Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

„Ptáček je osvobozen,“ prohlásil Musk, převzal Twitter a propustil vedení firmy

„Ptáček je osvobozen,“ prohlásil Musk, převzal Twitter a propustil vedení firmy
Adrien Fillon / Zuma Press / Profimedia

Miliardář Elon Musk převzal kontrolu nad internetovou společností Twitter a propustil její vedoucí pracovníky. Informovaly o tom světové agentury a list The Wall Street Journal s odvoláním na nejmenované zdroje. Nejbohatší muž světa podle nich dokončil akvizici sociální sítě a okamžitě propustil mimo jiné jejího výkonného ředitele Paraga Agrawala. „Pták je osvobozen," napsal o něco později na svém twitterovém účtu Musk s odkazem na logo sociální sítě. Akcie firmy byly dnes staženy z newyorské akciové burzy.

Reklama

Agrawal a dosavadní finanční šéf Twitteru Ned Segal byli v době uzavření dohody v ústředí společnosti v San Francisku a byli vyvedeni ven, píše Reuters s odkazem na zdroje. Kromě nich Musk podle médií propustil i další členy vedení společnosti. Přestože zásadní personální změny přišly rychle, všeobecně se očekávaly a téměř jistě jsou první z mnoha velkých změn, které Musk provede, podotkla agentura AP. Twitter se zatím nevyjádřil.

Včera uzavřely akcie Twitteru na ceně 53,70 dolaru za kus. "Musk pořídil Twitter za cenu odpovídající 54,20 dolaru na akcii. Z hlediska včerejší uzavírací ceny tak šlo o akvizici nevýhodnou," uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Elon Musk

Kupuji Twitter, protože chci pomoci lidstvu, které miluji, oznámil Musk. V pátek se dočká

Pátek 28. října se téměř jistě stane oním dnem D, kdy se po několikaměsíčních tahanicích, které řeší i soud, domluví na prodeji sociální sítě Twitter miliardář Elon Musk a akcionáři firmy. Svědčí o tom i aktuální tweet nejbohatšího muže planety, ve kterém píše, že „síť kupuje proto, aby pomohl lidstvu, které miluje“. A dalším signálem je, že newyorská burza pro zítřek podle agentury Reuters pozastavila obchodování s akciemi Twitteru.

Přečíst článek

V rámci převzetí Musk právě Twitter i stáhne z burzy, což mu podle Kovandy usnadní zamýšlené provádění přelomových změn, které totiž nebudou narážet na možný odpor roztříštěné akcionářské struktury burzovních investorů.

Musk vrátí účet Trumpovi

Musk se mimo jině zbavil šéfky právního oddělení Vijayai Gaddeové, která měla sehrát stěžejní roli při rozhodnutí pozastavit účet bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa po „útoku na Kapitol“ ze 6. ledna 2021.

Elon Musk

Stanislav Šulc: I mistr Musk se někdy utne. Koupě Twitteru je jeho největší prohra

Elon Musk s velkou pompou ohlásil, že sociální síť Twitter nakonec přeci jen koupí, a dokonce za původní cenu 44 miliard dolarů. A už i přišel s plánem, že síť přetvoří ve vysněnou „everything app“. Tedy aplikací pro všechny na všechno. Tak to možná nakonec i dopadne, ale pravda je, že se Musk jen snaží zastřít jednu z největších a nejdražších proher své dosavadní kariéry.

Přečíst článek

"Musk pravděpodobně Trumpův účet nechá obnovit, a to v rámci své snahy sociální síť vymanit z podle jeho názoru až příliš svazujících regulací, jež omezují svobodu projevu a znatelně straní levicovým názorům, jak uvedl na květnové konferenci Financial Times," podotkl Kovanda.

Čekají se velké změny v podobě Twitteru

Kritici se obávají, že změna vlastníka povede k méně moderovanému obsahu na této sociální síti, což podpoří nenávistné projevy na platformě. Musk se tento týden v otevřeném dopise obrátil na reklamní zákazníky společnosti Twitter a vysvětloval jim, proč se rozhodl firmu koupit. Vyvracel tak obavy o její budoucí vývoj pod jeho vedením. Twitter by se neměl stát „místem hrůzy", kde lze říci cokoliv bez následků, uvedl Musk ve svém tweetu. Platforma musí být „vřelá a příjemná pro každého".

Musk se již dříve vyjádřil, že chce, aby společnost měla méně omezení pro zveřejňovaný obsah a chce "porazit" spamové roboty na twitteru a zveřejnit algoritmy, které určují, jak je obsah prezentován uživatelům. Zatím ale nenabídl podrobnosti o tom, jak toho všeho dosáhne a kdo bude společnost řídit.

Elon Musk

Musk opět obrátil. Po koupi Twitteru propustí tři čtvrtiny zaměstnanců, tvrdí The Washington Post

Elon Musk chce zrušit 75 procent pracovních míst v Twitteru, dotklo by se to více než 5000 zaměstnanců. Uvádějí to zdroje deníku The Washington Post (WP). Nejbohatší muž na světě po několikaměsíčním otálení slíbil, že jednu z nejvlivnějších sociálních sítí planety koupí za 44 miliard dolarů (1,1 bilionu korun). Firma vzápětí zaměstnance ujistila, že se žádné velké propouštění nechystá.

Přečíst článek

Ve čtvrtek také řekl, že Twitter nekoupil proto, aby vydělal více peněz, ale aby se pokusil pomoci lidstvu, které má rád. Naznačil také, že Twitter považuje za základ pro vytvoření "superaplikace", která bude nabízet vše od převodů peněz po nakupování a přepravu autem.

Obavy z propouštění 

Twitter má 7500 zaměstnanců a Musk se vyjádřil, že plánuje snížit počet pracovních míst. Mnoho zaměstnanců se tak bojí o svá místa. Musk však ujistil, že velké propouštění nechystá. Očekává se ale, že propouštění zasáhne hlavně členy týmu pro důvěru a bezpečnost, který zahrnuje moderátory obsahu.

Miliardář se na koupi Twitteru za 44 miliard dolarů (zhruba 1,1 bilionu korun) dohodl letos v dubnu. V červenci však oznámil ukončení dohody, které zdůvodnil tím, že mu firma neposkytla údaje ohledně falešných a spamových účtů na své stejnojmenné sociální síti.

Kanye West

Konzervativci jsou umlčováni, prohlásil rapper Kanye West a koupil sociální síť

Americký rapper Kanye West se nedávno potýkal s vyhazovy ze sociálních sítí kvůli svým kontroverzním názorům. Nyní si kupuje síť Parler, kde se prý bude moci vyjadřovat svobodně.

Přečíst článek

Společnost Twitter následně Muska zažalovala. Začátkem října miliardář navrhl, že firmu převezme za původně dohodnutou cenu. Soud mu následně nařídil, aby se do dneška s firmou Twitter dohodl, zda ji převezme, anebo ne. Musk tento týden podle agentury Bloomberg uvedl, že do dneška převzetí Twitteru dokončí.

Jednapadesátiletý Musk je šéfem automobilky Tesla a nejbohatším člověkem na světě. Podle indexu miliardářů, který sestavuje Bloomberg, dosahuje aktuální hodnota jeho majetku 202 miliard dolarů (zhruba pět bilionů korun).

Elon Musk, šéf Tesly

Teslu čeká epický konec roku, hřímal Musk. Investory tím ale neuklidnil

 Americký výrobce elektromobilů Tesla ve třetím čtvrtletí navzdory inflaci a obavám z vývoje ekonomiky meziročně zdvojnásobil čistý zisk na 3,29 miliardy dolarů (82,5 miliardy korun). Tržby byly sice rekordní, ale zaostaly za očekáváním.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Obal biografie Elona Muska z pera Waltera Isaacsona, vydaného v září 2023 nakladatelstvím Simon & Schuster

Biografie Elona Muska: Génius i démon, který zachraňuje svět – ale překáží mu v tom lidé

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme