnit se v moderní podniky 21. století. Na tom se shodli zástupci UniCredit Bank, Pilsner Urquell, ČEZ či Global Payments na akci pořádané byznysovým portálem newstream.cz.

Reklama

Snížit rozdíl mezi mzdami mužů a žen musí být jeden ze základních cílů velkých společností. Ty totiž mohou působit jako vzory pro menší firmy, shodli se panelisté i účastníci business breakfastu věnovaného diverzitě a spravedlivému odměňování ve firmách pořádané byznysovým portálem newstream.cz. 

„Nejdůležitější je vytvářet ty správné podmínky, pak můžete dosáhnout jakékoli změny,“ uvedl Marco Iannaccone, generální manažer a místopředseda představenstva UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia na eventu s názvem Diverzita. 

„My jsme vedle řady cílených opatření začali budovat novou firemní kulturu, protože beze změn vnitřního fungování firmy nemůžete tvrdit, že to s takovými změnami myslíte vážně,“ dodala Pavlína Kalousová, ředitelka firemních vztahů a komunikace Plzeňského Prazdroje. Právě Prazdroji se přitom před pár dny podařilo získat prestižní certifikát Equal Pay Salary, který vydává švýcarská společnost Equal Salary.

video

Živě: Ženy v dnešním světě. Diskuse Newstreamu k diverzitě

Newstream diskuse na téma DIVERZITA otevře otázku postavení žen v dnešní společnosti. Mají ženy vytvořeny dostatečné podmínky pro svůj pracovní a soukromý život? Jak si stojí ČR v porovnání s jinými státy v Evropě? Dokážou zaměstnavatelé poskytnout ženám kvalitní podmínky k profesnímu růstu? Na tyto a další otázky budou odpovídat naši hosté, kteří přijali pozvání.

Přečíst článek

Rovné odměňování jsme považovali za nutnost pro kredibilitu toho, co budeme v udržitelnosti a diverzitě dělat. Řešili jsme dopady mateřské a rodičovské na kariérní postup i to, že jsou muži lepší vyjednavači při domlouvání nástupního platu. Po ustavení hlavních principů jsme oslovili PwC, aby udělali audit rovnocennosti odměňování, trvalo to zhruba rok, certifikát jsme získali. Podmínkou je mít menší než pětiprocentní rozdíl mezi příjmem mužů a žen na stejné pozici. U nás to bylo méně a zároveň máme řadu pojistek, aby to zase nezačalo růst,“ připomněla Kalousová. „Soukromý sektor je lídrem v těchto tématech, neměli bychom být ve firmách na sebe tak tvrdí, protože třeba veřejnému sektoru můžeme být v mnoha oblastech příkladem,“ dodala.

Česká republika na chvostu

Přitom Česká republika v této disciplíně nepatří mezi šampiony ve světě, ani v rámci Evropské unie. Podle prezidentky Business & Professional Women CR a zakladatelky kampaně a konference Equal Pay Day Lenky Šťastné se Česká republika ve všech relevantních měřeních ekonomické soběstačnosti žen umisťuje v druhé polovině světového žebříčku. „Před námi jsou i země jako Bangladéš. A podepisuje se na tom zejména ukazatele, jako je zapojení do rozhodovacích procesů,“ upozornila Šťasná. 

Ještě horší je přitom srovnání se zeměmi Evropské unie. Tam v různých žebříčcích a v různých ukazatelích často patříme mezi nejhorší země vůbec.

Jedním z nástrojů může být transparentnost platů, která by měla platit v EU do několika let. A řada firem je již nyní reportuje. Nicméně veřejnost na to není všude připravena. 

„Největší obava byla, že když začněme dorovnávat rozdíl mezi platy, jak to těm lidem vysvětlíme, proč to dosud bylo jinak. To je téma, které mnohde může snahy o narovnání brzdit. Směrnice o transparentnosti platů i veřejná diskuse tomu může napomoci,“ uvedla Kalousová. „My jsme se také zavázali k vyrovnání rozdílu mezi platy. Zveřejnili jsme odměny vedení a největší zlou krev to udělalo mezi členy vedení, kteří do té doby nevěděli, kolik berou kolegové, měli za to, že by měli mít stejné odměny,“ poznamenala Zuzana Filipová z Moneta Money Bank.

Equal Pay Day 2023: Rovné příležitosti pohánějí ekonomický růst a posilují demokracii

V pořadí již 14. ročník legendární pracovně-zážitkové konference Equal Pay Day, která upozorňuje na existující rozdíl v odměňování žen a mužů v Česku, v neděli skončil. A 15. ročník už se přípravuje. Konat se bude 11. a 12. dubna 2024.

Přečíst článek

Změnit DNA firmy

Velké firmy sídlící v Evropě však mohou tuto situaci měnit. A také se jim to ve spolupráci s národními i unijními institucemi daří.

„Vidíme značný posun a zlepšení. Ve světě, v Evropě, v legislativě i v reálném fungování firem. UniCredit Bank je například činná ve 13 zemích světa, všude jsou samozřejmě podmínky trochu jiné, ale na úrovni celé skupiny se daří přibližovat důležitým cílům. Těmi hlavními pak jsou rovnost v odměňování a zastoupení žen v řídících orgánech,“ uvedla Sara Gay, ředitelka diverzity, rovnosti a inkluze, UniCredit Group.

Podle ní je přitom důležité vyvarovat se takzvanému pinkwashingu. „To je stejné jako greenwashing u ekologických cílů korporací. Nemá cenu dělat věci pro věci, aniž byste se reálně změnili. Tyto principy se musí sladit s DNA společnosti, jinak to nefunguje.“

Firmy mají tři roky na to, aby vyřešily nerovné odměňování, zaznělo na konferenci Equal Pay Day

Nespravedlivé rozdíly v platech mužů a žen vedou později k nespravedlivým rozdílům v penzích. Jsou i důvodem, proč ženy s nízkými platy neodcházejí od násilných partnerů. Je proto nutné, aby zmizely genderové rozdíly v odměňování a ženy získaly větší sebevědomí a odvahu si říci o zvednutí platu či odejít ze špatného vztahu. Aktivita musí vycházet nejen od žen samotných, ale i od firem, organizací a také od státu, zaznělo na 14. ročníku konference Equal Pay Day, která se koná v Praze až do neděle.  A že jde o aktuální téma, potvrzuje i ve čtvrtek schválená směrnice Evropského parlamentu o transparentnosti odměňování ve firmách.

Přečíst článek

Jak udržet ženy ve firmě?

Dosažení těchto cílů přitom naráží na celou řadu konkrétních problémů, které musejí firmy řešit. Marco Iannaccone například zmiňoval skutečnost, že někdy jsou zkrátka muži pro daný manažerský post připravení dříve než ženy a firmy by neměly mít problém s tím to uznat.

Často to souvisí s mateřstvím, při němž ženy přijdou o dva roky, které již nedoženou. Právě hledání možností jak zlepšovat situaci matek se podle Ivy Kostnerové stalo důležitou výzvou pro společnost Global Payments.

A patří to také mezi šestici klíčových cílů společnosti ČEZ, které zmínila členka představenstva energetické společnosti Michaela Chaloupková. „Vedle toho to je dále růst podílu žen ve vedení firmy, zaměstnávání hendikepovaných, spolupráce s lidi, kteří neformálně pečují o své blízké, věková diverzita a LGBT+ komunita,“ prohlásila Chaloupková.

„Pro nás v Trinity Bank jsou maminky potenciál, který jsme chtěl zúročit, což se myslím povedlo. Jsme schopni v 90 procentech maminkám vyjít vstříc, najít vhodné pracovní prostředí,“ řekla Denisa Habrová, HR managerka Trinity Bank.

A jak co nejrychleji zmenšit pay gap? Podle Lenky Šťastné pomůže, když se vedení k této myšlence přihlásí. Marco Iannacone souhlasí, že jde o prosazování myšlenky diverzity vedením. „Jde-li o dlouhodobou konzistentní snahu, pak budou výsledky,“ poznamenal. 

Manažerka ČEZ Michaela Chaloupková uvedla, že důležité kromě podpory shora jde i o komunikaci, což je role HR, které musí to vysvětlit i lidem na nižších manažerských pozicích, aby se to dostalo ke všem. „Je tam odpovědnost každého z nás. Jde i osobní snahu, funguje třeba koučing a mentoring,“ uvedla.

Podívejte se na záznam debaty Newstreamu s top manažery na téma DIVERZITA:

Evropský parlament schválil nová pravidla, která mají zaměstnancům zajistit přístup k informacím o rozdílu mezi platy mužů a žen pracujících na stejné pozici.

Nová pravidla. Zaměstnanci budou znát rozdíl mezi platy mužů a žen, nařídili europoslanci

Evropský parlament schválil nová pravidla, která mají zaměstnancům zajistit přístup k informacím o rozdílu mezi platy mužů a žen pracujících na stejné pozici. Norma má pomoci vymýtit dosavadní praxi, kdy jsou ženy často za stejnou práci odměňovány méně než muži. Zaměstnavatelům, kteří budou pravidla porušovat, budou hrozit pokuty. Aby mohla směrnice dojednaná v prosinci za českého předsednictví začít platit, musí ji ještě formálně schválit členské státy.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

I Češi budou muset dávat ženám stejný plat za stejnou práci, nařídil Brusel. Jak s tím mají firmy naložit, vysvětluje advokátka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme