Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hudební vydavatelství žalují Twitter. Po koupi Muskem kašle na autorská práva, tvrdí

Hudební vydavatelství žaluji Twitter. Po koupi Muskem kašle na autorská práva, tvrdí
ČTK / AP
 ČTK

Největším hudebním vydavatelstvím na světě v čele se Sony Music a Universal Music došla trpělivost. Zažalovaly společnost Twitter, která podle nich po koupi miliardářem Elonem Muskem přestala hlídat porušování autorských práv, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Skupina hudebních vydavatelství podala na společnost Twitter žalobu za rozsáhlé porušování autorských práv. Podle hudebních společností správci sociální sítě nic nepodnikají proti porušování autorských práv ze strany uživatelů Twitteru, píše agentura Reuters.

Miliardové odškodné 

Po Twitteru žádají odškodnění ve výši 250 milionů dolarů (5,5 miliardy dolarů) za porušení zhruba 1700 autorských práv. Twitter na informaci o žalobě nereagoval.

Kapele The Batles letos vyjde nový hit. Díky umělé inteligenci v něm zazpívá i John Lennon

Letos vyjde nový hit od The Beatles. Díky umělé inteligenci i se zpěvem Johna Lennona

Umělá inteligence má další zářez v hudebním průmyslu. Tentokrát díky ní ožije hlas Johna Lennona v nikdy nevydané a nedokončené skladbě The Beatles. Pravděpodobně půjde o píseň napsanou Johnem Lennonem v roce 1978.

Přečíst článek

Mezi subjekty, které podaly žalobu k soudu ve státě Tennessee, jsou i velká vydavatelství jako Sony Music Publishing či Universal Music Publishing Group. Podle nich správci Twitteru umožňují na síti zveřejňovat videa s hudbou bez řádně zakoupené licence a ignorují porušování autorských práv. Podle vydavatelství tím Twitter získává nespravedlivou výhodu vůči dalším sociální sítím, které jednají korektně.

Ve vnitřních poměrech v Twitteru, jež souvisí se záležitostmi v tomto případě, panuje chaos," tvrdí hudební nakladatelé.

Podle autorů žaloby problémy s twitterem ohledně autorských práv k hudbě trvají dlouhou dobu. Zhoršily se však poté, co sociální síť koupil miliardář Elon Musk loni v říjnu. Ten provedl rozsáhlé škrty v personálu společnosti, která Twitter spravuje. "Ve vnitřních poměrech v Twitteru, jež souvisí se záležitostmi v tomto případě, panuje chaos," tvrdí hudební nakladatelé.

Na trhu s hudebními právy se chystá rekordní transakce. Na prodej je katalog kultovních Queen. Na snímku zpěvák Freddie Mercury a kytarista Brian May

Na trhu s hudebními právy se chystá rekordní transakce. Na prodej je katalog kultovních Queen

Po prodeji hudebních práv ke katalogům věhlasných hvězd světové scény jako například Boba Dylana, Bruce Springsteena, Davida Bowieho či Genesis se schyluje k další, tentokrát znovu rekordní transakci. Na prodej je katalog skupiny Queen a cena by mohla přesáhnout miliardu dolarů (asi 22 miliard korun), uvedl server CNN.

Přečíst článek

Party u příležitosti čtvrtého výročí otevření rockového klubu Bunkr 17.listopadu 1995. Na snímku je český prezident Václav Havel (vpravo) Martin Mejstřík (stojící s cigaretou) a bývalý poslanec a hudebník Michael Kocáb (v čele stolu).

Magical Mystery Tour po Praze aneb Kde se psala mnohdy divoká historie hudebního showbyznysu

Kde v Praze zazněl poprvé rokenrol, bigbít, metal, techno či punk? Který koncert v hlavním městě poprvé před listopadem i po něm rozehnala policie? Kde se nacházely kultovní kluby i hospody, které se nesmazatelně zapsaly do historie českého hudebního showbyznysu a někdy i do textů slavných hitů? A kde vznikala zásadní alba a komerčně více či méně úspěšná alba české rockové historie? Na to vše odpovídá obsáhlý průvodce Praha beatová od Radka Diestlera, vydaný nakladatelstvím Academia.

Přečíst článek

AI hitem ve stylu Drakea a The Weeknd vyděsila showbyznys. Umělci se bojí o svá autorská práva

AI hitem ve stylu Drakea a The Weeknd vyděsila showbyznys. Umělci se bojí o svá autorská práva

Umělá inteligence (AI) rozčeřila vody i jinak neklidné scény popmusic. Skladba Heart on My Sleeve anonymního tvůrce složená za pomoci AI ve stylu showbyznysových hvězd Drakea a The Weeknd během pár dnů nalákala na internetu miliony lidí k poslechu. Po výhružce umělců žalobami ale streamovací služby hit stáhly. Otázky týkající se autorských práv – kde končí inspirace a začíná vykrádání ze strany umělé inteligence u písní, ale zůstala, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Taylor Swift na koncertě své Eras Tour 6. května v Nashvillu.

Koncerty Taylor Swift vyvolaly oživení americké ekonomiky, v Seattlu i zemětřesení

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme