Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

PODCAST: Jsem kapitalista a umělec ve službách korporátu, říká sochař David Černý

 nst
nst

Čtyřiadvacet metrů vysoká socha Lilith od Davida Černého, která je součástí karlínského domu Fragment, vzbudila v Praze bouřlivé debaty. Co na kritiku umělec říká? A baví ho spolupráce s developery? Nejenom o tom David Černý hovořil dalším díle podcastu Realitního Clubu.

Reklama

„Mrzí mě, že došlo k takové mediální smršti. Kritika hodnotí ale jen část díla, je tedy vytržená z kontextu. Těch soch je tam víc a nedílnou součástí celku je pak i samotný dům. Takže je to stejné, jako kdyby někdo hodnotil obrazy opřené o zeď ještě před vernisáží,“ říká David Černý.

Vždy se totiž snaží ukazovat až 100procentně hotovou věc, což samozřejmě v podobě takto obří sochy nebylo uskutečnitelné.

Autor sochy David Černý

GALERIE: Obří sochy od Davida Černého vyrůstají na pražské Invalidovně

V pražské Invalidovně dnes probíhá nebývalá akce. U domu Fragment, který tam dokončuje společnost Trigema, je dnes vztyčována obří socha Davida Černého. Je vysoká 24 metrů a váží 35 tun. Celkem budou u domu tři nové sochy Davida Černého – ruka, noha a žena. Všechny tři budou obří a stanou se tak novým pražským monumentem. Jejich celková hmotnost je 60 tun, jsou vytvořené z ušlechtilé oceli.

Přečíst článek

„Hlásím se k tomu, že jsem kapitalista a umělec ve službách korporátu,“ komentuje dále některé z kritických hlasů Černý s tím, že by bylo jen těžké se k tomu nepřiznat. Odkazuje se přitom na spolupráci s Marcelem Souralem, majitelem skupiny Trigema, s nímž má architektonické studio The Black n 'Arch. 

David Černý není jen autorem „obřích” objektů, v jeho portfoliu se najdou desítky menších děl. „To, že bych dělal jen velké objekty, je dalším mýtem. V mém rejstříku jsou šperky, sochy do malých a velkých zahrad, ale i do hangárů,“ dodává. 

Mezi jeho nejznámější díla patří například Miminka na žižkovském vysílači nebo plastika Kůň v pražském paláci Lucerna. 

Celý rozhovor si můžete poslechnout v úvodu článku nebo na všech podcastových platformách.

Možná vás zaujmou i další epizody podcastu Realitní Club. Podívejte se na náš výběr:

Evžen Korec, majitel Ekospolu

PODCAST: Oživení na realitním trhu bude trvat rok, říká Evžen Korec. Za poslední čtvrtletí se prodalo jenom čtyři sta bytů

Ještě před dvěma roky platilo, že co se postavilo, to se prodalo. Situace se dramaticky změnila, říká Evžen Korec, jeden z prvních českých developerů, který začal v Praze stavět byty před třiceti lety. Za tu dobu jich na trh dal tisíce.

Přečíst článek

Simon Johnson při natáčení podcastu.

PODCAST Realitní Club: Byty zlevní, ale jen ty z druhé ruky, říká šéf Crestylu

Příští rok bude náročný, poptávka po nových bytech bude klesat, říká ředitel developerské společnosti Crestyl Simon Johnson v další epizodě podcastu Realitní Club na newstream.cz. 

Přečíst článek

miliardář Marcel Soural, šéf developerské společnosti Trigema

Soural v podcastu Realitní Club: Krize přijde v zimě, na jaře bude možná líp

Nastává na realitním trhu krize? Kdy se přežene? Jak se s ní popasují čeští developeři? Nejen tato témata probírali moderátoři Petra Jansová a Dalibor Martínek v dalším podcastu Realitní Club s  developerem, zakladatelem a majitelem společnosti Trigema Marcelem Souralem.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme