Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

hudební průmysl - informace o tématu

Elvis ožije. Na světové turné vyrazí jeho hologram

Rokenrolová legenda Elvis Presley se na konci roku 2024 vrátí na londýnské jeviště v podobě hologramu v pohlcující show vytvořené s pomocí umělé inteligence. Napsala to agentura AFP s odkazem na pořadatele.

Přečíst článek
Hudební legenda i výnosný byznys. The Rolling Stones vydávají nové album

Hudební legenda i výnosný byznys. The Rolling Stones vydávají nové album

Přečíst článek

The Weeknd je největší hvězdou současnosti. Podívejte se na ohromující atmosféru jeho pražského koncertu

Přečíst článek

Koncerty Taylor Swift vyvolaly oživení americké ekonomiky, v Seattlu i zemětřesení

Přečíst článek
První model walkmanu představila společnost Sony 1. července 1979.

FOTOGALERIE: Walkman slaví 44 let. V dětství dnešních padesátníků jej chtěl každý

Přečíst článek
Jeden z prvních inzerátů vydavatelství Columbia Records propagující nový vynález, nahrávky na dlouhohrající vinylové LP desce z roku 1948.

Vinylová LP deska slaví 75 let. Před lety přežila klinickou smrt, slaví návrat ve velkém stylu

21. června 1948 svolalo vydavatelství Columbia do newyorského hotelu Waldorf Astoria tiskovou konferenci. Na ní šéf firmy Edward Wallerstein představil novou technologii nahrávání zvuku na dlouhohrající (long play neboli LP) desku z vinylu. Firma rovnou představila katalog se 135 nahrávkami vylisovanými v desítkách tisíc kusů a směle prohlásila, že je schopna je ihned prodat. Stalo se - a vinylová “elpíčka” se prodávají dodnes.

Přečíst článek
Hudební vydavatelství Universal přerušilo spolupráci s kapelou Rammstein

Hudební vydavatelství Universal Music přerušilo spolupráci s kapelou Rammstein

Hudební vydavatelství Universal Music Entertainment přerušilo spolupráci s německou kapelou Rammstein, jejíž zpěvák Till Lindemann čelí obviněním ze sexuálního násilí. Firma oznámila, že nebude dělat reklamu na alba metalové skupiny.

Přečíst článek
Hudební vydavatelství žaluji Twitter. Po koupi Muskem kašle na autorská práva, tvrdí

Hudební vydavatelství žalují Twitter. Po koupi Muskem kašle na autorská práva, tvrdí

Největším hudebním vydavatelstvím na světě v čele se Sony Music a Universal Music došla trpělivost. Zažalovaly společnost Twitter, která podle nich po koupi miliardářem Elonem Muskem přestala hlídat porušování autorských práv, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Kapele The Batles letos vyjde nový hit. Díky umělé inteligenci v něm zazpívá i John Lennon

Letos vyjde nový hit od The Beatles. Díky umělé inteligenci i se zpěvem Johna Lennona

Umělá inteligence má další zářez v hudebním průmyslu. Tentokrát díky ní ožije hlas Johna Lennona v nikdy nevydané a nedokončené skladbě The Beatles. Pravděpodobně půjde o píseň napsanou Johnem Lennonem v roce 1978.

Přečíst článek
Warner Music vydává alba zpěváka Eda Sheerana

Vydává desky Eda Sheerana i Madonny. I tak čeká krizi. Warner Music propustí stovky lidí

Světové hudební vydavatelství, které zastupuje hvězdy jako jsou Ed Sheeran nebo Madonna, a v jehož čele stojí Čech, se připravuje na krizi. Propustí stovky lidí.

Přečíst článek
Češi loni nakoupili hudbu za 1,6 miliardy korun. Většinou za streamování

Češi loni nakoupili hudbu za 1,6 miliardy korun. Většinou za streamování, stoupl zájem o vinyly

Celkové příjmy hudebního průmyslu loni v Česku vzrostly meziročně o 13,7 procenta na 1,637 miliardy korun. Víc než polovinu z nich tvořily stejně jako předloni příjmy za digitální služby. Příjmy ze streamingu stouply o pětinu na 948 milionů korun, oznámila Česká národní skupina Mezinárodní federace hudebního průmyslu (ČNS IFPI).

Přečíst článek
Michael Jackson posbíral rekordní počet Grammy za album Thriller, nejprodávanější desku všech dob.

Práva k hudbě Michaela Jacksona jsou na prodej. Jejich hodnota jde do miliard

Od začátku pandemie práva ke svým skladbám prodala celá řada slovutných umělců včetně Boba Dylana (400 milionů dolarů), Bruce Springsteena (600 milionů dolarů) či Genesis (300 milionů dolarů). Nyní se však připravuje deal, který všechny dosavadní obří prodeje hravě strčí do kapsy. Společnost Sony totiž jedná o nákupu polovičního podílu v katalogu jednoho z nejprodávanějších interpretů všech dob – Michaela Jacksona.

Přečíst článek
Beyoncé přebírá cenu za nejlepší taneční/elektronické hudební album za skladbu „Renaissance“.

Královna Beyoncé, pokořila rekord a ovládla hudební ceny Grammy

AKTUALIZOVÁNO Rekordmankou v historii hudebních cen Grammy se stala jednačtyřicetiletá zpěvačka Beyoncé, která na letošním slavnostním udílení obdržela svůj 32. zlatý gramofonek. Ikona R&B tak překonala 26 let starý rekord britského dirigenta maďarského původu George Soltiho, který jich za celou svou kariéru získal 31. Zpěvák Harry Styles zvítězil v prestižní kategorii album roku, rapperka Lizzo získala ocenění za nahrávku roku. Objevem roku je Samara Joy a cenu za skladbu roku si odnesla 73letá bluesová zpěvačka Bonnie Raittová.

Přečíst článek
Rapper Kaney West

Kanye West za den zchudl o desítky miliard

Magazín Forbes přepočítal hodnotu jmění amerického rappera a popkulturní ikony Kanye Westa. Tomu se jeho experimentální výroky o Židech rozhodně nevyplatily.

Přečíst článek
Rapper Kaney West

Další smlouva v tahu. Rapper Kanye West přišel o kontrakt s Adidasem

Dalšímu z velkých reklamních partnerů slovutného a kontroverzního rappera Kanyeho Westa došla trpělivost s jeho výstřelky v podobě antisemitských poznámek a dalšího podle kritiků nevhodného chování. Reklamní smlouvu zahrnující výrobu sportovních bot značky Yeezy – což odkazuje na nové jméno Ye, pod kterým West vystupuje – mu podle agentury Bloomberg vypověděla společnost Adidas.

Přečíst článek
Reklama

News box

Americký prezident Joe Biden dnes schválil nový balík vojenské pomoci pro Ruskem napadenou Ukrajinu v hodnotě 400 milionů dolarů (9️⃣,2️⃣ miliardy korun), informovala agentura Reuters. Podle serveru Politico zahrnuje zbraně a munici, které již jsou v amerických zásobách, na Ukrajinu se tedy dostanou výrazně rychleji.
Americký dolar dnes na devizových trzích 📈 posiluje po zprávě o květnovém vývoji spotřebitelské nálady ve Spojených státech. Je přitom na cestě k prvnímu týdennímu zisku po dvou týdnech poklesu po sobě. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, kolem 18:30 středoevropského letního času přidával asi 0,1 procenta na 105,32 bodu.
Německá 👮 policie dnes zasahovala proti demonstrantům, kteří se snažili proniknout do továrny amerického výrobce elektromobilů Tesla v obci Grünheide u Berlína. Podle organizátorů se do dnešních protestů zapojilo kolem 800 lidí, informovala agentura Reuters. 
Skupina Home Credit, která patří české investiční společnosti PPF, prodává své podnikání v Indii. Za 80 milionů eur (téměř 2️⃣ miliardy korun) je získá skupina investorů vedená společností TVS Holdings. 
Valné shromáždění OSN 👍 přijalo rezoluci, podle níž by se Palestina měla stát plnohodnotným členem organizace. Schválený návrh uvádí, že je k tomu připravená, a vyzývá Radu bezpečnosti OSN, aby návrh v tomto směru schválila. Minulý měsíc takový postup v Radě bezpečnosti vetovaly Spojené státy.
Federální odvolací soud ve Washingtonu dnes  potvrdil čtyřměsíční trest vězení pro Stevea Bannona, který bývalý poradce prezidenta Donalda Trumpa dostal v roce 2022 za neuposlechnutí obsílky od Kongresu. Bannon odmítl vypovídat před kongresmany, kteří vyšetřovali vpád Trumpových příznivců do Kapitolu po volbách v roce 2020.
Vývoz osobních automobilů z Číny v dubnu pokračoval v silném růstu a vyšplhal se na další rekord. Meziročně se zvýšil o 3️⃣8️⃣ procent a dosáhl 417 tisíc vozidel. S odvoláním na údaje Čínské asociace osobních automobilů (CPCA) o tom dnes informovala agentura Reuters.
Rakouští občané volby do Evropského parlamentu (EP)  nepovažují za hlasování druhého řádu. V těch nadcházejících, které se v této alpské republice uskuteční 9. května, se dá očekávat, že by účast mohla přesáhnout 60 procent. 
Ústecký krajský soud zamítl návrh na reorganizaci děčínské firmy České loděnice a prohlásil na společnost konkurz. Věřitelé přihlásili pohledávky za 7️⃣6️⃣ milionů korun, dnes odpoledne odvolali konkurzního správce a zvolili nového. Návrh na prohlášení úpadku podalo na začátku roku 23 zaměstnanců společnosti, která staví a opravuje nákladní lodě. Na mzdách dluží firma přes milion korun.
Porcelánka Thun 1794 z Nové Role na Karlovarsku definitivně  zavřela svůj závod v Klášterci nad Ohří. Důvodem byl velký pokles počtu zakázek v loňském roce a na začátku letošního. Společnost dosáhla vloni tržeb 394 milionů korun, je to ale o téměř 100 milionů korun méně než v předešlém roce. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme