Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

udržitelnost - informace o tématu

Jerome Powell, šéf Fed

Banky nemají řešit klima, zní od šéfa Fedu. A vytáčí tím evropské kolegy

Centrální bankéři z USA se za zavřenými dveřmi dostali do křížku s kolegy z EU. Nechtějí, aby banky dále „zelenaly“, přitom hlavně Evropská centrální banka přesně to žádá.

Přečíst článek

Eva Straškrábová: Komunikace značky už není jen o emocích, dnes musíme více vysvětlovat racionální benefity

Přečíst článek
Lukáš Vašek, zakladatel pekárny na croblihy

Stanislav Šulc: Pád koblihárny Oh Deer Bakery ukazuje na nelidskost dnešního malého podnikání

Přečíst článek
Semišové tenisky Re:Suede značky Puma

Staré tenisky patří do kompostu. Puma chce svůj biologicky rozložitelný vynález vyrábět už příští rok

Semišové tenisky, které se kompletně celé rozloží na kompostu, začala značka Puma testovat před dvěma lety. Na pěti stovkách německých zákazníků ozkoušela biologicky rozložitelný model Re:Suede. Nyní Puma hlásí, že dvouletý experiment se vydařil, obnošené boty se úspěšně rozpadly.

Přečíst článek
Deziluze. ESG fondy ztrácejí klienty a opravdu hodně peněz

Deziluze. ESG fondy ztrácejí klienty a opravdu hodně peněz

S podzimem a dalšími problémy v globální politické i ekonomické situaci se definitivně ukazuje, že vlna investic do ESG prozatím končí. Podle dat analytické společnosti Morningstar fondy zaměřující se na aktiva splňující ekologické normy ztrácejí kapitál. Přitom do ostatních fondů přitéká čím dál více prostředků. Navíc velké fondy přestaly vydělávat, což se projevuje i na stavu kont českých investorů.

Přečíst článek
Volím zelenou, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Bublina ESG splaskává. Akcie Shell naopak trhají rekordy

Investoři ve světě masivně přesouvají své peníze z „čistého“ do „špinavého“ průmyslu. Dobře je to vidět na vývoji akcií ropného gigantu Shell, které jsou na dějinném maximu, píše ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
dobíjecí stanice

Evropa bez Číny nemůže být zelená, chybí jí zdroje

Ambiciózní klimatické cíle Evropy zůstanou bez zdrojů z Číny jen na papíře. Zelená budoucnost Evropy je tak v rukou Pekingu, píše list Financial Times.

Přečíst článek

Designblok ukazuje možnosti studentského upcyclingu

Největší přehlídka designu a módy ve střední Evropě probíhá ve dnech od 4. do. 8. října 2023 ve třech výstavních domech v Praze. Tématem a koncepčním pojítkem celého festivalu je Cesta. Expozice úspěšných studentských ekodesignů z výzvy Reborn Design 2023 ve Veletržním paláci naznačí možnosti reinkarnace odpadu. Nese název „Cesta materiálu“.

Přečíst článek
Udržitelné podnikání začíná být samozřejmostí a povinností, podporují ho i pojišťovny

Udržitelné podnikání začíná být samozřejmostí a povinností, podporují ho i pojišťovny

Udržitelnost hraje čím dál větší roli v řadě oblastí. Přístup malých a středních podniků i velkých korporací přitom není žádnou výjimkou. Stupeň udržitelnosti začíná být důležitým faktorem nejen pro potenciální zákazníky nebo zaměstnance firem, ale také pro mnohé instituce. „Jako zodpovědný pojistitel hledáme cesty, jak vycházet vstříc klientům, kteří aktivně řeší rizika spojená s klimatickou změnou, mobilitou nebo třeba obnovitelnými zdroji,“ upřesňuje Jan Marek, mluvčí Generali České pojišťovny.

Přečíst článek
Jak využít zlaté horečky umělé inteligence a neohrozit cíle udržitelnosti?

Jak využít zlaté horečky umělé inteligence a neohrozit cíle udržitelnosti?

Umělá inteligence se v posledních letech stala jednou z nejrychleji rostoucích oblastí investic firem do nových technologií a inovací. Využijí ji prakticky všechny obory, od zdravotnictví, přes výrobu polovodičů a čipů a automobilový průmysl až po finanční služby. Nejnovější vlna široce dostupných nástrojů generativní umělé inteligence, k nimž patří i mediálně známý ChatGPT, pak způsobuje dramatický nárůst strojově generovaných dat, a je obecně hnací silou bezprecedentního růstu množství nestrukturovaných dat jako takových. Co to přinese za výhody a výzvy?

Přečíst článek
Tradiční Oktoberfest čelí kulturní válce. Ne kvůli pivu, ale biokuřatům

Tradiční Oktoberfest čelí kulturní válce. Ne kvůli pivu, ale biokuřatům a udržitelnosti

Po 213 letech existence čelí chvalně a někdy i nechvalně proslulý pivní festival Oktoberfest v Mnichově kulturní válce. Důvodem není ale množství, kvalita či cena piva, ale snaha prosadit do jeho podoby prvky udržitelnosti, jako je například prodej biokuřat, což vyvolává protesty tradicionalistů, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Firmy řešily udržitelný rozvoj země

Byznys ani v krizi na udržitelnost nerezignoval, shodli se zástupci podnikové sféry

Konference ESG Leadership potvrdila, že se udržitelné strategie na poli byznysu aplikují zodpovědněji a rychleji. Shodli se na tom přední zástupci velkých českých i nadnárodních korporací.

Přečíst článek
Horko a záplavy. Výrobu fast fashion v Asii ohrožují klimatické změny

Horko a záplavy. Výrobu fast fashion v Asii ohrožují klimatické změny

Zatímco marketingová oddělení módních značek chrlí jednu kampaň o udržitelnosti za druhou, továrny v jihovýchodní Asii, kde se tato „rychlá móda“ vyrábí a odkud zásobuje globální trh, přímo ohrožuje změna klimatu. Ve hře jsou mnohamiliardové zisky oděvního průmyslu.

Přečíst článek
Reklama

News box

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) 4️⃣kandidáty, tři muže a ženu. Řekl to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Nejčastěji se jako o nástupci Langšádlové hovoří o poslanci TOP 09 Matějovi Ondřejovi Havlovi, který vedl gymnázium v Hradci Králové, dalším kandidátem je ekonom a bývalý rektor Slezské univerzity Pavel Tuleja, potvrdil Válek. Strana podle něj po rezignaci Heleny Langšádlové zvažovala i❌❌❌ zrušení tohoto ministerstva.
Česká společnost Schlieger, která podniká s☀️☀️☀️ fotovoltaikou a dalšími obnovitelnými zdroji energie, loni meziročně téměř čtyřnásobně navýšila obrat na 3,4 miliardy korun. Firma loni v Česku instalovala zhruba 9000 energetických systémů. Zároveň se rozšířila do zahraničí, začala podnikat i v Německu, Rakousku a na Slovensku. V expanzi chce pokračovat i letos. Zda při loňském hospodaření zaznamenala zisk, či ztrátu, firma neuvedla.
Ceny🏠🏠🏠 bytů po poklesech v loňském roce začínají opět růst. Přestože ceny v Praze jsou víceméně stabilní, v Karlových Varech a v Ostravě ceny v prvním čtvrtletí vzrostly meziročně o více než devět procent. Mírný pokles zaznamenala pouze města Jihlava a Ústí nad Labem. Maximálních cen byty dosáhly téměř výhradně v prvním polovině roku 2022 a o proti těmto hodnotám kromě několik výjimek aktuální ceny bytů zaznamenaly pokles až o 21 procent. V současnosti jsou ceny srovnatelné s úrovněmi z konce roku 2021. Vyplývá to analýzy portálu Valuo.cz.
Stát už v příštích dnech zjistí, na kolik vyjde výstavba více ☢️☢️☢️jaderných bloků v Česku. V úterý vyprší termín na podání závazných nabídek na jejich vybudování, zájem mají francouzská EDF a korejská KHNP. Obě firmy už potvrdily, že nabídky podají. Polostátní společnost ČEZ, která má tendr na starosti, následně nabídky zanalyzuje a v červnu by je měla předat vládě. Ta by pak měla rozhodnout, kdo bude vítězem tendru a zároveň kolik bloků by se v budoucnu mělo v České republice celkově postavit. První z nich by měl podle současných plánů stát do roku 2036.
Nejčastějším nástrojem ⌨️⌨️⌨️kybernetických zločinců se loni poprvé staly krádeže identity. Se selháním identifikace a autorizace bylo spojeno 30 procent loni zaznamenaných bezpečnostních incidentů ve firmách, což představuje meziroční nárůst o 71 procent. Ve zprávě X-Force Threat Intelligence Index 2024 to uvedla společnost IBM. Pro sestavení zprávy analyzoval tým IBM X-Force více než 150 miliard bezpečnostních událostí denně po celém světě. Číst více
Společnost MTS, která je největším mobilním operátorem v Rusku, zahraničním investorům nabízí, že od nich 💸💸💸koupí své akcie, ovšem se slevou kolem 69 procent. Zahraniční akcionáři by tak měli šanci dostat se alespoň ke zlomku svých peněz, které mají v Rusku už asi dva roky blokovány kvůli západním sankcím.
Reklama
Reklama
Doporučujeme